С буквара за първи клас - съдбата на 124 в затвора

Над 16% от общо 6505 лишени от свобода тръгват на училище
6
С буквара за първи клас - съдбата на 124  в затвора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учебната година започна и в затворите.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов я откри тържествено в училището на затворническо общежитие "Дебелт" към затвора в Бургас.

Още по темата
През тази учебна година там ще се обучават 78 ученици, от които 9-ма ще са в първи клас.

 За първа година училището в затворническото общежитие ще издава диплома за основно образование.

Досега училището, което е филиал на СУ "Аргира Жечкова" в Сливен, бе до 4 клас, но интересът към придобиване на по-висока степен на образование от страна на лишените от свобода е наложило разширяване на класовете.
 
Съвременна интерактивна дъска, обновен библиотечен фонд, обучение на две смени са сред другите новостите за учениците в Дебелт, допълват от пресцентъра на Министерство на правосъдието.   

Справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" показва, че  от 6505 лишени от свобода във всички затвори, 1080 са включени в учебната дейност през 2019/2020 години.

124 от тях ще бъдат първокласници.

Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото училище в системата на затворите.

В София учениците са 191, в единствения затвор за жени в Сливен – 60, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца – 16. 

Във всички затвори има разкрити училища или филиали към тях.

Проданов изтъкна, че развитието на училищата в затворите е част от реформирането на пенитенциарната система, а насърчаването и повишаването на образованието на лишените от свобода е заложено и в Препоръка на Комитета на министрите към Съвета на Европа за образованието в затворите.

Затворническото общежитие в Дебелт е най-новото и най-модерното пенитенциарно заведение в системата за изпълнение на наказанията, като капацитетът му е за 450 лица. То отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е съоръжено с модерни охранителни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Съдбата"? И какво сега трябва да ги жалим заради тази им съдба или да им се радваме? Да ти имам и заглавието, Камелия Цветанова, да си беше стояла на село да си пасеш патките, чесънка, при мъжа си овчар.
4
2
 
1
 
! Отговори
истина преди 4 години
И тези пари за ,,уж образование" на лишените от свобода могат да ги налеят за повишаване на заплатите на личния състав и в оборудване на нови сиситеми за охрана като тези в Дебелт,защото повечето затвори карат на клъон от 1965г.Стига с тези евро норми за лишените,дайте евро норми и за личния състав.Това са изграждане на почивни станции по море и балкан както има такива ойл ин клузив при военните например,спортни зали и съоръжения за надзирателите,фитнеси и т.н.Какво ще ми налагате образованието.
3
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 4 години
Казват:образованието в затворите трябва да е на ниво!Кое питам аз,на личния състав образованието или на лишените от свобода,защото на лишените,никой не ги е карал да не ходят на училище,когато е трябвало и да нямат 8 клас.И сега видиш ли трябва да се хвърлят излишни ресурси да се образова някой си изнасилвач на бабички.Това са заплати на учители и то с коеф. на вредни и т.н. за да може бай *** да чете например.Обаче същия когато излезе,няма да се хване на работа,ами ще си продължи с кражбите!
2
2
 
1
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Пазете един за Тиквата. Скоро се прибира в "къщи"...
1
0
 
5
 
! Отговори
Опа преди 4 години
"пенитенциарно"..не разбирам какъв е тоя зор да се ползват масово чуждици в езика ни, при положение, че си имаме дума за това..