САЩ: Ще забраним продажбата на ароматизирани електронни цигари!

Все повече хора смятат, че са изключително опасни най-вече за деца
12 сеп 2019 10:38,
31
САЩ: Ще забраним продажбата на ароматизирани електронни цигари!
Източник: Reuters

Министерството на здравеопазването и Агенцията по храни и лекарства в Щатите подготвят нови изисквания към електронните цигари, сред които е и потенциална забрана върху различните аромати за подобни продукти, пише Tech Crunch.

По същество забраната би означавала, че всички ароматизирани електронни цигари ще трябва първо да минат проверка през Агенцията и след това да се продават (евентуално). Регулациите могат напълно да спрат продажбата на ароматизираните течности за електронни цигари, докато не минат тестовете, които Агенцията прави, за да даде одобрението си за продажба.

Още през 2016 г. компаниите, които продават електронни цигари бяха задължени да подават молби за одобрение какви продукти ще продават за период от 2 години напред. Компаниите, които не са получили такова, вече ще се считат за незаконни, сочи изявлението от Министерството. До няколко седмици новите регулации ще влязат в сила.

"Администрацията на Тръмп ясно показва, че смятаме да изчистим пазара от ароматизирани електронни цигари, за да обърнем тревожната тенденция за младежите, които ги използват, която засяга деца, семейства, училища и общности", заявява американският секретар по здравеопазването и човешките ресурси Алекс Азар. "Няма да стоим безучастно, докато тези продукти се превръщат в предпоставка за преминаването към нормални цигари или никотинова зависимост при младото поколение."

През последната година индустрията за електронни цигари посреща критика след критика във връзка с ефекта върху здравето от т.нар "vaping" - пушенето на електронни цигари, и начина,  по който продават продуктите си на непълнолетни.

Национално проучване за тютюнопушенето сред младите хора, проведено от здравното министерство в САЩ, показва все по-голям процент на употреба на електронни цигари, особено такива с различни аромати. Повече от 25% от учениците в гимназии (около 5 милиона) са използвали електронни цигари през 2019 г., а по-голямата част от тях посочват аромати на плодове и мента като изборите им за течност.

Още по темата

По-рано този месец Центровете за контрол по заболяванията предупредиха, че въпросният "вейпинг" (вдишване на дим) може да е смъртоносен, защото са регистрирали смъртни случаи от белодробни заболявания сред хора, използващи електронни цигари, макар че не е установена стабилна връзка между състоянието на белите дробове и вдишването на дим. Те отчитат, че към 6 септември са докладвани над 450 потенциални случаи на болести, свързани с използването на е-цигари в повече от половината щати.

Здравната агенция работи по нова политика, която ще бъде обявена през следващите седмици. "След като бъде финализирана, тази политика за съответствие ще служи като мощен инструмент, който Агенцията да може да използва срещу тревожната тенденция на употреба на е-цигари сред младежите. Трябва да действаме бързо срещу ароматизираните продукти за е-цигари, тъй като те са особено привлекателни за деца," казва действащият комисар на здравната агенция Норман Шарплес. "По-рано тази седмица Агенцията изпрати предупредително писмо до водещата компания за електронни цигари - Juul Labs. С пазарен дял в САЩ от 70% тя е най-голямата частна компания, произвеждаща вейпинг продукти."

Мобилизацията на правителството започна само един ден, след като бившият кмет на Ню Йорк, филантроп и милиардер - Майкъл Блумбърг, обяви, че ще вложи $160 млн. за борба с вейпинга при млади хора. Част от изявлението му беше свързано с това, че заради липса на отговорност от страна на правителството, някой трябва да поеме инициативата за защита на децата.

Междувременно, докато се чакат национални мерки, този месец Мичиган стана първият щат, който забрани ароматизираните електронни цигари, а Сан Франциско стана първият град, който забрани продажбата на всички видове електронни цигари.

Президентът Тръмп също адресира лично този проблем като част от общото изявление пред медиите:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Точно така - има читави коментари тук, а и трезви!!. Някой пушил 30-40-50год., минал на е-цигара и ...умрял. Каква е причината ? Да не би да е е-цигарата ? 2. "Изпаряват" пригодени за е-течности наркотици - канабис, в "течна форма", както и синтетични разни вариации и варианти. После - умрели от е-цигари??? 3. Той й Тръмп, като му зададоха въпроса, запона да ги говори едни, знаещ не знаещ по темата, ама...; 4. Тези, които са с THC там (в САЩ) си ги намират нелегално и в тях има Vitamin E oils!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безпорно изглежда доста тенденциозна тази забрана само за електронните цигари, а не и за обикновените. Явно тютюневите концерни здраво са натиснали лобитата....Но не трябва да пренебрегваме и факта, че конвенц. ги забраниха на обществени места (не като тук до 18 часа само), и там се спазва сериозно забраната. Докато електронните се рекламираха като напълно безвредни и за пушачите дори, и последните години започнаха да ги смучат навсякъде по всяко време, все едно са бонбони...
29
1
 
3
 
! Отговори
до наркоман преди 4 години
"абсистрнцията" ?!? Кое е туй Ве ?!? Кът смье ниграмотни, пуне дъ ни съ праим на умни !!!--------Абсистенция - неврологично разстройство възникващо при спирането на употребата на вещества предизвикващи психическа и физическа зависимост на организма към тях (алкохол, наркотици, лекарствени препарати и др.)Ти като баш наркоман би трябвало да го знаеш!ПСКво си се хванал с колегата за една буква!!!Мнозина..., абе, абсолютно всички правим подобни грешки когато "щракаме" по клавиатурата.
28
0
 
