Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта!

ЕС обаче демонстрира недоволство от протакането на Brexit
14 сеп 2019 19:06, Елка Василева
40
Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта!
Снимка: архив, Reuters

Докато из цяла Европа кипи недоволство от кризата във Великобритания с Brexit, Франция и Холандия заговориха за възможността ЕС да отхвърли евентуално искане на премиера Борис Джонсън крайният срок за раздялата да бъде продължен и след датата 31 октомври.

Но макар и търпението в столиците на 27-те останали членки на съюза да е на привършване, едва ли са много хората, вярващи, че лидерите им ще тласнат Обединеното кралство към хаотичен Brexit, от който ще пострадат и техните икономики, пише Ройтерс.

Високопоставен европейски дипломат заяви, че изявленията на френския и холандския министър може би са били насочени към вътрешната аудитория предвид това, че драмата с Brexit буди все по-голямо недоумение в Европа. Възможно е и това да е било предупреждение от тяхна страна към Великобритания, че тя трябва да ускори усилията да бъде постигнато споразумение на време за крайния срок 31 октомври.

Още по темата

Дипломати и други официални лица заявиха, че 27-те ще искат доказателства, че възможно отлагане на Brexit няма просто да донесе още три месеца боричкания в Лондон и продължаване на безизходното положение, които накрая да доведат до Brexit без споразумение.

Евентуални избори във Великобритания, които изглеждат много вероятни, ще бъдат достатъчни, за да ги убедят, че сегашната динамика подлежи на промяна.

"Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта, но зад искането трябва да стоят добросъвестни подбуди", заяви високопоставен европейски дипломат. "В Брюксел винаги е имало виждане, че например едни избори биха били основание за продължаване на срока", добави той.

Британският парламент прие законопроект, задължаващ Джонсън да осигури отлагане на напускането на ЕС на заседанието на Европейския съвет следващия месец, ако не постигне споразумение.

Макар премиерът да заяви, че е по-добре да "лежи мъртъв в канавка", отколкото да поиска такова нещо, малкото възможности, с които разполага да избегне отправянето на подобно искане, включват оставка и нарушаване на закона.

В неделя френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че така, както стоят нещата, ЕС няма да разреши продължаване на срока, а холандският министър на външната търговия Сигрид Каг каза в интервю от вчера, че Brexit "без сделка" може да е по-добър вариант от ново отлагане.

Държавите от ЕС ще понесат щети, равняващи се на около 0,5 процента от брутния си вътрешен продукт, ако Великобритания излезе без споразумение, заяви през април Международният валутен фонд.

"От един момент нататък несигурността, свързана с евентуално влошаване, може да се окаже по-добра като вариант от продължаване на несигурността без никакви нови перспективи", каза Каг пред холандския всекидневник "Финансиеле дагблад".

"За ново отлагане ще е нужно добро основание. Трудно е да се каже какво би било то. Засега британците не са представили никаква алтернатива на споразумението за Brexit, което вече е на масата", допълни тя.

Джонсън настоява "предпазният механизъм" за ирландската граница да отпадне от Споразумението за излизането, което предишният министър-председател на Великобритания Тереза Мей договори с ЕС.

Според този предпазен механизъм Обединеното кралство остава в митнически съюз с Брюксел, "докато" не бъде намерена алтернативна формула за избягване появата на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия.

Двайсет и седемте осигуриха на Великобритания отсрочка от март до октомври с целта да дадат на Лондон повече време да постигне споразумение за преходния период след Brexit.

Според предишно изказване на френския президент Еманюел Макрон 31 октомври ще бъде окончателният краен срок. Въпреки това в Брюксел надделява мнението, че ако Лондон поиска ново отлагане, държавите членки ще се съгласят на такова с цел избягване на икономическия шок при излизане без споразумение.

Вчера ирландският финансов министър Паскал Донахю, чиято страна ще бъде най-тежко засегната сред 27-те, ако Великобритания напусне без споразумение, заяви, че Дъблин ще бъде за отлагане на крайния срок. Но въпреки всичко изявленията на Льо Дриан и Каг породиха съмнения дали на следващата си среща на 17 и 18 октомври евролидерите автоматично ще дадат съгласието си за отлагане.

"Ако Лондон поиска продължаване на срока, за да предотврати напускане без споразумение, е трудно да си представим как 27-те биха могли да откажат. Въпреки това недоволството сред 27-те от хаоса в Обединеното кралство расте", каза европейски дипломат в Брюксел.

Сред лидерите на останалите 27 държави членки на ЕС не е имало официална дискусия за това дали ще одобрят отлагане, защото за да има такава, трябва първо да постъпи искане от Великобритания.

Според дипломати, ако Великобритания все пак поиска отлагане, отговорът ще зависи от това какви ще бъдат целите на това отлагане.

"За да има продължаване на крайния срок след датата 31 октомври, е нужно във Великобритания да бъде планирано някакво демократично събитие например избори или нов референдум", каза високопоставено официално лице, имащо пряко отношение към преговорите за Brexit.

