Фандъкова: За 10 години забравихме кризата с отпадъците!

Г-жа Манолова е чула част от истината, отговори кметът на София
14 сеп 2019 17:36, Елка Василева
74
 Фандъкова: За 10 години забравихме кризата с отпадъците!
Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, БТА

За 10 години забравихме кризата с отпадъците, балирането им и площадките, на които гниеха и миришеше половин София. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с критиките от страна на кандидата за кмет на столицата Мая Манолова по отношение на отпадъците, предаде "Фокус".

Още по темата

"Г-жа Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че ние имаме разработен проект за изграждане на инсталация с използва не RDF - горивото от завода за отпадъци, с което да, наистина би могло да поевтинее парното, но този проект трябва да се развие, да се защити и да се получи финансиране, което се случва в момента. Вероятно също така не знае, че от 2009 г. започнахме проекта за рекултивация на проекта в Долни Богров, който предстои да завърши през следващите години“, каза Фандъкова.

„Бих се радвала много да чуя предложения на решения на проблемите. Спомням си много добре г-н Станишев преди години береше макове на поляната, на която днес сме изградили най-модерния завод за преработка на отпадъци, който е втората фаза на цялата инсталация и разбира се, предстои и трета фаза. Ще се радвам много, ако имаме възможност да видим и гората, която следва да израсне, след като приключи рекултивацията на депото на Долни Богров", заяви още Фандъкова.

Във връзка с идеята на Манолова за референдум по темата за заравяне на отпадъците Фандъкова припомни, че за 10 години е забравена кризата с отпадъците.

Замириса на лъжи от изявленията на „независимия“ кандидат на БСП за кмет на София Мая Манолова, която по червена традиция открива предизборната си кампания с манипулации по темата отпадъци. Това пък се посочва в позиция на групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет относно изявления на кандидата за кмет на София Мая Манолова.

„Липсата на компетентност и непознаването на този въпрос ясно личи от направените изказвания, в които се повтарят старите тези на столетницата. Очевидно стриктно се изпълняват условията за подкрепа, поставени от Корнелия Нинова. Явно г-жа Манолова не знае, че в момента рекултивираме старото депо от времето на социализма край Долни Богров с цел превръщането му в зелена площ“, посочат от ГЕРБ.

„Заравянето на пари“ се извършваше до 2009 г., когато 100% от отпадъка се депонираше или балираше и складираше в различни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време управляващата БСП саботираше изграждането на завода с всички средства, а г-жа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме само 15% от отпадъците, а останалата част се оползотворява. Ефективното използване на РДФ ще се осъществи в София с изграждането на трета фаза от системата, която ще произвежда електрическа и топлоенергия", пише още в позицията.

„Целият процес по проектиране и изграждане на системата за третиране на отпадъци премина през обществени обсъждания с граждани, консултиране с европейските институции, водещи експерти, както и през оценка на въздействието върху околната среда.

Чист, зелен и подреден град постигаме с прилагането в София на най-добрите и доказани европейски практики в управлението на отпадъците и развитието на кръгова икономика“, заявяват от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Сменете снимката преди 4 години
алоо гербални пиарници, сложете по-хубава снимка на Фърги, бе. тази снимка я показва като вехта лейка, дърта буза и изтъркан чорапогащник.Мислете за жената бе. Защо й биете дуспата преди изборите.малко ли строителни далаверки е осигурила на цецковците, терасковците и тухларите
65
0
 
3
 
! Отговори
Фънди избра Мая преди 4 години
Фъндолинда щяла да гласува за Мая, за да не я упрекнат в използване на служебното си положение, майна.
64
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Забравихте кризата защото горите отпадъците и замазвате очите на хората.... няма наказание измислено от хора което да е достатъчно за вас!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази ваша лапачка е продължение на тази през изминалите преди вас 20 години. Така че 30 години народа е все на дъното само лапачите се сменят ! Дори Герб се оляха и настроението и злобата днес на народа е огромна само вие си втълпявате ,че народа ви харесва ,само платените подлугани около вас ви пляскат ,болшинството не могат да ви дишат !
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази ваша лапачка е продължение на тази през изминалите преди вас 20 години. Така че 30 години народа е все на дъното само лапачите се сменят ! Дори Герб се оляха и настроението и злобата днес на народа е огромна само вие си втълпявате ,че народа ви харесва ,само платените подлугани около вас ви пляскат ,болшинството не могат да ви дишат !
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб ще бъдат линчувани като Чаушеску, ако се зядържат още малко на власт
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, другарко фъндева, не са 10 години.Преди 10 години шефът ти, бай ***, разкарваше софийския *** из цяла България.Завода, с който се хвалиш, почнахте да го строите преди няма и 5 години, и то след като бяхте заплашени от наказателна процедура.Така че по-кротко, и ние помним.
59
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Хахха, процъфтявала била София, този, който го е написал не си е подавал носа от София и не е виждал други европейски столици. Дори най-малките столици са райски градини, но там има архитекти, инженери и кметове, които РАБОТЯТ за народа!!! В София межзу блоковете се строят вместо зелени площи други блокове, няма нищо което да ти хване окото!
58
3
 
