Турция не се е отказала да купи изтребители F-35

Няма уведомление от САЩ тя да е изключена от програмата
11 сеп 2019 11:49, Елка Василева
23
Турция не се е отказала да купи изтребители F-35
Снимка: архив, Reuters

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че въпреки кризата около доставката на американските изтребители F-35 за турската армия, Турция не се е отказала от тяхното закупуване. В изявление, което Калън направи след края на заседание на кабинета в президентския дворец Бештепе, говорителят на турския президент посочи, че към момента от американска страна не е изпратено нито официално писмо, нито какъвто и да е друг документ,.

"Направени бяха частични стъпки. Прекратена бе програмата за обучение на нашите пилоти. Но няма никакво официално уведомление за това, че Турция е изключена от програмата за F-35", каза Калън.

Още по темата

"Вероятно този проблем ще бъде обсъждан на разговорите в ООН. Турция не е купувач на F-35, а е партньор. Не е логично едностранните инициативи да бъдат оправдавани с Конгреса /на САЩ - б.а/ и да се казва "няма какво повече да се направи". Вместо това можем да намерим по-конструктивни формули. Знаем, че президентът Тръмп има воля за това", посочи Калън.

Той допълни, че предложението на Турция е още валидно. "Не е логично цялата работа да се свежда до техническата страна. Явно е, че стоят политически и икономически интереси. Ние не сме се отказали от програмата F-35. Не е лесно Турция да бъде изолирана от нея. Но е необходимо да предприемем общи инициативи за премахване на пречките", заяви Ибрахим Калън.

По думите му на заседанието са били обсъдени проблемите във връзка с положението на изток от реката Ефрат, за Идлиб и споразумението със САЩ, пише БТА.

"Естествено е, че не бихме позволили разтакаване, разпиляване на вниманието или отклоняване от целта по този въпрос, подобно на това в Манбидж. Изхождайки от сведенията, които ни предоставят американците, ние не можем да потвърдим със сигурност дали районът е напълно сигурен. Ние трябва да се уверим в това от собствените си източници", каза говорителят на турския президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: САЩТурцияF-35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
" Турция не се е отказала да купи изтребители F-35, както и Су-57 и освен това да произвежда Су-35 " . Ако бяхме почакали, можехме да си купим евтини самолети Ерд-35 (а може и Тур-35), произведени в НАТО-ва братска държава. И щяха да дойжат навреме, и поддържане, обучение на персонал, ремонти и т.н. щеше да е по-изгодно! Просто при комшулука!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак лъжа :(
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ефенди, ефенди, когато ви казаха да не се заигравате вие решихте че може и на два стана. След каот си легнахте с руснаците американците веднага обявиха че започват пренасочване към нетурски доставчици. Писмо може и да не сте получили, но със сигурност знаете за турските фирми на които са им отнети контрактите. Сега "удряйте по една" и вижте там с руските самолети какво ще правите. Междувременно Полша ви зае мястото и ще вземе вашите Ф-35.
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не се били отказали да купуват... е дали ще им продадат се пита тука?
15
5
 
2
 
! Отговори
Фастер преди 4 години
Откакто се загледа Чалмата по руски самолети ,те се скъсаха да аварират и да се палят!Толко аварии и инциденти няма в нито едно ВВС по света,само при безаналоговите въздушно космически сили и техните космически кораби!Смееееех!
14
8
 
2
 
! Отговори
Фастер преди 4 години
Те не са се отказали,но и никой няма да ми.даде западно въоръжевие вече!Ще ги изхвърлят и от НАТО!*** ефенди си би сам шута!
13
1
 
8
 
! Отговори
Блонди преди 4 години
Абе тез невидимите самолети, хм, що се виждат на снимката !???
12
5
 
5
 
! Отговори
Попов преди 4 години
Турция и от членство в ЕС не се е отказала, но няма изгледи да го получи
11
15
 
7
 
! Отговори
Изводи преди 4 години
Борисов за разлика от Султан може да бъде политик на държавно ниво.
10
7
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
накрая българите се светнаха че са на кръстопътя на света и могат сами да определят политиката и посоката си!
9
5
 
10
 
! Отговори
Анадолец преди 4 години
Колкото и да мразя българите,не мога да отрека че са куражлии!
8
9
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Колко и да ги мразя турските,не мога да отрека че са куражлии...
7
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само преди две седмици, на МАКС - 2019, Ердоган заяви, че ако го изключат от програмата ще купи Су-57 от руснаците. Той не се шегува. Пиндостански опити за заплаха пред него не вървят.
6
17
 
15
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Азиатски мурафети. Не знаят ли, че Блядостан притежава най-добрите самальоти. Това Миг, това Су... защо се унижават пред американските подпалвачи на войни, след като могат да закупят в пъти по-добрите и по-евтини руски самовари? Бащицата нали им обеща турски космонавт в допълнение?
5
8
 
32
 
! Отговори
Политика преди 4 години
И накрая Турция ще стане държавата със най-могъщата противовъздушна отбрана.Американски изтребители и Руско ПВО.
4
4
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Гаанчееее, добре ли си???
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия луди ли са. *** експерта обясни във форума че тия самолети не стават.
2
16
 
5
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Нема да ги огрее....
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анадолските драми са като вселената