За националната ни сигурност - център за управление на кризи

Доклад, приет от НС, препоръчва звеното да се създаде
6
За националната ни сигурност - център за управление на кризи
Снимка: архив, Ройтерс

Народното събрание прие Доклада за състоянието на националната сигурност за 2018 г. В документа се посочва, че през 2020 година е необходимо да се създаде регистър на всички обекти от критичната инфраструктура на страната, да се подобри комуникацията между институциите и да се изгради Национален ситуационен център за управление при кризи.

Според заключенията в него финансовата стабилност и темповете на икономическо развитие са в основата на оправданите очаквания в непосредствена перспектива страната да се присъедини към Европейския валутен механизъм, а след това да стане член на еврозоната, предаде БТА.

Отчита се, че с предприетите през 2018 г. мерки в насока развитие на стратегически проекти в сферата на енергетиката е станало възможно през първата половина на 2019 г. да започне осъществяването на дълго отлагани енергийни инфраструктурни проекти, които имат стратегическо значение както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и за ЕС като цяло.

Посочва се, че основен приоритет за България е гарантирането на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите.

В хода на дискусията от "БСП за България" разкритикуваха доклада. "Самият доклад е едно най-общо отчетничество, в което има много информация, но липсата на препоръки го прави в голяма степен безсмислен", коментира Кристиан Вигенин. Според Вигенин един от ключовите въпроси, който не е осветен достатъчно ясно, е задълбочаващото се социално разделение в страната, която вместо да се затваря в годините на членство, в България се задълбочава. Той отчете като недостатък в доклада липсата на анализ по отношение на задълбочаващите се регионални дисбаланси и обезлюдяването на цели села.

Валентин Радев, бивш вътрешен министър и депутат от ГЕРБ, отговори на упреците, като посочи, че експертите и специалистите, които подготвят доклада, са едни и същи и няма как опозицията да представят различен доклад. 

Колегата му Красимир Ципов заяви, че са постигнати значителните успехи по отношение на противодействие на контрабандата. Той отчете успех и по отношение на мерките, които българското правителство е предприело за укрепване на капацитета на МВР. По думите му сериозно завишаване се отчита на разкритите престъпления срещу личността. Ципов посочи, че докладът е реалистичен и дава реална оценка за състоянието на националната сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демографската катастрофа! Няма ли хора, всичко останало е без значение!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата не е свършвала, а се задълбочава именно заради подобни глупави решения. Чакащите за трансплатации са обречени, онкоболните също, всички болни и бедни хора, но за тях държавата не се грижи.....
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюрокрация, нищоправещи и пак едни милиони ще потънат....
3
0
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Хайде няма нужда и без това решенията ги взимат на друго място .
2
0
 
16
 
! Отговори
Глад преди 4 години
Къде са задържаните за ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА и геноцида срещу населението, което не без причина напуска страната?
1
0
 
21
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Още сладки служебни местенца за герберски калинки и бивши шапкари, верни на Партията ;)