Да оцелееш заради вратовръзка, очила... Късметът на 11 септември

Много хора оцеляват по случайност в трагичния ден
Обновена: 11 сеп 2019 10:48 | 11 сеп 2019 10:45, Нели Христова
45
Да оцелееш заради вратовръзка, очила... Късметът на 11 септември
Снимки: Reuters

Още в началото на 90-те Джоузеф Лот развива странна обсесия с арт вратовръзките. Всяка сутрин той избира един от многото си аксесоари с известни картини и пита трите си дъщери, на кого е произведението.

„Казват ми Ван Гог, Моне или който е и след това провеждаме малък разговор за художника“, обяснява Лот.

В онази сутрин, на 11-ти септември 2001 година, вратовръзките му спасяват живота. Той носи зелена риза и се среща с колегите си в малка закусвалня между Кулите близнаци. Една от колежките му тъкмо се е върнала от почивка в Масачузетс от където му е взела подарък – вратовръзка с картина на Моне. Червено и синьо са основните цветове.

Лот и колегите му били в командировка в Ню Йорк. Малко по-късно този ден трябвало да участват в пресконференция в ресторанта „Прозорци към света“, намиращ се на 104-я етаж в северната кула.

Докато всички се качват към него, Лот се връща в хотела, за да смени ризата си. Той бил толкова трогнат от жеста, че искал да носи вратовръзката по време на пресконференцията, но това по никакъв начин не можело да стане с зелената риза, която носел. В багажа си той имал перфектната бяла риза, изгладил я, облякъл се и излязъл от стаята си. Докато чакал асансьора на седмия етаж да дойде, усетил как сградата се разтресла.

Така Джоузеф Лот избягва смъртта. Елайн Грийнберг, жената, подарила му вратовръзката на Моне, не успява.

Всеки ден хората правят избори – кой полет да изберат, по кой път да поемат, коя книга да прочетат, дали да тичат до работа или да се отбият за кафе. Никой обаче не осъзнава, че понякога едно просто решение може да значи толкова много.

18 години след 11-ти септември всеки един човек на Земята е направил приблизително 1 милион такива решения.

Нощта преди трагедията мачът в Денвър продължил до късно, което накарало много американци да се успят на следващата сутрин. Някои оцеляват, защото са приковани към телевизорите, защото Роджър Клеменс трябваше да спечели 20-тата си титла с "Янките" у дома. Рой Бел, който работи на 102-я етаж на Северната Кула премества срещата си от 8:00 в 8:45 часа. Майкъл Ломонако, управителят на "Прозорци към света“, всеки ден отива на работа в 8:30 часа, ала точно този ден закъснява, защото отива да си вземе нови очила. Той оцелява. 72-ма от колегите му умират.

Джаред Котз, един от участниците в конференцията на Лот, се спасява, защото една от публикациите липсва в папката на колегата му. Той предлага да се върне до офиса и да я вземе.

"Казахме си чао. Мислех, че ще ги видя след час или дори по-малко. Качих се на асансьора, обадих се на колегите ни в Лондон, за да ги уведомя, че всичко, без една кутия, е пристигнало. Видях часа – 8:46 и си помислих: „Имам достатъчно време да отида до офиса и да се върне горе.“

"Говорих още с колегата си в Лондон, когато чух как самолета се разбива“, разказва Котз пред Гарет Граф, автор на книгата The Only Plane in the Sky: An Oral History of 9/11.

Дейвид Кравет се спасява от смъртта, защото клиентът, който очаква, си забравя личните документи, а трябва да се регистрира при охраната. Обикновено брокерът би пратил своята асистентка, но тя била бременна почти в деветия месец. Кравет си помислил, че й прави услуга, като не я праща долу. Всъщност бременната Моника била освободена от фирмата по-малко от 24 часа преди атаката. След трагедията тя отново се връща на работа в брокерската фирма, защото всички служители от човешки ресурси, които трябвало да обработят уволнението й, загиват.

Николас Рейнър трябвало да бъде на борда на самолета от Бостън до Лос Анджелис, но изпуснал полета си, тъй като си изкълчил глезена. Комедиантът Сет Макфарлън също имал билет за самолета, но неговият мениджър му написал времето за излитане грешно и той се появил на летището минути след като фаталният полет излетял.

По-късно, третият отвлечен самолет удря Пентагона, но уцелва най-подсилената му част. Сградата е почти непокътната, а според военните, това е чудо.

"Ако беше ударил навсякъде другаде, щеше да мине директно през сградата и да убие близо 5000 души“, обясняват те.

