Манолова: Референдум за преработването на боклука на София!

Боклукът на София мирише, но обществените поръчки, свързани с него, вонят, категорична е тя
14 сеп 2019 17:16, Елка Василева
75
Манолова: Референдум за преработването на боклука на София!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Референдум за преработването на боклука на София поиска Мая Манолова. Тя посети сметището в Долни Богров, където по думите й се заравя висококачествено гориво, получено от преработката на боклук в завода.

"Ако бъда кмет, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горене на боклук, каква да бъде технологията, къде да бъде разположена тя и по какъв начин да бъде осигурено финансирането. Темата е изключително важна за столичани и решението трябва да го вземат те", обясни Манолова, цитирана от „24 часа“.

Решението, което в момента предлага екипът на Фандъкова, е това - заравят се едни пари. А София, въпреки че годишно се харчат над 200 млн. лв. за чистота, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е, в какво състояние са зелените системи, допълни Манолова.

„Сметището в Долни Богров беше затворено през 1997 г. Днес в това сметище се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъкова“, каза още Манолова. И даде пример, че в сметището в Долни Богров дневно се заравят по 300 т от т. нар. РДФ.

Още по темата

„И както за повечето от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на преработеното. Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво - 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 милиона за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България. Общо сметката е в размер на 36 млн. лв. Всеки ден на столичани това струва по 100 хил. лв. за преработка на този боклук“, пресметна бившият омбудсман.

Тя обясни, че с обществена поръчка, която е обявена от Столична община на 19 август, през следващата година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лв. годишно и ще стане малко над 50 млн. лв. Поръчката ще бъде отворена на 20 септември. Става въпрос за две поръчки. Първата е за изгаряне на това гориво, а втората е за транспортиране на това гориво, което се произвежда в завода за боклук. Видно от параметрите на тази поръчка изгарянето ще струва на столичани годишно по 15 млн. лв., а транспортът ще струва 5 млн. 27 млн. - заводът за боклук, 3 млн. за това депо - общо 50 млн. лв., цитира данни Манолова.

Боклукът на София мирише, но обществените поръчки, свързани с него, вонят, категорична бе Манолова. Намирисват на боклук и на други неща, допълни тя.

Ставаме заложници на същото за следващите 5 г. - пак същите ще чистят, пак така ще чистят. Не просто сбъркана система, а една дебела сметка, която плащат столичани. И един много красноречив пример колко непрозрачно и неефективно се харчат парите на гражданите на София, коментира бившият омбудсман.

Тя отново критикува поръчката за сметосъбирането на столицата. Става въпрос за 500 млн. лв., обявени от кмета Фандъкова в навечерието на изборите, при положение, че договорите на сегашните фирми изтичат след 1 г. „Така и не чух смислен отговор защо е това бързане, но можем да си направим предположенията, предвид факта, че през следващите 5 г. ще почистват същите фирми като сега. Същите фирми от приятелския кръг, както се вижда от отворените вече оферти - има позиции, за които има само по един участник“, обясни тя.

Единственият ощетен е столичното общинско предприятие, което до момента е чистило 3 района, сега ще чисти само един. Въпреки обещанието на кмета Фандъкова, дадено през 2016 г., че тя ще инвестира и стабилизира това общинско предприятие, за да може общината сама да се включи в сметосъбирането, критикува още Манолова. И разказа, че тогава са отделени 3,5 млн. за закупуване на техника, а резултатът от това обещание и усилия сега бил фактът, че общинското предприятие сега ще чисти само един район - най-трудният "Красна поляна".

Системата за управление на отпадъците в София е сбъркана. Това ли е кръговата икономика, зелената икономика, при която харчим пари, за да произведем от боклука гориво, а след това заравяме това гориво в земята в едно сметище, което беше затворено, допълни тя.

Манолова се закани, че ако влезе на "Московска" 33, ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София. Всичко да бъде извадено на масата, публично и пред всички столичани, защото тези 50 млн. лв. се плащат от тях. Ще бъде направен пълен анализ как работи завода за боклука, какво количество боклук влиза в него, колко РДФ се произвежда, как се оползотворява, колко се гори, колко се заравя, кои са фирмите, които печелят от транспорт и заравяне, обясни тя.

