Протестът на медиците: Нужна е подкрепа на национално ниво

Коренна реформа е нужна в здравеопазването, казва проф. Маркова
14 сеп 2019 12:00, Петя Славова
16
Протестът на медиците: Нужна е подкрепа на национално ниво
Снимка: БТА


"Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа в сектора, но все още чакаме да се случи нещо", съобщи за БНТ проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

"От 15 години ние имаме закон и бих казала браво на тези момичета, но те откъдето отиват, ние от там се връщаме. Още през 2007 г. направихме 10-хиляден протест, смениха министъра като резултат. Така че, чакаме години наред да се случи нещо. В дългите години на борба ние разбрахме, че първо трябва диалог и да се опитаме да постигнем нещо, макар и бавно, макар и трудно", уточни тя.

Според проф. Маркова заплащането на медицинските служители зависи от синдикатите, така че е въпрос на подкрепа на национално ниво.

"Няма изградена система колко струва труда на лекаря, колко струва труда на сестрата, така че цялата система е сбъркана. Трябва една коренна реформа в здравеопазването.

Трябва да се направи наистина така, че да има една висока стартова заплата за младите хора, които заминават", категорична е проф. Маркова, и допълни, че "този протест е политически проект. Корнелия Нинова и Мая Манолова първо говориха само за лекари, след това изведнъж се сетиха за нашето съсловие, че е най-многобройно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
ох преди 4 години
Наистина за хора с образование и нощен труд с постоянни грижи около тежко болни и с парализа и в безсъзнание Наистина за тях тези около 600 лева основни заплати са подигравка А да не говора че даже и с класа за прослужено време като се спрат данъци и осигуровки остава една кръгла нула награда за безсъние труд и нерви това е истината...Да Живей Справедливостта...
13
1
 
3
 
! Отговори
Мед. Сестра преди 4 години
Прави са хората да ги е страх да влязат в наша болница, като знам какво съм видяла за краткия си стаж.. Шефовете на болниците и лекари си разпределят парите, а пенсионерките искат да изгонят младите сестри.. Те взимат и пенсия и заплата и клас, а ние които работим с жешание и грижа взимаме 500лв.. И да протестираме и не все тая е.. Нищо няма да се оправи, а по зле ще става.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положението стана такова, че вече да те е страх да влезнеш в болница.Кадърните кадри избягаха и сега останаха само медицински служители на които не им пука особено.Не пожелавам на никого да се разболява защото ада почва когато стъпиш в БГ болница.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизборно безочие!Експлоатацията на труда на бедните и безимотните е десетилетия години назад.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба и дядо бяха здравни работници, но не бяха материално богати.Професията ми е медицински сестра и не познавам частни,отговорни ,самостоятелни,решителни богати лекари и сестри в бедна България.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва диалог а тояга. Пари има но отиват в ръцете на крадливи управители на болници и провъзгласили се за светила шепа безкрупорни доктори. Болничните управители се назначават без конкурс. Единственото което се изисква от тях е да усвояват безрамно и безотчетно болничните средства и да се разпределят по веригата от т ъ р т е и
8
6
 
8
 
! Отговори
то преди 4 години
Докато хора *** по Магистралите, кой помага на първа линия? Още няма оф. дл. Фелдшер. Купуваме ИЗТРЕБИТЕЛИ вместо Хеликоптери..Правете разлика и после ридайте.И да перифразирате Сталин ньет файда.Парите са просто хартия, зад която се крият вашите нужди. Ако върнем предиФиникийсия метод...някой има ли кило чумаво прасенце? Аз имам малко маносано грозде...Кон за кокошка, тя за пчела....Честито: (
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не поискате независим от министерството вътрешен одит, за да видите къде и как изтичат парите? Средствата са ви дадени, изтичат не при вас, а другаде - включително в болницата, Общината или в Областната община, не е чак толкова трудно да се разбере, необходимо ли е да се изпотрепвате от работа, ние да патим като *** и при отпуснати средства някой друг да дебелее на наш гръб?Потърсете средствата от преките тунеядци, не занимавайте цял свят с преките крадци!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде,няма нужда да си търкате изкуствените скъпи зъби.Сестрите са ви само донори да ви плащат членския внос на асоциация и синдикати.Кадърните години ги вземахте ,,за мезе,,и се махнаха от болниците и България.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не са нужни. Сделката е да очистим тази хубава земя, за да се заселят други.
4
3
 
16
 
! Отговори
по Ботев преди 4 години
Където парицата е царица, тъга и робство вечно тук поминува.
3
6
 
14
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Има пари за вас просто не сте ги поискали,щом има пари за спортни зали и стадиони.Мед.сестрите трябва да с заплата минимум 1500лв.САМО официално искане ГЕРБ имат пари богати са да дават.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да стане това с подкрепата от държавата! Къде ви е министъра, покрил се е дълбоко и не смее да гъкне! Какво очаквате от един изпечен апаратчик, който е изтъркал един гардероб *** все в разни министерства и агенции, бордове на директори! Него го направиха на дърти години министър защото ще ви разиграва докато на вас не ви писне да кесите по палатките!Същия модел е и тн социален министър, много устремно ги гони селскостопанския счетоводител, племеника златен и кръщелника ненагледен, пръв
1
2
 
19
 
! Отговори
Бойковизмус преди 4 години
ББ каза, че има милиарди излишък в бюджета, а пари за здравеопазване няма.