6
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Решила си дръжки. Плащаш от нашите пари всяка година по 50 милиона на циментовия завод в Бели извор да изгаря отпадъците. Апропо така решихте проблема с отпадъците въобще в България горите ги после ние дишаме отровите и за това си плащаме. Интересно как така изведнъж последните 5 години въздуха в България стана най мръсния в Европа при положение че вече няма никаква индустрия.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не занимаваите хората с това долно гербераско недоразумение
56
2
 
6
 
! Отговори
Марина преди 4 години
Ще започна с това, че няма никаква справедливост и равнопоставеност в тези избори за кмет на София.Й.Фандъкова е ДЛЪЖНА ДА ВЗЕМЕ НЕПЛАТЕН ОТПУСК, щом се кандидатира отново.Лесно е да държиш милионен бюджет, да раздаваш с лека ръка за това и онова, ТА ТОВА СА НАШИТЕ ПАРИ И НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СУБСИДИРАМЕ НЕЙНАТА КАМПАНИЯ!!!В същото време другите кандидати за кмет на София, събират пари за кампаниите си с огромни затруднения- КЪДЕ Е ТУК МОРАЛА И СПРАВЕДЛИВОСТТА НА ФЪНДЪКОВА?Крайно НЕПОЧТЕНО е!
55
6
 
3
 
! Отговори
Който яде ряпа, преди 4 години
Ще пърди...И всеки ще го зяпа!София при Фандъкова се промени към хубаво.Тук спор няма. Метро, кръгови движения. Но някак си не се усети...Спроред мен заради липсата на общи зелени и развлекателни площи,в които софиянци, но и хората от околните села и градове да се забавляват.Не е тайна, доста автомобили с номер СО, ОВ, Е, КН, М, PA, PK, ЕН и т.н. си правят шопинг-уикенд, а и само уикенд в София.
54
0
 
1
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
До къде да ядеш ли?Щом ме изтриха, прави си сметката...:)))))))))))
53
0
 
1
 
! Отговори
Слаб работа преди 4 години
Къде ще ям ли? Това ли е проблемът? Ами не. Не е.Иначе защо ще ми трият коментара към ТЕБ.И една банка.Живуркай там. Ти, най-вероятно си нямаш и хабер, за какво ти пишех в предишните постове.Живо-здраво!
52
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 4 години
Дали кризата е преодоляна, както твърди кандидатката, могат да кажат само жителите, но не на центъра, а на всички квартали, дори и най-отдалечени. Защото не е голяма работа да поддържаш един център в града чист, добре осветен и ремонтиран, а в същото време останалата част на града да тъне в *** и да изглежда като след бомбардировка.
51
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И политиците,като памперсите трябва да се сменят редовно.Иначе се усмърдяват.
50
3
 
10
 
! Отговори
26814 преди 4 години
Безсрамие е да ни убеждава колко е ппроцъфтяла София... Безсрамие е да се кандидатира след дългата керия провали и прахосани на вятъра общински и евро средства... Безсрамие е да говори в бъдеще време за градски хубости, защото кметицата е длъжна да говори пред гражданите в минало свършено време. това обаче би означавало да си признае провалите и своята лична вина за безоразията в столицата. Поредната кадрова грешка на ГЕРБ-Борисов.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протеже на Суджука,не се ли наяде.Крайно време е и други да намажат.
48
2
 
7
 
! Отговори
СФ преди 4 години
Да! И разкопани улуци, дупка до дупка, *** до селтака а места в детските градини и училищата - нема! Направо супер! ТЕРМИНАЛ 2, Бритиш, Франс или Луфт и адиос ПАЛЯЧОС!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достоевски го е написал. Важи за цялата гербална плевмония.Престъпление и НаказаниеНаказанието лекува преступлението със суджукспирин а аналитическата канализация