Киберпрестъпниците се роят: Как да се справим?

Спазват ли институциите у нас минималните мерки?
13 сеп 2019 13:27,
3

В ерата на дигиталната революция се изискват спешни решения и нови действия. С всеки изминал ден се роят киберпрестъпниците, които от своя страна се възползват от слабостите на информационните системи и личните данни на хора по целия свят.

Още по темата

Само преди няколко дни най-голямата онлайн енциклопедия Wikipedia стана обект на кибератака, което доведе до спиране на работата на сайта. От фирмата за киберсигурност "Чек пойнт" пък алармираха, че над 1 млрд. мобилни телефони, използващи операционната система Android, могат да бъдат хакнати само чрез един СМС.

"За да бъдат спрени киберпрестъпниците, на първо място държавата трябва да предприеме действия спрямо законите. Като за всяко друго престъпление, и за това човек трябва да носи съответната отговорност. Както се случва в САЩ. И виждаме, че носи резултат", коментира председателят на Българската асоциация на етичните хакери в България Ростислав Петров.

С развитието на технологиите неизбежно ще се увеличават и кибератаките, категоричен беше той.

ЕК изпраща експерти в България, които да проверят на място дали държавните институции спазват минималните мерки за мрежова и информационна сигурност. Проверката ще бъде направена през ноември, стана ясно преди дни по време на кръгла маса, посветена на новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност, организирана от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ).

Шумът от клавиатурата издава паролата ви на хакерите

Тя се проведе на фона на теча на лични данни на над 6 млн. българи от НАП, пробиви в мрежите на финансови институции у нас и сривът на Търговския регистър през лятото на 2018 г.

"Въпреки че нещата се случват бавно, важното е, че се наблюдава желание от страна на управляващите, да предприемат мерки във връзка с киберсигурността", отбеляза председателят на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

За последните две години е отчетен рязък скок на нарушенията в киберпространството от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност. А заради теча на информация от НАП няколко страни спряха да обменят данъчна информация с България. Сред тях са Великобритания, Германия и Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За киберпрестъпноците не зная, но киберохранителите наистина се нароиха. И се налага да имитират атаки, за да си привличат клиенти.Мутренски номера в нова сфера.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За последните две години е отчетен рязък скок на нарушенията в киберпространството"Всъщност - не. Просто почнаха реално да ги засичат. Нищо не е по-различно отпреди година, две или пет. Преди 6-7 години помня как се гаврехме с "агенция Митници". То лимита на РеДеПе-то им беше 40 потребителя, не можеш да се вредиш да влезеш от другите "хакери"... хахаха.