Във времето на зимнината - опасни капачки за буркани

Купени са от столични пазари, пробите показали канцерогенни вещества
12 сеп 2019 15:15, Анисия Иванова
20
Във времето на зимнината - опасни капачки за буркани
Снимка: pixabay

Откриха опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории установиха, че в тях има вещества, които са вредни в големи количества.

Пробите показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества и към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, съобщава Нова тв.

Лабораторните тестове са направени на седем вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София.

При изследванията дори е открито наличие на фталати – вещества, забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

"Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви авторът на изследването инж. Майя Стойчева.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Химика преди 4 години
Фталати не се произвеждат и не се продават вече 10 години минимум. Тази лаборатория да си смени позастарялото оборудване от соца и методите на изследване, че стават смешни
18
0
 
0
 
! Отговори
Химика преди 4 години
Срам за нова телевизия и за тази лаборатория.Тотално непознаване на материята и технологията за производство на пластизоли и капачки.Пълни глупости от началото до края на репортажа.
17
0
 
0
 
! Отговори
Химика преди 4 години
Срам за нова телевизия и за тази лаборатория.Тотално непознаване на материята и технологията за производство на пластизоли и капачки.Пълни глупости от началото до края на репортажа. _|_
16
0
 
3
 
! Отговори
Илия георгиев преди 4 години
Някой платил на някого и капачките станаха вредни за нашето здраве.Не правете зимнина а купувайте братя,от молове и търговски вериги.Само там капачките са безвредни.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след чумата по свинете и затриването на един отрасъл следва затриването на друг такъв.Някой знае ли дали зетят на Борисов е в бизнеса с внос на месо може и да е в бизнеса с внос на капачки единствените ламарини тук сме ние обаче щот си траем като капачки които могат да бъдат изхвърлени на ***
14
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Важното е да изгоним руснаците! Здравето на българите не е важно !!!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И едни капачки за буркани не можем направим...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
винтовите капачки от кауландя сите преврътат / 1 стек / теглих им май ната и ги исфърлих
11
1
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Искай си, момче младо.В телефонния указател на София от примерно 1990-1992 години, има 120 имена Майя и 7 имена Майа. Името Мая не съм го броил, явно хората са повече. Нали се сещаш, че това са само част от от хората с тези имена в София тогава.*Промит и задръстен - кой ли ще е....
10
4
 
9
 
! Отговори
не се хабете преди 4 години
Мен ме е гнус да вляза в Кауфленд и други подобни,камо ли да пазарувам от там. Всички имаме капачки с винтове дебели неръждавейки от соца,господа колонизатори.
9
0
 
13
 
! Отговори
Гоше от Вакарел преди 4 години
Дайте по 1 левче за капачка и ще ги върнем за рециклиране.....! След , което ще си купим ХУБАВИ консерви от "Лидал" и КауФланд ( Много са ВКУСНИ)!!!!!И най-ВЕЧЕ не са ОТРОВНИ!!!! ------ШАп по КОЗИТЕ Чума ПО свинете (БЪЛГАРСКИ) Капачки отровни бългАРСКИ - по време на СОЦА ДЗС- тата и ТКЗС -тата имаха общо 1100000 КРАВИ нямаше ни кашкавал ни сирене , а сега 100 000 крави пълни магазини??????!!!!
8
3
 
25
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Откриха опасни капачки за буркани..."Само от ЛИДЛ, Кауфланд и БИЛЛА, капачките на зимнината не само, че не са вредни, а и подпомагат здравето!Започна се - птичи грип, луда крава, африканска чума, канцерогенни капачки... Догодина бурканите, домашните плодове и зеленчуци, малките частни мандри и казани за ракия ще станат опасни... Накрая и частната собственост, ще я обяват за канцерогенна...
7
4
 
2
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
Тази истерия с капачките започна по времето на соц-а, защото се отвориха заводи за консерви и работещите там (по стар обичай) започнаха да крадат буркани, капачки и технология за консервиране. Преди това баба ми си е пазила зимнината в делви.
6
0
 
25
 
! Отговори
Надя преди 4 години
Напишете кои са производителите или поне как да ги проверим? Дали изобщо има безвредни капачки?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4хахах ей това новото покление колко е промито и задръстено.Г-жа Манолова как се ПИШЕИСКАМ ДА НАМЕРИШ НЯКОЙ С ИМЕНА ПОЧВАЩИ С МАЙА И МАЙЯ. ЗА СИГУРНОСТ НЯМА
4
3
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Мая, Майа или Майя са го решили родителите. И трите са правилни.
3
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите, заяви авторът на изследването инж. Майя Стойчева."Ясно щом пише ИНЖ. - дипломата е отрпеди 89 година на 20 ВЕКМайя така ли се пише!!!
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам винтови капачки от времето на Бай Тошо. Направени от Кремиковски метал неръждаема стомана. Нямат скапване а са на 40 години. А сега мутрите ви продват отровни капачки. Затова ли скачахте рипахте и вирихте двата пръста бе племето е, вано.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте по 300 лв.на семейство,за да ги изхвърли.