Акция пред МОН, искат промяна на постановление 100

Екипи от учители и полицаи трябва да издирват отсъстващи ученици
Обновена: 16 сеп 2019 20:41 | 16 сеп 2019 19:26, Анисия Иванова
6
Акция пред МОН, искат промяна на постановление 100
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Около десетина души се събраха пред Министерството на образованието и науката и поискаха промяна на постановление 100, с което екипи трябва да обикалят домовете и да търсят деца, които не ходят на училище.

Днешното събиране пред МОН е акция, а не е протест, и тази акция е свързана с внесеното от нас становище през лятото за промените в постановление 100 на Министерския съвет /МС/, което беше подписано от 6300 учители, каза Яна Шишкова - учител по китайски език и култура в 138-мо Средно училище за западни и източни езици в София, но на самото събитие днес присъстваха около десетина човека, като повечето заявиха, че са родители.

Още по темата

По думите на Шишкова днешната акция е срещу промените в постановление 100 на МС, предвиждащи екипи от учители, полицаи, социални работници и представители на общините да обхождат домовете на учениците, които не са на училище в същия ден.

Това обръщение от днес е до Комисията по образованието и наука към НС и към министъра на образованието и науката, като в него е добавен и важният въпрос за атестациите на учителите, които ще влязат догодина, каза Яна Шишкова. Тя заяви, че не е политическо лице и днешната акция не е политическа.

Продължава общественото обсъждане на промените в постановление 100 на МС, заявиха от МОН. Днес сме по-малко от десет човека, при подписали становището 6300 души, защото това не е протест и не зовем към протест, но училището не трябва да се превръща в полицейска институция, каза Шишкова, цитирана от БТА.

На заседанието на парламентарната образователна комисия през миналата седмица министър Красимир Вълчев увери, че думите "ежедневно" и "незабавно" в промените на постановлението, свързани с изискването учителите да обхождат домовете на учениците, които отсъстват в даден ден, ще отпаднат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато даваш на някого блага, които не е пожелал, той не ги цени.Направи така, че да стане трудно, дори невъзможно да живее в България, ако децата му не ходят на училище, а той отказва предлаганата му работа.Тогава няма да го молиш, а той ще се моли да не гонят детето му от училище. И когато му кажеш, че няма място в паралелките за такива, които развалят дисциплината и не учат, той сам ще намери начин да накара децата си да станат прилежни ученици.Няма друг начин.
5
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Много жалко, че от 6300 подписали, само десетина са отишли на протеста!Дано на протеста срещу Стратегията за децата да отидат повече хора! Защото двете неща са взаимосвързани!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумия, както всичко което гербавите пробутват с постановления и закони.
3
0
 
14
 
! Отговори
Съгласна преди 4 години
Съм,че насила хубост не става,но тогава да не им дават диплом за завършено основно или средно образование.Да им пишат отсъствията и да им спират помощите.А не да ги прикриват.. Вчера пътувах с такси,шофьорът не можеше да говори добре български,не знаеше къде е Нов Български университет,но имаше книжка.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа е казъл: насила хубост не става. Не се занинавайте с глупости а се хванете и научете тези които искат да учат.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбраха ли, че насила не могат да ги накарат да учат?!? В това министерство само глупави решения вземат и това бе едно от многото такива безумия....