"После за ЕС няма да има никакъв проблем да продължи времето за преговори", добави той. "Но продължаване при сегашните условия, при които няма никаква промяна, е трудна задача", заяви източникът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
мен изобщо не ме интересува англия от векове ограбвала човечеството напълнилазамъците със злато и диаманти щели да изпаднат в криза ами да конфискуватимотите на безделниците наречени кралско семеиство и ще се оправят цялата работае че не искат да плащат за напускане на ес и затова протакат и се правят на ударени
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ми е пред очите ,как малко преди референдума -палячото Плевнелиев - скимтеше пред камерите и редеше , че няма как да гласуват за Brexit.На англичаните пък персонално им желая всичко най-лошо.
37
4
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
Поръчкова статия. Само в ЕС ли може да има добър стандарт на живот. Сърбия като не в ЕС да не живеят по-зле от нас. ЕС би трябвало да е нищо повече от съюз за свободна търговия, а се превърна в държава която налага свои закони на държавите членки, закони които не да свързани с търговията.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събитията са много поучителни. Допреди няколко години у нас се говореше за глобализацията като за нещо положително. Вече не. Видяхме "Когато гръм удари, как ехото замлъква" .
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам Великобритания да излезе от ЕС, след това да продължи естественият и разпад. Веднага след излизането да започне постепенно намаляване на използването на английски в европейските институции. Неприемливо е за официален език да се използва език на офшорна зона като Малта. Проблемът на Европа е банкирането. Лондон може както на Венецуела и на Иран да откаже ползването на капитали, депозирани в неговите банки. Това ще ускори създаване на друг тип финансов световен модел.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синята Британска аристокрация се самоуби и ще унищожи всички монархии по целият свят благодарение на Симеон Сакскобурготски и Цска от 5.5.1948И аз вече смятам че Карл Маркс е познал че комунизмът ще се завърне първо със страшна сила откъм Великобритания ама не и марксизма умрял завинаги тъй като няма еволюцияКомунизма ще тръгне от Великобритания ама онзи с Гилотината и първи ще си изтребят до крак всички аристократи а после ще изтребят и монарсите извън Острова
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 32Прав си, тази група която пречи на ингилизите да излязат от ЕС след референдум на който гражданите заявиха позицията си , се наричат глобалисти !!! Те пречат и не искат ингилизите да излязат от кошарата им и проекта им наречен ЕС създаден от тях !За тях най омразната дума е референдум -гражданите на съответните страни да заявят своята воля и управляващите да се съобразяват с нея !!!!!!
32
2
 
3
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
еврогейчетата нямали да тласкат британците в пропастта, в която сами се намират... ах, неее...
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ЕС да удължава срока, при положение че парламента на два пъти отказа избори, предложени от премиера? Избори няма да има скоро следователно това не може да е повод за отлагане. Тогава какъв може да е повода? Малка елитарна група се е окопала в парламента, пречи на излизането с всички сили и е обединила усилия с ЕС. Напрактика в момента ЕС в комбина с опозицията в британския парламента с цел да пречат на държавата да напусне съгластно демократичния референдум. Срам и позор.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това че голяма част от нас са траки/народ от средиземноморски тип е истина. виж дали повече си приличаме с италианците и испанците или с руснаците и татарите. да доста сме умешани и ще намериш доста руско/турско/татаролики между нас ама преобладаващо сме южноевропейци.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26 Ариеца-тракТетрахидроканабинол!!!!
28
0
 
13
 
! Отговори
Брекзит преди 4 години
Рижавия ще забърка една каша и ще се изниже като бит ..
27
3
 
9
 
! Отговори
Брекзит преди 4 години
Какви ариици те гонят ве луд.Ние сме доста омешени, но все пак си държим българското в себе си.По темата - няма как да стане Брекзит и двете страни нямат интерес.Просто се наслаждавайте на цирка.
26
9
 
2
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
Британците им се чудя какво чакат - да насочват атомните ракети към Брюксел, Париж, Берлин и да се свършва!! Номер 1 ядрена сила в Европа са!
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е вредна за България .Няма нито славяни ,нито пра- Българи .Ние сме Траки арийци. - това да напишат в учебниците по история ..
24
2
 
16
 
! Отговори
men преди 4 години
аз искам. бих ги подритнал даже. толкова мизерии са ни причинили а и не само на нас че ако путин утре потопи целия лайнянчев остров нема да липсват на никого нечистоплътните кръвосмешени дебиляци.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лондон, 2192 година - британският премиер тържествено отпътува за Брюксел, за да моли за удължаване на крайния срок за Брекзит. Никой вече не помни откъде води началото си тази традиция, но всяка година тя привлича много туристи от целия свят.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 8Ако всеки си гледаше себе си щеше Европа да е по добре .Такива номера като с бежанците и крадливите гърци никога нямаше да минат. Бюрократичният съюз създаде и финансира тероризма . Кой реши Брюксел да комадва света ?Защо само две институции- световната банка и международният валутен фонд останаха са единствените финансово "помагащи" на страните "чл/енки " . Как "помоща" се дава в замяна на отрязване на вътрешните бюджети за образование , здраве ,отбрана на всяка страна.Прочети още на: https://dnes.bg/eu/2019/09/14/nikoi-v-27-te-ot-es-ne-iska-da-tlaska-britancite-kym-propastta.42
21
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 4 години
Малиийй какво ще правят англичаните без Мария Габриел да им управлява младежта и иновациите. Ми те направо падат в пропастта.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тези 27-те ,там управляват Германия и Франция , тях пък ги управлява САЩ - истинските господари на положението ,а брюкселските бюрократи ги интересува само да не изпуснат златната кокошка Британия и нищо друго !