Във виртуалния свят: Геймърите в BG печелят над 4 млн. долара

Иван Бориславов е сред най-известните топ 10 в света
14 сеп 2019 09:45, Петя Славова
77
Във виртуалния свят: Геймърите в BG печелят над 4 млн. долара
Снимка: Reuters

Над четири милиона долара – такава е равносметката на българския професионален геймър Иван Бориславов Иванов, по-известен в средите с псевдонима MinD_ContRoL, за последните пет години. Според справка в сайта esportsearnings.com той е участвал в общо 61 турнира, от които е спечелил общо 4 483 493 долара. Големия си пробив MinD_ContRoL прави през 2017 г., когато с отбора си Team Liquid печелят едно от най-оборотните международни състезания - The International. Само от него Иванов печели 2 млн. долара.

"Светът на електронните спортове е интересен и вълнуващ. Често любовта към видеоигрите води много от геймърите към професионална реализация. Те започват да играят в онлайн турнири, които ги водят към международната сцена. Някои от тях като The International 2019 са с наградни фондове от 30 млн. долара“, съобщиха експерти от сферата на електронните спортове, пише "Монитор".

Иванов, който е специалист в играта Dota2, категорично е най-успешният български геймър, като попада и в световния топ 10. Към момента той е на осмо място по печалби от любопитната си професия. Капитанът на неговия Team Liquid – германецът Куро Такхасоми (с псевдоним KuroKy), е шести в класацията с общи печалби в размер на 5 128 788. Той е участвал в общо 104 турнира. „Златото“ пък е за датчанина Йохан Съндстейн. От 108 турнира той е спечелил близо 7 милиона долара.

Стотици българи са опитвали късмета си като професионалисти в електронните спортове. Болшинството от тях далеч не достигат до милионни печалби. Средно от заниманието си те изкарват по 132 хиляди долара. Сред най-често играните електронни спортове от наши сънародници са Dota2, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, World of WarCraft, Hearthstone и др.

България, впрочем, има повод за гордост, когато става дума за електронни спортове. През 2003 г. страната ни става едва третата в света, която признава тяхното значение, като създава и федерация, посветена на тях.

„Много хора си мечтаят за такава професия. Отстрани изглежда, че да играеш игри, както и да стриймваш, е лесна работа, но всъщност изисква много труд, дисциплина, тренировки, участие в турнири, работа с феновете, събития и т.н.“, казват ни още запознати със сферата. 10 часа тренировки на ден, казват в средите, са оптималният минимум, с който един геймър се подготвя за професионалната esport сцена, като някои ентусиасти прекарват и двойно повече време на денонощие в игра. Въпреки че преобладава мнението, че геймърите нямат допирни точки с атлетите, електронните спортове не само придобиват все по-голяма популярност както у нас, така и на международно ниво, но и постепенно започват да се третират наравно с футбола, баскетбола, бейзбола и др. „Електронните спортове изглежда се вписват безпроблемно в останалата част от нашата традиционна атлетика. Има повече прилики, отколкото разлики.

Подобно на традиционните, и електронните спортове събират студентите заедно. Имат треньор, развиват роли и учат на работа в екип“, гласи мнението на Ранди Симински, атлетичния директор в Щатския университет на Ню Йорк в Кантон. Нещо повече, сред недостатъците на кариерата в електронните спортове и тук е сравнително краткият професионален път. Според данни на изданието Ranker средностатистическият професионален геймър се „пенсионира“ в средата на 20-те си години, защото рефлексите и сръчността му са намалели до този момент и не могат да бъдат сравнявани с тези на по-младите им колеги.

Когато включим в общата картина и ентусиастите, които играят непрофесионално, средната възраст на геймърите – според изследване на екипа на ESL (Electronic Sports League) в Югоизточна Европа – достига до 35 години. Проучване, проведено от ESTAT през 2015 г., обаче показва, че 71,9 на сто от българските геймъри са на възраст между 18- и 23-годишна възраст. Повече от половината от тях казват, че се забавляват с видеоигри от повече от десет години. 38% пък предпочитат да играят през нощта. Макар на световно равнище процентното съотношение между мъже и жени геймъри да е в относителен баланс с разлика от под 10 на сто, в България повечето от ентусиастите на тема видеоигри са мъже. Едва 11,6% от геймърите са жени.