5
 
! Отговори
Така е. преди 4 години
До АнонименТрябва да има контрол на течностите. Неможе да продават течности с THC ( синтетичен канабис), който не е проверен. Но и се надявам нашите медии да не се вилияят от Булгартабак и платени новини от Дилян Пеевски.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тютюновото лоби е в паника..., печалбата пада.....!!!!!ПСЗасиленият контрол над производителите на течности и тяхното качество за ел. цигарите е само в плюс!
26
6
 
2
 
! Отговори
до 25 от наркоман преди 4 години
"абсистрнцията" ?!? Кое е туй Ве ?!? Кът смье ниграмотни, пуне дъ ни съ праим на умни !!!...И въобще от целия Ви пост лъха на некомпетентност, дори на базова неграмотност....
25
4
 
4
 
! Отговори
До бай Спиро преди 4 години
Повтарям, току виж сте разбрали какво съм написал: абсистрнцията предизвикана от никотин е една от най-слабите. След спиране на цигарите за 3-4 дни организма си урегулира нещата в организма и абсистенцията спира да се проявява. Ако има някакъв проблем, той е от навика за пушене, който е механичен рефлекс запаметен в мозъка. Отърваването от навика е най-трудното при отказване на цигарите. За това лепенките не помагат. Пресищат те с никотин, но още ти се пуши.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По поръчка на тютюневите гиганти ли ще ги забраните ?А защо не забраните истинските цигари, те много по-вредни ?Няма никаква логика, *** работа. Сухия режим и войната с дрогата ви ви показаха, че е невъзможно да спреш нещо което се търси. Явно още не сте си научили урока.
23
1
 
2
 
! Отговори
Derstreichholz преди 4 години
И кво? Накрая просто пак ще си купуват цигари. Ко да ги правиш.
22
5
 
2
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
До до Бай СпироТова за зависимостта не е мое мнение, а заключение на учени от цял свят. А, иначе познавам много хора, които от години не употребяват никотин, но споделят, че има моменти в които им се пуши, та две не виждат. Зависимостта от никотина е за цял живот. Спиране има, отказване няма ! Баща ми навремето прекара 10 години без тютюн, но после с нова сила се върна към вредния навик.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другият момент е, че 450-те потенциални случая на болести могат да се отнасят до хора, минали на електронни, след като са пушили обикновени към 20-30 години. Та белодробната болест е причинена със сигурност от електронните.
20
2
 
6
 
! Отговори
до Бай Спиро преди 4 години
Никориновата зависимост е една от най-слабите. Минава за 3-4 дни. Навикът за пушене е много по-силен.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 17,електронките влизат в графата на пороците. Спрат ли ги ще стане като наркотиците или сухия режим в САЩ, цените ще скочат до небето. Аз пуша електронка и ще си набавям при всички положения защото ми харесва. Зададе ли се нещо такова на хоризонта веднага инвестирам 4-5 бона за бази, никотинови шотове, модове и сменяеми глави. Срока на годност на течностите е голям. Като свърши ще му мисля.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малее, имало данни за цели 450 евентуални случая. Пълни глупотевици!! А филантропа пишмандемократ се борел с вайпинга. Сигурно защото истинските цигари са много-по малко вредни и точно тях трябва да пушат младите. По-голяма идиотия като кауза скоро не бях срещал. Ама подобни олигофренски каузи са присъщи за болшевишките пишмандемократи.
17
2
 
4
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Никотина е наркотично вещество със слабо действие, но по критерии пристрастяване и абстинентни синдроми при спиране е на второ място след хероина. Действително, през последните години, дори и при тютюневите цигари има значително редуциране на активното вещество. По-възрастните си спомнят цигари като "Стиордеса". Една цигара се равняваше на 20 днешни. Трябва да се върви в тази посока до окончателно изкореняване на този вреден навик.
16
1
 
3
 
! Отговори
пушач преди 4 години
До Анонимен 15И този момент го има. Съответно е специфично за всеки пушач. Но все пак забраната за пушене на обществени места, поне при мен доведе до значително редуциране на броя изпушени цигари.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там проблема е, че на практика "цигарата" не свършва. Без да се усетиш си пафкаш цял ден и навсякъде...Зависи. С обикновената цигара пък проблемът е, че като я запалиш, трябва да я изпушиш цялата. С електронната можеш да дърпаш по-често, но пък само един-два пъти и да у прибереш.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филип Морис пак са се напънали. Аргументът, че всичко ароматизирано е за деца, кърти мивки, та ще има да чакаме да забранят ликьорите, пина коладата и коктейлите. Между другото, даже да се спре продажбата на готови течности за е-цигари, това няма да промени нищо. В момента ароматите основно се продават именно отделно от самата течност и си ги смесваш сам. Не могат да спрат нито продажбата на пропилен гликол и глицерин, нито на хранителни аромати в друго шише, които сами не могат да се пушат.
13
1
 
7
 
! Отговори
Ми преди 4 години
очаквайте скоро и тук. Ние нали каквото видим от там го копираме. Пък и в БГ производителите на цигари на са случайни хора! Нали знаете за какво иде реч?
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парадокс, забраняват електронните цигари, а оръжията все повече ги либерализират