Откриха вода на потенциално обитаема екзопланета

Тя се намира на над 1 милион милиарда км от Земята
12 сеп 2019 11:28, Елка Василева
36
Откриха вода на потенциално обитаема екзопланета
Снимка: архив, Reuters

Астрономи за пръв път откриха водни пари в атмосферата на планета, която се намира в "обитаемата зона" на звездата си, предаде Франс прес. Това бележи нов етап в търсенето на признаци на живот извън Слънчевата система.

Астрономите знаят малко неща за тази много отдалечена екзопланета, която се намира на разстояние над 1 милион милиарда км от Земята. Но онова, което знаят, е много обещаващо и я прави най-добрия кандидат за търсене на признаци на извънземен живот.

"Откриването на вода в потенциално обитаем свят, различен от Земята, е много вълнуващо и ни доближава до отговора на въпроса дали нашата планета е уникална", заяви един от ръководителите на изследването Ангелос Циарас от Лондонския университетски колеж.

"Наблюдения с космическия телескоп "Хъбъл" ни позволиха да установим, че планетата притежава атмосфера, която съдържа водни пари", поясни Джована Тинети от екипа.

Въз основа на данните, събрани от "Хъбъл" през 2016 г. и 2017 г., учените създали алгоритми, за да анализират филтрираната от атмосферата на планетата светлина. Резултатите показали молекулярния подпис на водни пари. "Не може да се заключи, че има вода в течно състояние на повърхността на екзопланетата, но това е много вероятно", допълни Тинети.

Освен това планетата е в "обитаемата зона" на звездата си, т.е. не е нито много близо, нито много далеч от своя източник на топлина. Планетата се намира там, където температурата позволява да има вода в течно състояние и да се зароди живот. Температурата е сходна с тази на Земята.

Открита през 2015 г. от космическия телескоп "Кеплер", екзопланетата K2-18b орбитира около звездата K2-18 - червено джудже в съзвездието Лъв, на разстояние 110 светлинни години от Слънчевата система. Става въпрос за суперземя, която е 8 пъти по-масивна от нашата планета. Въпросната екзопланета вероятно е съставена от силикати и лед.

Преди няколко десетилетия се смяташе, че откриването на потециално обитаеми планети или планети, чиито атмосфери съдържат вода, е в сферата на мечтите. Остава обаче да се измине дълъг път, преди да разберем дали сме сами във Вселената.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Astronomy.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
заплес преди 4 години
градЦкия аФтобус минава ли през там, или да си хвана такси?за колко ли време се стига ?
30
1
 
1
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Научната фантастика е безгранична...и как разбраха че това което виждат са водни пари??!??!!Навярно по капките конденз върху обектива на телескопа..:))Това учените диванета са за пребиване...
29
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 13Сигурно ще може да се стигне навсякъде във Вселената, иначе защо ще съществува тази огромна Вселена, щом никой не може да я прекосява и опознава? Фактът, че на Земята има организми, които са достатъчно усъвършенствани, че да могат да изследват Вселената, означава, че нейните тайни могат и трябва да бъдат изучени.Ние сами по себе си придаваме смисъл на Вселената. Според теорията на относителността, даден обект съществува, защото сме насочили погледите си към него
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аа е бе ! Стаали за пиене ?
27
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Когато дявола Яхве бродил без работа по Вселената, забелязал една планета на която е имало живот било преди милиард години или милион милиарда. Съсредоточил се, и видял че едно племе било завербувано от някой дявол като му внушил че става наследник на наследството, ако унищожи всичко живо за да не се лакоми. Яхве взел генетичния код от изпражненията им, които по непонятни му причини спуснати от много Горе не са се разпаднали. После дошъл на планетата Земя и се заел за работа.
26
0
 
2
 
! Отговори
До ЦЕЦО преди 4 години
квадрилион1 000 000 000 000 000 000 000 000е 10 на 24та
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за суперземя, която е 8 пъти по-масивна от нашата планета----значи ако тук тежиш 100 кг там ще тежиш 800 кг колкото опел кадетЗа гравитацията не е от значение обема, а състава, с други думи плътността. Ако на планетата има много силикати, гравитацията може и да не е толкова силна.
24
2
 
1
 
! Отговори
Цвъки преди 4 години
Вече напазарувах 6 + 1 апартамента там!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е недостижимо място със сегашните технологии.
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учените така и не разбраха, че Земята е творение на Бог. Няма и няма да има друга обитаема планета в космоса, освен ако ние хората не я създадем в бъдеще. Тук на нашата планета е и Ада и Рая.
21
2
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
А има една галактика Сталин и там има една планета на име КГБ и оттам к0мунягите излъчват сигнали в космоса и нашите тарикати от СЕТИ знааят че ако прихванат съобщенията ще им изгърмят колоните от песента на Катюша. А който чуе песента,се зомбира за минути и почва да пее като ненормален Катюша и почва да носи потник с синьо-бели рйета подобно на ВДВ и да вее руското знаме от балкона и да се цамбурка във фонтаните и носи жълти *** с 3 размера по-големи от него като социален статус-кл0ш
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за суперземя, която е 8 пъти по-масивна от нашата планета----значи ако тук тежиш 100 кг там ще тежиш 800 кг колкото опел кадет
19
1
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
А има една далечна планета в галактиката Кин Дза Дза на планетата Плюк където живеят преродени македонци поради греховете си на Земята и се крият в подземията в пясъците и от време на време прелети някой пепелац да им изнасят серенади...
18
2
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
До МИЛИОН МИЛИАРДА 18Мисля, че 10 на 15-та степен може да се нарече и квадрилион...
17
0
 
4
 
! Отговори
МИЛИОН МИЛИАРДА преди 4 години
билиард1 000 000 000 000 00010на15 степен
16
1
 
7
 
! Отговори
Император Бо Тик Вун преди 4 години
За следващият мандат ще построя магистрала до там!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедни ми Гущерю, защо чувстваш такава нужда да се излагаш при всеки един удобен момент :))
14
3
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
До Анонимен 14Около червените джуджета има планети на които живеят к0мунисти и русофили и небето им е в червен цвят от слънцето. Те живеят в катакомби и землянки и строят пирамиди подобни на мексиканските и там принасят в жертва на своите кръвожадни богове Маркс и Енгелс хора отклонили се от правата вяра на русоробството
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените джуджета са много активни и при тях се наблюдават чести изригвания, излъчващи много повече гама радиация отколкото слънчевите. Освен това поради близоста на планетите до звездата (обитаемата зона при червените джуджета е мн по близо до звездата поради размера ѝ, от тази на слънцето), всички те гледат с едната си страна към нея, което ще направи климата много по-различен от този на Земята.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казват, че имало скорост много по-бърза от тази на светлината. Ама не знам дали това е вярноПри пътуване със скоростта на светлината времето за пътуващия спира. При пътуване с по-висока скорост, времето започва да тече назад, с една дума пътуваш назад във времето. Дори и да приемем, ме съществува възможност да преминеш през т.н. Wormhole, и с ниска скорост да преминеш огромно разстояние, това би означавало, че информация може да бъде изпратена назад във времето. С една дума едва ли е възможн