Бизнесът алармира: Кризата в индустрията дойде!

Фирмите отчитат спад, искат подкрепа от държавата
74
Бизнесът алармира: Кризата в индустрията дойде!
Снимка: архив, БулФото

Кризата в индустрията дойде, според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е 3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", обясни Велев пред БНР.

По думите му в редица отрасли като машиностроенето, електротехниката, в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали има спад в продажбите от месеци.

"Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", добави още Велев.

Според него има два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, и да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На въпрос дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: "Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази".

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

"Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки", посочи той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
че откъде на къде държавата ще ви спасява нали сте велики капиталистиоправяите се сами да ви видим колко струвате нали 30 години скандиратедържавата да не се бърка частникът наи добре знае какво прави
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стока много на пазара и тонове храна се изхвърлят особенно по морето от хотелите,където са на ол инклузив,технологиите напредват,все повече машини изместват човека,покупателната способност намалява,живота и той намалява,много хора си заминават млади,природата се съсипа,та алчността на богатите никога няма да бъде задоволена.Земята ли е лудница на Вселената?
65
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ко стана сега?Криза за балъци да работят за без пари на някой си,който иска да изпъква в обществото с хубава кола,яхта,любовница и т.н.?Ами *** ще ви разкажат играта скоро време,то те се очертава да са държавата,та му мислете.
64
1
 
5
 
! Отговори
Кризата идва преди 4 години
Крпзата идва налягайте си парцалите и си обирайте крушите от тука
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бегам в чужбина тия да загиват тука ! Заводи - маводи за 600 лв. нема да им бачкам по 15 часа
62
1
 
3
 
! Отговори
СУПЕР преди 4 години
СУПЕР СЕГА НЕЩАТА ЩЕ ЛЪСНАТ И ЩЕ ВИДИМ ИСТИНАТА !!! ГЛАД И МИЗЕРИЯ НИ ЧАКАТ !!!!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО СЪС СТРОИТЕЛСТВО И ТУРИЗЪМ НЕ СТАВА ! И НА ДВЕТЕ ИМ МИНАВА СЕЗОНА ХАХАХАХХАА
60
1
 
2
 
! Отговори
Ура преди 4 години
Ура, време беше ! Да кажем истината !
59
1
 
7
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
Домузчиев Вън.той съсипа футбола Сега съсипа и бизнеса в България.прилага яко геноцид върху работниците с куп законопроекти.Работника е мачкан с увеличено работно време ,съботи и ниски заплати.Вън той или ние.внасяйте си украинци и беларусци,че и виетнамци,да види те как и колко ще ви търпят да ги държите на ръба
58
1
 
8
 
! Отговори
Темерутев преди 4 години
Г-н Велев, когато имате неефективни и паразитни структури на фирмите, лоша организация на производствените и др. процеси, откровено ниско заплащане на труда, стари, нископроизводителни и неривлекателни технологии, липса на инвестиции в каквото и да е, отчасти нерентабилно и отчасти нискокачествено производство, с трудна пазарна реализация, преобладаващ сив сектор и т.н., да казвате, че кризата е дошла не ми струва съвсем вярно. По-скоро си мисля, че тя изобщо не си е тръгвала никога!
57
2
 
16
 
! Отговори
Трактора преди 4 години
Човек трябва да няма никаква уважение към себе си, че да работи в завод в България. Кризата при вас е, че вече и *** ви избягват заради заплатите от 700 лв на 3 смени. Дано се задълбочи и да фалирате всички.
56
1
 
13
 
! Отговори
Франко преди 4 години
Каква индустрия в тази бананова държава бе очиларко. Коли ли произвеждаме, машини ли произвеждаме, бяла , черна техника, каква индустрия ви гони. Нямате служители понеже давате заплати като за Африка и производството пада и някой друг е виновен. И сега да не пазаруваме та да фалират другите сектори , та да дойдат хората да работят при вас. Ни ***, ни украинци или пък танганайци не може всяка година нов джип и къщи за к**вите, трябва и заплати да давате
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Криза е!"Тая фразя я протягаха чак до 2016 (Поне тогава АЗ я чух за последно).Явно мног о им хареса и искат пак.
54
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Тоя експерт защо не обясни на какво се дължи тази криза.Това с изтребителите звучи смехотворно.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ЦвЦв я в кризаЗабуксува Не може да си купи 11-ти апартамент
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та още вчера премиера каза,че икономиката ни се развива успешно никога не сме имали такъв БВП заплатите се вдигат и се откриват нови работни места.Някой лъже.
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да фалират!!!!Това заслужават повечето български работодатели,дето търсят роби да им работят.Но в живота всичко се връща!!!
50
12
 
5
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 36 При социализма бяхме във вечна криза , ама не знаехме , но усещахме. Никъде не се даваше гласност за икономиката.А сега всичко се знае и е пълно със специалисти по държавни дела.
49
2
 
26
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Този Велев предлага помощ от държавата. Ами вие за какво сте ?Парички не ви се дават.Свикнали сте Бойко да ви обгрижва.Нали сте капитал и то ИНДУСТРИАЛЕН ?Ама и на това ще му дойде края.Държавата не трябва да се меси.Спасявайте се сами.
48
1
 
25
 
! Отговори
синбад преди 4 години
До вчера работници нямаше,днес криза за работа има.Как стана това чудо?