Първите станции за зареждане на коли с водород у нас - през 2020 г.

Очаква се да заработят 50 до 2030 година
13 сеп 2019 00:15,
23
Първите станции за зареждане на коли с водород у нас - през 2020 г.
Снимка: pixaBay

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат изградени първите станции за зареждане на автомобили с водород, а до 2030 г. броят им може да достигне до 50. Това е заложено в проект на специално наредба, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектонаредбата е разработена от експерти на МРРБ, съвместно с Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предаде Нова.

Водородното гориво е сред алтернативите варианти с потенциал за дългосрочно заместване на нефта, обясняват от МРРБ. Редица европейски оценки показват, че все още не е създадена положителната икономическа ситуация за развитие на инфраструктура за алтернативни горива, в това число - за доставчици на инфраструктура за изграждане на станции за зареждане с водород.

В същото време ЕС се договори за обвързващи цели за дела на възобновяемата енергия в транспортните горива (10% до 2020 г.) и за намаляване на интензивността на емисиите на въглероден двуокис от автомобилните горива (с 6 на сто до 2020 г.). Обявеното в Бялата книга намаляване с 60% на емисиите на въглероден двуокис до 2050 г. изисква и значителен подем на използването на алтернативни горива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Сяроводород кога ?!?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ами те автомобилите на газ и те са взривоопасни.
16
0
 
0
 
! Отговори
Тънка сметка преди 4 години
Кпацитет на резервоари 140литра.Цена на зареждане 1.12лева/литър.Изминати километри с 1 зареждане 600.
15
2
 
0
 
! Отговори
Нафта преди 4 години
Тъндърляка, тъндърляка истината е в дизеляка.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво може и да има успех и смисъл, НО в света, в Европа, в България, в София и още по конкретно в Красна поляна и Западен парк големите замърсители не са автомобилите, а жилищата, особено в отоплителен сезон. Независимо колко ми е раздрънкан 20 годишния дизел, той трябва да измине хиляди километри, за да отдели въглероден двуокис, колкото едно жилище за час отпление с твърдо гориво, пот твърдо гориво имам предвид въглища и дърва, ако почнете да горите гума, пластмаса и конфекция още по зле.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Еко колаСтига с това ВСИЧКИ бе льольо.Моята таратайка е нова на дизел.Няма такова понятие ВСИЧКИ.
12
3
 
1
 
! Отговори
Еко кола преди 4 години
Всички в бг карат стари таратайки на газ, които зареждат от на бойко хъба.Това е бъдещето, не някакви си вуду родни клетки.
11
0
 
4
 
! Отговори
скъпо и опасно преди 4 години
Тъпо е да се вкарва политика, но засега няма икономически ефектикен метод за извличане на H2, освен от въглеводороди-т.е. от фосилни горива или газ. А кой има газ и нефт,аа.. знаем! В някой хим. производства може да е и страничен продукт водорода,но там не е индустриален добива. Засега няма измислен метод за добив от вода и да се печели. Така, че няма нищо еко в добива. Колко е опасно съхранението знаят химиците и историците най-малко/ вж. за Хинднбург/. Ел. системи, цигари, открит огън и Н2??
10
12
 
4
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 4 години
Поредното смучене на евраци от ГЕРБавите *** ....Водородната кола ще умре преди да се е родила(ако някога се роди изобщо)...
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водородната клетка е малко разпространена,но бъдещето е пред нас.Дано не е скъпо.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Епа моеш си паркираш в зоните ко си фанеш място безплатно.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Объркан съм, като 15 годишен Джъстин Бийбър в мъжка съблекалня .. Я ми кажи, кой са държавните субсидии в България за електрички?
6
2
 
23
 
! Отговори
Бай киро преди 4 години
Някой знае ли дали на колите с водород може да се слага газова уредба?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ги направят ако разрешат от Брюксел. В момента е на мода ел.двигателя и в него се наливат държавни субсидии,
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За водородна Бомба мисля че сте чули. Дано не ви се налага и да я видите или усетите."Ти явно не си чувал. Водородната бомба също като атомната разчита на ядрен синтез за да може да произведе огромен взрив на енергия. Ако смяташ, че водороден автомобил е в състояние да произведе ядрена реакция, значи ще трябва да почетеш малко повечко по темата.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Автомобилите които ще се движат с Водород да бъдат белязани с знак за взривоопасни."Сякаш не знаем за спонтанното самовзривяване на електричките, както и колко по-трудно е да се загасят в сравнение с другите технологии за задвижване.
2
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилите които ще се движат с Водород да бъдат белязани с знак за взривоопасни. Този знак да е и отпред и отзад на автомобила и да се вижда от километри. . За да бъдат предупредени останалите участници в движението да не го доближават на по малко пт 500 метра. За водородна Бомба мисля че сте чули. Дано не ви се налага и да я видите или усетите.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С оглед на богатото наличие на евтини и достъпни зарядни на подоходящи места за ел.автомобили, няма как, да очаквам, че това ше е пълен провал.