Как се стигна дотам? Венецуела и Колумбия се готвят за война

Каракас обвинява съседната страна в тероризъм на държавно равнище
14 сеп 2019 21:46, Елка Василева
90
Как се стигна дотам? Венецуела и Колумбия се готвят за война
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между Венецуела и Колумбия се нажежават, напомнят дори предвоенно време. Каракас обвинява съседната страна в тероризъм на държавно равнище, а Богота - в подкрепа за екстремистка групировка. Колумбия впрочем бе подкрепена от Съединените щати и съюзниците им в Латинска Америка.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че терористичните атентати в страната му са подготвени на колумбийска територия, за което има убедителни доказателства. И обеща да внесе съответните факти за разглеждане в ООН. По думите на министъра това ще е "неопровержима информация, а не абсурдни измислици" като тези на съседната държава, от години вече обвиняваща президента на Венецуела Николас Мадуро, че подкрепя тероризма.

"Ще посочим точното местоположение и ще покажем снимки, ще осигурим свидетелски показания, ще разкрием дати, имена и връзки - всичко около терористичните атаки, подготвяни на територията на Колумбия срещу Венецуела", написа в Тwitter Ареас.

Още миналата година Мадуро настоя колумбийските власти да екстрадират група от петима венецуелци, включваща полковника в оставка Освалдо Паломо и Хулио Борхес - един от водачите на венецуелската опозиция, пише Генадий Петров, "Независимая газета". Според официален Каракас тези хора са замесени в покушението срещу венецуелския президент от 4 август 2018 г.

Тогава Мадуро говори на парад по случай 81-ата годишнина на Боливарската национална гвардия и по време на словото му към трибуната се приближиха три дрона, натоварени с експлозив. Снайперисти от полицейския спецназ успяха да ги ликвидират. Впоследствие венецуелските власти твърдяха, че атентатът е подготвен от 25-членна група, провеждала тренировките си на ферма край колумбийското градче Чинакота. Колумбия на свой ред заявяваше, че информацията на Мадуро не отговаря на истината.

Ареаса си спомни за някогашните обвинения на фона на рязко влошаване на отношенията с Каракас. В края на август Иван Маркес, един от лидерите на групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), заяви, че скъсва мирното споразумение с колумбийските власти и продължава бойните действия, водени от лявото екстремистко формирование в течение на 52 години.

Маркес не получи подкрепа от повечето си съратници. Непримирими членове на ФАРК обаче заявиха, че са готови за сливане с т. нар. Армия за национално освобождение, подкрепяна според официална Богота от венецуелските власти. Президентът на Колумбия Иван Дуке обвини Мадуро, че се опитва да провали мирния процес в страната му.

Венецуелският държавен глава отвърна с контраобвинения. Като се позова на данни от разузнаването, Мадуро обяви "оранжев код за заплаха" в районите, гранични с Колумбия, тъй като съседната страна планирала въоръжена агресия.

Венецуелската армия започна на 10 септември военни маневри, които ще траят до 28 септември. Войските тренират действия при евентуално нахлуване на Колумбия. Генералният щаб в Богота заяви на свой ред, че "няма да се поддава на провокации".

Наред с венецуелската опозиция Иван Дуке бе сред инициаторите за свикване на състоялото се на 11 т. м. заседание на страните от Междуамериканския договор за взаимна помощ (ТIAR), или Пакта от Рио, както още го наричат, тъй като е сключен в Рио де Жанейро през 1947 г. Участници в споразумението са 16 държави от Новия свят. Еквадор, Боливия и Никарагуа са се оттеглили от него, а преди пет години Венецуела също напусна Пакта. Но Хуан Гуайдо, признат през януари от противниците на Мадуро за легитимен президент на страната, отново се включи в договора.

Пактът от Рио предвижда твърде различни мерки - от санкции до военна помощ, в случай че страни-членки на споразумението станат обект на агресия. Повечето участници в заседанието гласуваха за свикване на специалния консултативен орган. Задачите му включват всестранен анализ на венецуелската криза и възможните мерки за реагиране. Сред 10-те страни, гласували за свикване на консултативния орган, бяха САЩ. Държавният департамент подкрепи резултатите от заседанието на Пакта и подчерта в изявлението си, че действията на Мадуро "застрашават мира и сигурността" на страните, граничещи с Венецуела.

В случая става дума само за психологическо въздействие върху Каракас, смята Виктор Хейфец, директор на Центъра за ибероамерикански изследвания в Санктпетербургския държавен университет.

"Малко е вероятно да избухне военен конфликт между Венецуела и Колумбия. Дуке си има достатъчно проблеми днес, включително с въоръжените бунтовнически групировки. А Мадуро чудесно разбира, че бойните действия срещу Колумбия неизбежно ще се разширят и ще предизвикат нахлуване на САЩ. Не са равни и военните възможности на двете страни. Колумбийската армия има повече опит, натрупан в дългогодишната гражданска война. Освен това Колумбия е страна с по-голямо население", заяви Хейфец пред "Независимая газета". /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: КолумбияВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
8
 
! Отговори
Амиго на Гуайдо преди 4 години
До Анонимен 73Крадат да крадат. А на някои са им откраднали ума. Преработвали го в САЩ?! Умнико ти разбира се не знаеш, че най-голямата нефтена компания СИТГО е наполовина руска? Също така не те интересува факта, че парите от петрола минават през руско-венецуелска банка. Но Русия не краде, само САЩ крадат. Нещастен ***.
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sicht Punkt.....но нефта се преработва в САЩ и всичко им крадат
68
10
 