И напомни, че Столична община има намерение да изгради трета фаза - инсталация, която да изгаря това гориво, но Еврокомисията не е одобрила финансирането на този проект. Няма яснота и прозрачност, очаквам общината да разкаже за отговора на ЕК. Но е крайно време да се намесят гражданите, допълни Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая може да поиска и референдум за тоалетната хартия която ползва общината.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другата женичка на Бойко за София.
63
3
 
8
 
! Отговори
Илиян преди 4 години
Мая сопри се!Спри да се излагаш повече!Кой ще ти плаща тия референдуми?!БСП ли!?Другарката Нинова открадна парите, и партийната каса е празна!
62
4
 
11
 
! Отговори
НЕОБЯСНИМО преди 4 години
Е ЖЕЛАНИЕТО НА *** САДО - МАЗОХИСТИЧНО ДА СЕ БУТАТ В РЕФЕРЕНДУМИ. ЗАГУБИХА С 6:0 РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ, НО ПРОДЪЛЖАВАТ, КЕФ ИМ Е...
61
1
 
13
 
! Отговори
ДА ПИТАМ преди 4 години
ОНАЯ РУСАТА КРЕСА, ДЕТО 2Г ПО ТВ КРЯСКАШЕ СРЕЩУ ГЕРБ КЪДЕ Е? ААА, ХВАНА ТОПЛОТО МЕСТЕНЦЕ В БРЮКСЕЛ И СЕГА НИКАКВА Я НЯМА... ТЕ ТАКА СА КОМУНИСТКИТЕ. И ТАЯ Е СЪЩАТА.
60
2
 
5
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 4 години
С други думи: *** отива при другите ***, *** взаимно се привличат и правят партия. Познайте коя? Започва с "Г" и завършва с "РБ"!
59
6
 
9
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Няма да гласувам за Фандъкова, защото заради нея в столицата няма обществени тоалетни. Хората ходят по улиците напи*ани, или пи*аят по улиците, по входовете на кооперациите, в храстите и навсякъде мирише на урина!
58
3
 
9
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Мая !!! Умната с това вмирисано гориво именовано RDF! Да не вземеш да го докараш и гориш в ТЕЦ София. Умната че ще те проклинам до десето коляно!!!!
57
2
 
20
 
! Отговори
Мая, спри се ! преди 4 години
Как не се усеща Мая Манолова, колко низко пада заради напразните си мераци да става кмет на София ........ Самата тя знае, че няма шанс !
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборът въобще не е труден ако човек помисли малко.
55
6
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Софеянци са у шах. Иэборът е труден, но те ще оцелеат олее
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова безсрамни станаха богатите крадци че за тях няма нищо невъзможно . Щом вече поляната на киноцентъра я обявиха за частна собственост и заградиха с мрежа скоро парк Витоша ще е частен.Подобно в Радомир наглеца Паргов дето отрочето му е в парламента загради язовир извор като частен Време е да бутнем и правителство и огради.
53
3
 
19
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Манолова, ако те изберат за кмет на София трябва да имаш екип.Къде е този екип?Не се надувай и прави на незаменима.Къде ти е екипа от общински съветници за да направите промени към по-добро за София.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да спре безразборното строителство.Да се разрушат построените с купени разрешителни и да се заменят с терени към Кремиковци и посока Ихтиман. Да се разширят улици да има повече паркове и зелени площи, да има детски градини и училища. Най добре е да има и държава , но това засега е само мечта.
51
2
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До ууу 46 Изборите са вид референдум.Който спечели работи , останалите мълчат посрани.
50
0
 
18
 
! Отговори
ПроСото преди 4 години
Ако можеха да се решават проблемите само с думи и фрази, то Мая е най подходящата...
49
6
 
24
 
! Отговори
София е синя преди 4 години
*** и комунистка никога не е ставала кмет на София и никога няма да стане. Мая Манолова е и *** и комунистка т.е. никога не може да стане кмет на София.
48
7
 
11
 
! Отговори
БОЕЦ преди 4 години
МАЯ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЛИ ИЗЛИЗАНЕ НА ВЪЛГАРИЯ ОТ БЛАТОТО---ЕС И НАТО СПИШ ЛИ ИЛИ СИ ДРОГИРАНА ТА НЕ ВИЖДАШ ИСГИНСКАТА КАТАСТРОФА КОЯТО ЩЕ СЕ СГОВАРИ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ СЛЕД 2--3 ГОДИНИ
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащам данъци и не искам с парите си да плащам за дебелите кесии на някакви хитреци! Искам тротоари, улици без дупки, без смърдящи кофи, искам чист въздух, парно на реална цена! Няма значение как се казва кметът, а как се чувстваме в града си! И щом досега не сме го постигнали, трябва да дойде друг да го свърши!
46
2
 
15
 
! Отговори
ууу преди 4 години
Да се направи референдум за почистване на *** от "Позитано " 20 .