Пазарът на булки сред ромите калайджии – вече в социалните медии

Въпросът е да намериш някого, с когато да можеш да ядеш хляб и сол!
14 сеп 2019 19:26, Елка Василева
76
Пазарът на булки сред ромите калайджии – вече в социалните медии
Снимка: архив, Булфото

10 000 евро струва едно калайджийско момиче от "добро семейство" на пазара за булки в Бачковския манастир, където ромите се събират веднъж в годината. Там се уговарят доста сватби, а парите играят твърде важна роля.

Момичетата на ромите калайджии вече намират съпрузи не на традиционните пазари, а в мрежата - дигиталните технологии постепенно изместват традициите, пише „Бадише Цайтунг", който в обширен репортаж разказва за събора край Бачковския манастир.

10 000 евро - толкова струва едно калайджийско момиче от "добро семейство" на съборите, които традиционно се правят и на Голяма, и на Малка Богородица - тъй като някои следват Юлианския календар, а други се придържат към Григорианския. И на двата празника към манастира се насочват млади ромски момичета и момчета - да се запознаят и евентуално да уговорят сватба, информира "Бадише цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Младите са се постарали да изглеждат максимално добре -  един кандидат-жених например е облякъл златиста тениска, с която се старае да привлече вниманието на момите. След запознанството започват преговорите и ако любовта се окаже взаимна, те се довършват при бащата на бъдещия младоженец. До сватба се стига, само ако се постигне споразумение за цената, обяснява обширен документален филм на телевизия „Арте", посветен на пазара на ромските булки в България

Патриархална система с архаични разбирания

Най-важният критерий в патриархалната система на калайджиите е девствеността на булката, която трябва да е на възраст между 14 и 18 години – такава е обичайната възраст за женене при калайджиите. А мома, която не е девствена, не струва почти нищо в очите на калайджиите.

"Когато са девствени, не знаят какво е да бъдеш с друг мъж. Ако имат само един мъж в живота си, няма да търсят други, а ще си останат с него", казва 50-годишният Стоян Димитров, който е приседнал в една от близките кръчми.

При калайджиите все още го има и ритуалът с показването на окървавения чаршаф след първата брачна нощ - като доказателство за девствеността. Но има и още една причина за женитбите на толкова ранна възраст: младите момичета знаят твърде малко за външния свят. "Още не са си отворили очите", казва Пашко, братовчедът на Стоян. Защото ако момичетата видят, че биха могли да се омъжат и за други, извън клана на калайджиите, и дори да водят един доста по-добър живот, може и да не искат повече да ходят на пазарната сгледа.

Младежите също са подложени на натиск - за калайджиите в България, които по информация на телевизия ЦДФ са към 18 000, е характерна ендогамията, т.е. женитбата в рамките на собствената социална група. Кандидат-женихът трябва да има работа, кола и шофьорска книжка, но мнозина не отговарят на тези изисквания - затова се случва да отвличат харесаните моми.

„В повечето случаи става дума за пари"

"Трябва да вземеш жена със същата кръв", отбелязва Пашко. Самият той има сериозен проблем - влюбил се е в румънка, докато майка му му е подбрала подходяща жена, но пък тя е твърде скъпа. Пашко разказва за миналото си, част от което е минало в затвор в Мюнхен след спор с един афганистанец; за склонния си към насилие баща, какъвто бил и вторият му баща; за брат си, които продавал крави и магарета, които обаче принадлежали на съседите…

"Въпросът е да намериш някого, с когато да можеш да ядеш хляб и сол", казва Пашко - като един вид обещание за лоялност. Пашко знае обаче, че сватбите в повечето случаи се уреждат с пари. А майка му, която той много обича, вече била склонила да не го кара да се жени за калайджийка.

„Традициите в Бачково, както и на другите подобни сгледи обаче постепенно отмират - младите вече не разчитат на "пазарните" сватби, а използват Facebook, Viber или WhatsApp. В ерата на социалните медии пазарът на булките се е изместил от манастира в мрежата", пише Бадише Цайтунг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бадише цайтунг"рекламира продажба на жени, а френско-германската телевизиика "Арте"даже и рекламен филм им направила."Браво",скоро и в Германия и Франция ще има такива пазарчета.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазар за джебчийки....
49
0
 
2
 
! Отговори
Клаус Барби преди 4 години
Евреите са виновни и по-конкретно Марк Зукерберг.
48
0
 