Все повече българи проявяват интерес и на другия фронт – тяхното създаване. Само през последните пет години – от 2016 г. насам, са основани над 17 родни компании, които разработват видеоигри сочат неофициални данни от анкета, проведена от Game Dev Summit сред българските студиа. Общо на пазара функционират над 60 фирми, като голяма част от тях са инди (малки, независими) студиа, които работят с до 5 служители. Палитрата от заглавия, които всички те създават, е голяма. Няма един конкретен жанр, в който се специализират родните game dev професионалисти, като проектите им са образователни, екшън приключенски, мултиплейър, игри с виртуална реалност, стратегии, мобилни игри, пъзели, интерактивни наративни заглавия и т.н. Сред успешните продукции на българските студиа са например: Haemimont Games, Tzar:The Burden of the Crown (броени месеци след създаването й са продадени над 50 000 игри само в Испания), Imperia Online (има над 1 милион инсталирания само от Google Play), Guns and Robots (през 2016 г. се отчита с 1 милион играчи), Dust And Salt и мн. др. У нас имаме офиси и на световноизвестни студиа, като Ubisoft, Creative Assembly, Gameloft, които също имат много успешни игри. Пример за това е Ubisoft Sofia, чиито кадри участват дейно в разработката на изключително популярната игра Assassin’s Creed. „Последното постижение е участието в разработката на Assassin’s Creed Origins. Имахме и водеща роля в разработката на митологичното DLC на Assassin’s Creed Origins – The Curse of the Pharaohs, както и на Assassin’s Creed Rogue Remastered“, хвалят се от българския офис на Ubisoft.

Самият успех на дадена видеоигра пък е субективно понятие. „За много малки indie студиа успех значи поне да не са на минус. За големите компании едва ли има формула, по която да изчислим успеха – продажби, редовни играчи и т.н. Браншът е изключително разнообразен и е трудно да бъде сложен в стандартна рамка“, казват още от Game Dev Summit. Основен проблем в сферата продължава да бъде пиратството като все още и у нас много потребители предпочитат да изтеглят играта от торент сайтове, вместо да си я купят.

Физическата продажба на заглавието обаче е само един от начините за печалба от видеоигра. Предпочитан метод е и внедряването на „вътрешни покупки“ (in-app products) в самата игра с цел напредване в нивата, подобряване на героите в игрите и т.н. Средна цена трудно може да се определи, като проучване на „Монитор“ показва, че има „артикули“, които се котират и на цени до 700 лв.

Има, разбира се, и заглавия, които не залагат подобни предмети за закупуване. Относно колко струва изработването на една игра – категоричен отговор на този въпрос също няма. Причината – всичко зависи от предварително поставените цели и типа на разработваната игра - може да е малка флаш игричка, направена за 3 дни от двама ентусиасти, или AAA заглавие, направено от огромно студио с 300+ човека.

Сред тях може да има както програмисти, така и аниматори, специалисти по наративите на игрите, продуценти и много, много други. От особено значение са и тестерите на заглавията. Срещу средна заплата от около 600 лв. у нас тяхната работа включва проследяването на възможните развития на сюжета в самата игра, като те следят за бъгове в играта, нарушаване на графиката и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятелю, на 50 съм. От 30 години съм по 12 часа на компа всеки ден. Сложих очила с 0.5 когато още бях виждал компютри само на чернобелия телевизор. Така си останах докато не развих диабет, тоест до преди няколко години. По - скоро внимавай със спорта, отколкото с компютрите. Ако питаш мен, по - скоро се храни здравословно и спортувай по малко без значение дали си на компа или не. Компа няма значение. Баба ми окьоравя на 45 и не беше виждала компютър...
56
0
 
4
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
Аз от ири по 7 часа на ден очила сложих :(Сега виждам размазано лицата на хората от разстояние...Внимавайте с очите !!!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е спортовете вече ги има във все повече сайтове за залагания и още ще спечелят нашите, разбира се. ;)
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61Излиза, че че Candy Crush e най-енергийната игра, защото измуква енергията от висчки. Бащата е авдокат с 25+ години стаж, а съм го засичал, да е забил по 7 часа на тая простотия ... После аз съм бил нехранимайко ....
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 67Всеки може да си сглоби компютър, а защо ти е GPU за 2500 лева? Та аз подларвам LoL още Dora 2 на 5 годишен макбук и вървят с 60fps. Ако си добър, ще си направиш струймчети и ще си изкараш паричките, нужни за всичко, без да намесваш държавата.
52
4
 
