Opel Stock

Nokian Tyres Intuitu - цифровата система за мониторинг на гуми

Nokian Tyres Intuitu - цифровата система за мониторинг на гуми

Nokian Tyres Intuitu - цифровата система за мониторинг на гуми

Реклама Nissan X-Trail
Превозните средства, с които се придвижваме, и с които вършим работа стават все по-дигитализирани – от управлението на автопарка и отдалеченото диагностициране до логистиката базирана на бърз обмен на данни, автономните автомобили, интернетът на нещата (Internet of Things, IoT) и много други. Но въпреки че гумите са решаващ фактор за безопасната, ефективна и икономична работа на автомобила досега те оставаха невидими по отношение на събирането на цифрови данни в реално време. Новото решение на Nokian Tyres Intuitu променя това като ви осигурява достъп до тези данни, позволявайки ви да извлечете повече от гумите си и да се притеснявате по-малко.

Като пионер в разработването на специални гуми, Nokian Tyres направи първите стъпки към дигиталното управление на гумите в реално време. Nokian Tyres Intuitu съчетава екипирани със сензори умни гуми с мобилно приложение, което записва данните от гумите, като информира потребителя за важна информация като налягане и температура на гумите. „Имахме за цел направим „plug & play“ система.“, казва Тони Силфверберг, ръководител отдел „Продажби и маркетинг“ в Nokian Tyres. „След като закупите гумите, нужно е единствено да инсталирате приложението и сте готови.“ Тази система първоначално ще бъде налична за гуми на земеделски селскостопански машини, но Nokian Tyres се стреми да разшири дигитализацията за цялата си продуктова гама.

Безжична комуникация
Интернет на нещата (IoT), известен още като индустриалния интернет, вече революционизира много индустрии, променяйки процесите по сглобяване на компоненти и отчитането от разстояние на измервателните уреди. Идеята зад IoT е, че малки независими един от друг сензори, които изразходват малко енергия и могат да бъдат свързани в мрежа, изпращат идентификация и данни от сензорите, които биват записвани. Nokian Tyres Intuitu използва IoT сензори, които са инсталирани в гумите. Първата версия на сензорите ще изпраща данни за налягането на гумите и тяхната температура, които ще бъдат предавани чрез приложението към мобилното устройство и облачно пространство за съхранение на данните. Системата не изисква никакви модификации върху самия автомобил – само гуми със сензори и мобилно устройство.

Защо в посока към дигитализация?
В света на професионалната употреба на гуми има много аспекти, които могат да бъдат облагодетелствани от получаването на данни в реално време.
„Първият и може би най-очевиден аспект е работният ден на крайния потребител.“, дава за пример Силфверберг. „Приложението предоставя на шофьорите спокойствие като ги информира за налягането и температурата на гумите, помагайки по този начин да се предотвратят повреди и предупреждавайки за възможни аномалии. Поддържането на гумите в добро състояние запазва машината в експлоатация, минимизира принудителното спиране, и други разходи свързани с повреди.“

По отношение на бизнеса, Nokian Tyres предоставя данни за взимане на решения и мониторинг на ефективността на целия автопарк. „Мениджърите на автопаркове искат всичко да работи нормално с минимална загуба на време и максимална сигурност и печалба.“, казва Силфверберг. Nokian Tyres Intuitu им предоставя спокойствие като им предоставя ясни данни, които могат да се използват за превантивна поддръжка на машините.

Удължена гаранция
Тъй като Nokian Tyres Intuitu може да помогне за предотвратяване на повреди на гумите като подсигурява, че работните параметри са оптимални, Nokian Tyres ще предоставя удължена гаранция за потребителите на мобилното приложение, които регистрират гумите си. „Ако регистрирате гумите с Nokian Tyres Intuitu, ще получите една година допълнителна гаранция – което не е никак малко.“, напомня Тони Силфверберг.

Устойчивост чрез информация
Подобрявайки ефективността на земеделието и логистиката е добре не само за бизнеса. С глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, като изхранване на нарастващото население със същото количество обработваеми площи и нуждата да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид, всяка стъпка към подобрение е от значение. „Оптималното налягане в гумите предотвратява увреждането на почвата, което може да подобри добивите на различни реколти.“, казва Силфверберг. „Това също така е свързано със съпротивлението при търкаляне на гумите, което има пряк ефект върху разхода на гориво.“

От визия до реалност
Nokian Tyres Intuitu ще бъде представена на изложението Agritechnica през ноември 2019, а продуктът ще е наличен за закупуване през 2020 г. „Първите гуми оборудвани със сензори Nokian Tyres Intuitu ще бъдат за селскостопански нужди. “, разкрива Тони Силфверберг. „Така че първоначалните потребителски групи вероятно ще бъдат малки до средни земеделски и селскостопански предприятия.“

Небето е границата
Като с всеки дигитален продукт и тук има потенциален път за допълнителни приложения и разширена функционалност. Измерване на износването на гумите и интегриране на Nokian Tyres Intuitu в софтуера на използваните машини например вече е част от визията. „За в бъдеще може би ще има отделна секция с данни за гумите на трактора или машината за лесовъдство, която да предоставя важни данни както за оператора на машината, така и за мениджъра на автопарка.“, предвижда Силфверберг.

Нов начин на мислене
Въпреки че Nokian Tyres Intuitu е първа стъпка към по-големи възможности, то вече предоставя полезни данни, които да помогнат за поддръжката на автопарка, вземането на решения и постигане на най-добрия възможен пробег от инвестицията в гуми. Но най-голямата промяна е в начина на мислене.

„Много хора все още виждат гумите като „просто гуми“ – парче каучук между автомобила ви и земята.“ посочва Силфверберг. „С Nokian Tyres Intuitu гумите ви спират да бъдат забравените каучукови предмети, а „умните“, активни компоненти, каквито заслужават да бъдат.“ Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Бизнес /Business Honda Volkswagen

Honda Motor Europe обяви кадрови промени

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Електромобили MINI

MINI представя най-новият член на новото семейство на MINI: MINI Aceman по време на Auto China 2024

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Авто глобус BMW

Прецизно, уверено, гъвкаво: тестове на динамиката на управлението на новото BMW X3

Апр 18, 2024