8
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Според законите на България а и на ЕС продажбата на "Жива плът" не е ли забранено и не се ли води за углавно престъпление и робство?
47
0
 
4
 
! Отговори
,.,.,., преди 4 години
Крайно време е "Бадише цайтунг",Дойче веле и телевизия Арте",да съдействат за организиране на такива пазари и в Германия край лутеранските църкви и католическите катедрали. Това са "безценни културни"особености които трябва да се разпространят и там.
46
1
 
6
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
""Пазарът на булки сред ромите калайджии вече в социалните медии""След повече от 800 години присъствие в Европа ,вече са наблюдава интеграция.След още 800 години може да се очаква следващата стъпка,като регулиране на популацията,а защо не и на личната хигиена,а може нещо още по-невероятно като спазване или поне опити за спазване на законите
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошy FuckUDnes.bgНе си много наясно.Не-девствена можеш да си вземеш и за 500 лв. Девствените вървят по няколко хиляди. Останалото са изключения.10 000 еврака се дават само когато двама заможни братя или братовчеда решат да оженят децата си, та парите да не се разпиляват извън фамилията.В редки случаи се плащат и по-дебели пачки, за каквито ти пишеш, но това са случаи, при които ромски тартори си уреждат финансовите взаимоотношения.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Бадише Цайтунг не съобщава, че ранните сватби са метод, чрез който ромските мързелани се абонират за джоба на българския данъкоплатец?Не съобщава, че щом като ромката роди, се счита, че "се е подсигурила", защото започва ежемесечно да получава парички наготово и други помощи. И кара така, докато може да ражда.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОБЪРКАЛИ СТЕ СНИМКИТЕ- ТОВА СА РУСОФИЛИ СЛЕД ФАЛИТА НА БГ БАНКИ, А ПАРИТЕ ОТИШЛИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ- БУЛКИТЕ ОСТАНАЛИ ПО ПРЕЗРАМКИ, ЗА РЪКАВИ ПАРИТЕ В КРЕМЪЛ.
42
0
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Какъв манастир ви гони бе кирльовци нещастни. На 20 километра от манастира са, ясно ли е цайтунг-майтунг.
41
0
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
Само се чудя, защо е необходимо за тези обичаи да цитирате разни цайтунги.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това време отмира. Едно време преди 40 г. много повече булки имаше. Цените бяха от 1000 до 3500 лв бай Тошови пари за девственица. Гледаха дали е и красива. Ако нее много красива цената пада и се плаща само за девственоста. Обичаи от времето на Хан Крум кво да ги праиш.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На те и девойките ламтят за пари какво мислите?Не ставайте наивни.Кой я окичи с повече ланци тоя ще е отделно парите дето ги брои на дъртите талибани.Опел Вектра е по-добре от Форд Фокус но пък е по-зле от стара четириочка (e-classe) и така нататък.Всичко е пари злато и власт. Любов?Питали Айше "абе Айше ти като прави секс за първи път по любов ли беше или заради пари? Айше мислила,мислила и казала -По любов ще да е било.То 50 лв пари ли са ?" Виц ама истина.
38
0
 
19
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Не е законно. Под 18 са. Свинска работа
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом е законно... но едва ли, просто държавата си затваря очите пред всички престъпления на "безправното" малцинство
36
0
 
30
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Щото сме олигофренска държава. Ако беше Германия да е отишла полицията на събора и да ги е арестувала. Тука не ни работят институциите. И затова ромите не са виновни.
35
0
 
18
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Как е възможно повече от 10 години това да се случва и полицията нищо да не може. Ние сме уникална държава.А вие като авторитарен сайт вместо да дразните гражданите се обадете в полицията.
34
1
 
16
 
! Отговори
Всъщност... преди 4 години
... цената основно се определя от това колко са и ловки пръстите на момата . За да може бързо и безпроблемно да възстанови платените евра . Ако пък е некадърна тогава се пуска на магистралата да дебне тираджии . Веднага след като покажат на чакалите цяла нощ перд спалнята сватбари червения чаршаф .
33
1
 
14
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Те не работят щото са им малки заплатите. Затова ония си продават децата и никой не реогира.*** работа
32
1
 
19
 
! Отговори
НАП Касов бон ????? преди 4 години
А НАП? А Данъци плашат ли се ? ДДС? А? Касова бележка издава ли се ? Фактура ? Къде дремят санъчните ??!!??? Мухахаххаааааа....