14
 
! Отговори
Нац.Гейминг Кампус преди 4 години
Вместо държавата да инвестита в тъпички неща като УНСС и другите ВУЗОВЕ по добре в Бизнес парк да отворят и поддържа един Национален Кампус с конолиран нископингов интернет и мощни машини за гейминг последна дума така както правят много други способни държави и тъака България да обират Златото Парите и Наградите от всички международни гейминг съзтезания.Има много способни дечица в БГ-КОЕ ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ВИДЕОКАРТА ОТ 2500 ЛЕВА ,ЧЕ ДА СИ СГЛОБИ САМО И КОМПЮТЪР С БЪРЗ ИНТЕРНЕТ И ИГРИ
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква е целта на статия с всичкото инфо за момчетоМутро мафията д аго намерят и бие и изнудва заплашва каквато е практиката за всеки друг спечелил един лев в БГ.В послените години качеството на Интернета се срина.От втора държава в Света гуведаря СПАС РУСЕВ (български мултак купил Виваком) съсипа пингове уплоуд-даунлоуд инфраструктура и занижи качеството на всичко.Няма сектор в който да са влетели мутрите и да не са го съсипали.Това при подарена от БТК инфраструктура за която 1 ст не са давали те
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в БГ са останали търтеи-брутета с изклюително ниско съзнание които гласуват на изборите все едно са на бодибилдинг състезание или в по-скоро селска мазна борба.Като чуят програмист или геймър естествено че реагират с презрение, щото си казват "тоя е сух, мога да го набия!" също откачат ако някой е успешен в нещо, да не говорим ако е по-всестранно развит човек черепите се пръскат от неконтролирум яд и тотална завист. Или носиш цървyли или си правил пари на гърба на народа някакси
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ЛЕСНА РАБОТА.НЯМА ЛЕСЕН СПОРТ.Ако искате вярвайте, ако искате вярвайте на статии. Кой дава пари за лесни неща които се правят лесно и няма саможертва? Кой е това къде е това? Едно време се гласях за про-геймър тъй като смятах че ме бива, бях от средноголям град. Срешнах се на един турнир в Пловдив с един аджеба сериозен БГ про и като му видях бързината и рефлексите на живо заебах идеята да го правя това на кариера. Също не беше излизал от вкъщи 2 седмици за да тренира за турнира.
48
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен59 преди 4 години
Скороста с която си дърпаш пиратски филми няма общо с пинга който е нужен за онлайн игри. Даже последните години сме изпадали от топ 5. Е пак сме със завидно бърз нет но все пак. Можеш и с 20мегабита нет да цъкаш професионално ако имаш под 20 пинг. Друго си е, че въпросните турнирни игри от които се печелят пари заради спонсорство от инвидиа и още една камара технологични фирми които имат изгода да си продават новата техника,СТРУВА МНОГО НЕРВИ И ВРЕМЕ, за едно ще си требе рефлекс за друго акъл..
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извод :Свалете ДДС-то , митните сбборове и таксите на хардуера и позволете на младите българи да си закупуват свестни и модерни компютри с хардуер на нормални цени каквито са цените в NewEggs .Позволете на комапанията New EGGS да продава директно на Българи по цени каквито продава в САЩ .иНАЧЕ МНОГО ИМА ДА ВИ ХАКВАТ И МНОГО ЩЕ Е ТРУДНА ТЯ С КИБЕРСИГУРНОСТТА. в Tъпaнарaстан всеки крадец по веригата не се свени да предлага остарели морално *** на цени 2 пъти по високи от тези на запад .
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58ААА е енергийният рейтинг на играта, също като на пералните и хладилниците, обаче рейтинга при игрите за енергията на играча - колкото по-висок е тоя рейтинг, толкова повече енергия изсмуква от играча.
45
5
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Гей-мърите е просто саркастично-сатирично заяждане което би могло да бъде изказано от онези които гледат да изкарват пари от всички нас за които сме : "материал", роби, плебеи, *** и т.н.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нета в българия е един от най-добрите, сигурно затова нашите геймъри са толкова успешни. Ако ти е бавен нета ще те застрелват преди да видиш противника.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Може ли на български, другия път. Защо не ми го обясниха в статията? Аз игри играя, ама на телефона и рядко и не знам. Питах няколко човека (колеги и познати) какво е това ААА игра и смао един ми каза, нещо подобно, като тебе. А флаш игра какво е? Като флаш моб ли е?, ако се сещаш онея лудите дето скачаха на случайни места, да танцуват ей така от нишото?
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПецатаГей-мърите?Познавам геймъри, но не познавам някой, който е гей и геймър. Сигурно има, но не мисля, че са достатъчно, за да кажеш, че цялата група е такава. А и да е?
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оххх на батяяя ... аз колко народ познавам висяха по затворите за по-малко. Па и мене колко са ме плашили разби полицаи и съдии ... що не цъках на компютъра повече едно време ...
40
0
 
19
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Аз започнах да играя игри в далечната 1994 година и започнахме мултиплейър, тогава най много се играеше doom2 , quake, c&c , war craft , после компютрите започнаха да стават по мощни успоредно с излизане на графично по красиви игри , играехме много и покрай това се запознах с много хора и не смятам че някой от тях е деградирал а напротив , в същото време успявахме да играем футбол и да се събираме навън да се запознаваме с момичета и т.н., играйте на воля но не прекалявайте
39
9
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Гей-мерите пичелят а баце не пичели и това е много трагично, затова скоро да очакват едни дебеловрати костюмирани чичковци от някоя държавна агенция да им почукат на вратата и да им изяснят че извършват незаконна дейност която застрашава националната сигурност и за да извършват дейноста си тя трябва да бъде отчитана по определени лицензи и стандарти, а пък ако намерят незаконен уиндоус , тогава не ми се мисли, съд и депортация в гуантанамо
38
2
 
5
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До 33,Има нещо такова, много хора с повече умствен багаж да предпочетат да се скрият в един такъв свят. В Япония реалния живот стана непосилен за една част от децата и феномена хикикомори придоби пандемични размери. Вече се борят с него, защото макар и временно щастливи изолирали се от реалния живот в дългосрочен план става по-скоро проблем за бъдещото им чисто физическо оцеляване. Но навсякъде по света разбира се е пълно с асоциални хора, не ги й упреквам, просто стана труден живота.