26
 
! Отговори
Илия Варна преди 4 години
Всички тези мръсни провокстивни действия се подготвят от вашингтон. Трябва им на всяка цена Венецуелския петрол, това е. Ако бе в бедна Африка да се оправят, но щом има нещо ценно за крадене американците са на първа линия. ИЗВЕРГИ!
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее, замина ми евтината дестинация за почивка ...
66
7
 
17
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
На времето контрасите-сомосисти извършваха диверсии срещу Никарагуа от територията на Гватемала, с пари от САЩ, схемата беше "Наркотик-пари-контри". Сега сценарият е подобен - базите за в съседната на Венецуела Колумбия а парите са американски. Даже е по-лесно, защото наркотикът също е там, а не от Афганистан, както по времето на Рейгън.
65
6
 
35
 
! Отговори
Виденов преди 4 години
Американците не си седнаха на дрисливите *** най после !
64
18
 
15
 
! Отговори
u4en преди 4 години
Тези са щастливци бе ...9 $ заплата . А Ако им пратим Ж.Виденов и икон. " ГЕНИЙ " Р.Гечев от БСП-то .и ще се озъбят ...с 6 $ заплата...и 3$ пенсий.КАКТО ние 96 год .при у-нието на БСП . довело БГ до ПОГРОМ и ТОТАЛЕН ГРАБЕЖ !
63
4
 
38
 
! Отговори
Как а преди 4 години
С любезното съдействие на "Америка за Венецуела".
62
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТИЧЕСКА КУБА - МИН ЗАПЛАТА 9 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ- 30 ДОЛ СРЕДНА ЗАПЛАТА- ПРИ КОМУНИЗМА СЕ ЖИВЕЕ" ЛЕКО", ПОМНИТЕ ЛИ И ПРИ НАС БЕШЕ ТАКА, А СЕГА СЕ ВАДЯТ РУСОФИЛСКИ ОПОРКИ.
61
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА ИЛИ ЛУДНИЦАТА КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО ВСИЧКИ ЕВРЕИ-ЦИОНИСТИ ТО ВЕДНАГА НА ЗЕМЯТА ВОИНИТЕ И КЪРВАВИТЕ КОНФЛИКТИ ЩЕ ПРЕСТАНАТ И НА ЗЕМЯТА ЗА МНОГО ДЪЛГО ЩЕ НАСТЪПИ ТРАЕН МИР,СПРАВЕДЛИВОСТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ . -ИНДУСТРИАЛЕЦА ХЕНРИ ФОРД
60
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИНАЛАТА ГОДИНА ВЕНЕЦУЕЛА Е УВЕЛИЧИЛА С 150% МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ- ДО ОКОЛО 9.5 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ ОБЕЗЦЕНКАТА НА БОЛИВАРА СТИГНА ДО 800 000%- ТОВА СА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ РОБИ В НАЙ БОГАТАТА НА ПЕТРОЛ ДЪРЖАВА. ЗА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАЯ СИТУАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ ВРАГ- И ДА ПОЗНАХТЕ ВРАГЪТ Е САЩ, МИН ЗАПЛАТА В РУСИЯ Е 280ЛВ- ВРАГЪТ Е ЕВРОПА И САЩ- ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО.
59
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питате как се стигнало до това Колумбия и Венецуела да са на прага на война-Отговора-ционистката и сатанистка кашерна говежда клоака-САЩ
58
5
 
26
 
! Отговори
охо бохо преди 4 години
"Как се стигна дотам?" -това е риторичен въпрос ! Империята на злото САЩ !
57
6
 
31
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Как се стигна дотам ли? Ами отговора го има в текста - "Колумбия впрочем бе подкрепена от Съединените щати..." - Ето как се стигна дотам!!!!!!!!!!!
56
37
 
22
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Тоз Мадуро голям ***. Не стига, че при наличието на толкова нефт, принуди народа на Венецуела да мизерства, ами сега золам във война ще го вкара.
55
3
 
19
 
! Отговори
divide et impera преди 4 години
Нищо свързано с Русия, нищо свързано с ЦСКА и Левски.Разделяй и владей! Древно римско правило, което е научено най-добре от анго-саксите.
54
32
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ТАМ ЛИ РУСОФИЛИ ...ДЕТО МИНЕ РУСОФИЛ ТРЕВА И НЕФТ НЕ БЛИКВА...
53
2
 
1
 
! Отговори
Drusi drusi преди 4 години
Ot tam idvat novite tehnologii
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каква война какви пет лева.стига сте писали глупости..тез винаги са си били така заради разни бунтовници дет се крият из джунглите
51
7
 
4
 
! Отговори
Още факти преди 4 години
Комунистическия писател на Т.Живков:ПЕТЪР БОБЕВ а не Чорбарски издава книгата:"ЗЕЛЕНИЯТ ВАМПИР"Публична тайна е че окултистът и сатанист Брам Стокър е абсолютно некадърен писател и романът му "Граф Дракула" е нескопосан кич и чалга недоразумениеТа родения на датата 8 като Христо Стоичков и месец 11 е ВАМПИРА станал известен благодарение на късни Холивудски филми и писатели чрез раздухване на нескопосаната измишльотина-Дракула8 ноември се е родил вампира и е зелен