В Русия расте българофобията

Отношенията ни се влошиха, заяви доц. Сивилов
11 сеп 2019 12:10, Александър Попов
356
В Русия расте българофобията
Снимка: Reuters

Българското правителство дава доста ясни сигнали през септември за отношенията с Русия, а какво е предизвикало влошаването им е трудно да кажем. Но безспорно има такова, каза доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Изглежда странна забраната Решетников да посещава България, защото той сега няма своята роля в руското разузнаване, каквато е имал допреди реално една година. Абсолютно закъсняла мярка. Струва ми се странен и необясним ареста на Юрий Борисов, защото той няма достъп до класифицирана информация и не се знае да е имал такъв. Това изглежда като една безсмислена гонитба", каза Сивилов.

На подобен тип разпити и арести могат да бъдат подложени голям брой български граждани, включително хора като мен, които се занимават с руска история и гледат на нещата по различен начин от този на българското правителство. Тук стигаме до въпроса – къде минава тънката граница между сигурността на българската държава и репресията. Надявам се да не я прекрачваме, за да не стане България една от страните, които дават грешен пример за останалата част от света, подчерта гостът в предаването "В развитие".

"Какво разбираме под чуждо влияние и това кое е полезно и кое е вредно влияние? Ако сега това се прилага към хора с връзки с Русия, в следващ момент това може да се види и при хора, които имат връзки с Китай, или с други държави. Разчитам, че сме правова държава, ще се появят реални обвинения и на база на какво е осъществен този разпит и този арест. Ако има реални доказателства, ситуацията ще е коренно различна", заяви Сивилов.

Не смятам, че сме имали мека позиция спрямо Русия. Ако помните позицията на бившия президент Росен Плевнелиев, тя беше абсолютно ясна и категорична. Дори ако е имало разминаване между него и правителството в някои моменти, това беше проблем на управляващите. В последните години България, поне от гледна точка на политическия си елит, е абсолютно убедена в членството в ЕС, НАТО и в съюза със САЩ. България определено не е страна, която е в прекрасни и дружески отношения с Русия. Добре е да осмисляме позициите си и да търсим възможността за сътрудничество с колкото може повече страни, допълни доцентът.

Четете още: Към Русия трябва ясен знак, че търпението на България е изчерпано

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Всичкото ***, на което се плаща за русофобска пропаганда се е изредило тук.
294
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 319, 320: С Русия не сме врагове и няма да бъдем. С Русия всички се съобразяват, независимо дали им харесва или не. Имаме ли нещо да делим с тях? Не са ни взели нито Северна Добруджа, нито Западните Покрайнини, нито Беломорска Тракия. А са ги взели Румъния, Сърбия и Гърция. Не пишете г'лупости
293
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Русия сме врагове, фактически и де факто, така че какво мислят и правят въобще не ме интересува.
292
7
 
2
 
! Отговори
асдф преди 4 години
Дали?! А и така да е все е тая, русия няма бъдеще.
291
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До нищо ново! - Да, заради нас са гладували. Целия соц. лагер беше на издръжката на Русия, само бензина струваше колкото вода. Но руснаците бяха най голямата жертва на еврейския гешефт комунизъм. Колко тука обелват дума по еврейски адрес? Единици, цвета на нацията. А руснаците наричаха комунизма - *** власт.
290
5
 
9
 
! Отговори
ники преди 4 години
На никой не му дреме, щом не ни харесват да стават и да си заминават.
289
4
 
3
 
! Отговори
туркофили преди 4 години
До АнонименПакрай руснаците и ние ще се потурчим! Имаме този навиг да гледаме от тях!
288
10
 
9
 
! Отговори
хора ли сме или руси преди 4 години
До по-далече от РусияПо-добре европейци отколкото руснаци! По-малкото зло!
287
7
 
9
 
! Отговори
нищо ново! преди 4 години
До Анонименте винаги са ни мразили!Даже на морето пияни руснаци говореха, че заради нас гладували.Някои пък не си плащаха сметките защото два пъти са ни освобождавали........Аще като стъпвахме на руска земя ни третираха за чужденци,шпиони а не за братушки!Тука целувахме *** на първия срещнат руснак! Ай сиктир!
286
2
 
2
 
! Отговори
ничии преди 4 години
До по-добреда ни мразятОбаче, омразата поражда любов и обратното!
285
1
 
0
 
! Отговори
ничии преди 4 години
До по-добреда ни мразятОбаче, омразата поражда любов и обратното!
284
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то това е целта.След като "цивилизационният ни избор" не ни накара да мразим двойните си освободители, нашите братя по кръв, редно е сега да се обслужат целите на хулигана по обратния начин - навсякъде има ***, в Русия -също. Те ни пожелават отново турско робство! Какво да очакваме от ***, като знаем нашите?За щастие, навсякъде има здравомислещи хора.Скоро всички те ще бъдат със затапени усти. И уши. Това е от "демокрацията". Американска, о -йее!
283
0
 
3
 
! Отговори
ще си го преместя преди 4 години
Ще си вържа черно......
282
3
 
5
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
До елементарно еЧто делать? От детските години ни надъхваха против турчетата и любов към Русия????Само симпатии мога да изпитвам по адрес на Русия! Нямаше избор! Останахме излъгани!На никому нищо да не вярваш! Обезверен народ сме!
281
1
 
2
 
! Отговори
! преди 4 години
До ВЪПРОСТова извинение не топли никой, десетки милиони мирни хора бяха избити само за това че не са арийци
280
1
 
3
 
! Отговори
до 301 преди 4 години
До АнонименСя какво ще правим?- Ще ставаме баварска колония по препоръка на Тато!~По време на лов с дебелия Франц-Йозеф-Щраус бай Тошо е преговорял по въпроса!
279
7
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Да сте чували Русия или Турция да са благодарили или да са се извинили за нещо или на някого ?. . . Поне като Германия на скоро !
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се защо ли...
277
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
който взима страна в играта на големите е ***... малки държави като нашата са просто средства за постигане на целите за глобално господство на двете империи на злото, които управляват света, честито роби докато бистрите политиката и се карате коя от двете е по-зла те ви управляват и промиват и децата ви за следващото поколение роби:)))))
276
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ауе, защо така ми се струва, че тия дето много милеят за Русия са от типа "удряй, бЕгай и се крий"? Пишат по едно две позорни постчета и изчезват до следващата атака. Нещо май не ги кефи да говорят с факти и да отговарят за написаното?