Lasurit

Volkswagen и Northvolt със завод за батерии в Европа

Volkswagen и Northvolt със завод за батерии в Европа

Volkswagen и Northvolt със завод за батерии в Европа

Реклама Renault Arkana
Volkswagen AG и Northvolt AB обявиха в края на миналата седмица, че двете компании са създали общо дружество (50/50), основната цел на което е изграждането на батериен производствен комплекс за литиево-йонни клетки и модули.

Изграждането на новия батериен завод е планирано да започне през следващата година в Залцгитер, Долна Саксония, а производство в него се очаква да стартира в края на 2023 или началото на 2024 година с начален общ капацитет на елементите от 16 GWh.

От Volkswagen коментират, че част от първоначалната инвестиция от 900 милиона евро на компанията в проекта ще бъде пренасочена към новото съвместно дружество, а другата е директно за специалиста в областта на батериите Northvolt. В резултат на инвестицията, автомобилният гигант придобива 20% от акциите на шведския батериен производител, както и място в надзорния борд на компанията.

От Volkswagen споделят също така, че следвайки стратегията си за електрификация на своето, а и на останалите в групата марки, портфолио, VW Group ще се нуждае от над 150 GWh енергийни носители от 2025 година нататък в Европа. За Азия анонсираният капацитет на същото ниво.

През следващите 10 години VW Group планира пазарно лансиране на почти 70 нови електрически модела, а броят на електромобилите, използващи специално разработената платформа MEB през същото десетилетие се очаква да достигне ниво от до 22 милиона единици. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Dacia Renault

Новата Dacia Spring е "ценова декларация"!

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Honda Kia NIO Tesla Volkswagen

Най-четеното от изминалата седмица (16/2024)

Апр 21, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Електромобили

В Германия спада интересът към купуване на електрически автомобили

Апр 19, 2024