Подполковникът Роб Груневалд стои с колегите си в конферентната зала, когато Полет 77 минава само един етаж под тях. Всички са в паника и трябва да направят най-важното решение в живота си – на къде да тръгнат, за да се спасят. Половината му колеги тръгват в една посока. И не оцеляват. Груневалд тръгва с другата група, но спира да помогне на своя пострадала приятелка. И след това вместо надясно с останалите, тръгват наляво – и това спасява живота им.

Пожарникарите от Екип 6 също оцеляват благодарение на решението да спасят човешки живот. Докато евакуират сградите, те решават да спрат и да помогнат на една жена – Жоезефин Харис. Когато кулата се срутва, те все още се намират на безопасно място.

Поредицата от случайни решения спасява много животи на 11 септември 2001 г. А няколко часа преди това, артистката Моника Браво се намира на последния етаж на южната кула и снима приближаващата гръмотевична буря. Това е последният запис на последната нощ, в която Кулите близнаци се издигат над Ню Йорк.

Браво отнася видеото в дома си и започва да го обработва. По-късно го превръща в произведение на изкуството, носещо името September 10, 2001, Uno Nunca Muere la Víspera - „Невъзможно е да умреш в навечерието на своята смърт.“

Както Браво казва: "Умираш само, когато трябва да умреш. Никога не си близо до смъртта".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Елюманате преди 4 години
За всичко са виновни еврейте, хората раци, които живеят под земята и Бойко Борисов. А и кемтрейлс.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали пак ще извадят същия късмет когато падне Фрийдъм Таура?
39
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Чрез действието на мощно скаларно оръжие елита на Израел показно наказаха САЩ, задето не ги послушаха да започнат война с врага им Иран. Металът на сградите е бил разтопен като вода, а в същото време гумени, пласмасови и дървени предмети са останали непокътнати...
38
4
 
9
 
! Отговори
Да преди 4 години
Има две книги на френския журналист Тиери Мейсан: - " 11 септември 2001 - Ужасната измама" и "Пентагейнт" -издателство" Факел"-от 2002г.Там е описана цялата истина с факти, доказателства и снимки. Американците никога не оспорват написаното в тези книги. За съжаление в България книгите са издадени само веднъж. Аз съм от тези, които успяха тогава да си ги купят и съм ги давал на много хора да ги четат. Истината е ужасна.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По интересното е друго. Защо група евреи не са отишли на работа в кулите на този ден. Защо от хиляди тонове желязо от което са изградени кулите не остава почти нищо. Къде се изпари толкова много стомана. Защо бутнаха сгради които са много далеч от кулите с контролирани взривове. Имам кадри на които се вижда поетапното взривяване. Има много въпросителни на които никой не дава отговори.
36
3
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Естествено че са били уведомени това е факт който никой не отрича, дори и американците. Мусат информира САЩ за готвения атентат, но никой не и обръща внимание, общо взето подценяват нещата. След това изрелците уведомят техните си хора. Това съм го гледал по national geographic като документален филм.
35
0
 
9
 
! Отговори
????? преди 4 години
На Лот му е доста библейско името.На този ден всички с библейски имена били спасени
34
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
СТИГА СЪС ТЕЗИ СЪЛЗЛИВИ СЪЧУВСТВИЯ. Я ОТГОВОРЕТЕ ЗАЩО НА ТОЗИ ДЕН НА РАБОТА В КУЛИТЕ НЕ Е ИМАЛО НИТО ЕДИН СЛУЖИТЕЛ ЕВРЕИН???? КАК ПЪК ВСИЧКИ СА ПРЕДВИЖДАЛИ АТЕНТАТА ТА НЕ СА ОТИШЛИ НА РАБОТА. ИЛИ... СА БИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО УВЕДОМЕНИ ДА НЕ ОТИВАТ ТОЗИ ДЕН НА РАБОТА.
33
0
 
4
 
! Отговори
със Зелената риза преди 4 години
сЪС Зелената риза...
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо някои мислят,че трябва да имат всичко,тъпчейки и избивайки дрйги народи и унищожавайки страните им.Каквото повикало,такова се обадило.Жалко,че страдат тези,които най-малко заслужават а не тези,които разпалват омраза и разпалват конфликти по всички точки на света
31
6
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Поредната доза шашкънии от *** Христова, най ме изкефи това "Всъщност бременната Моника била освободена от фирмата по-малко от 24 часа преди атаката. След трагедията тя отново се връща на работа в брокерската фирма, защото всички служители от човешки ресурси, които трябвало да обработят уволнението й, загиват.", как се уволнява бременна служителка можеш ли ни обясниш? Дори и в прогнилия капитализъм го няма това.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще всички евреи работещи в СТЦ този ден си забравили я вратовръзка, я ботунели, я очила, я влезли в чужд двор да откъснат четирилистна детелина и полицаите ги заловили.
29
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Шерлок Холмс 19 Я кожи кои са бебетата да ни разкажат истината.Ид..от!
28
8
 
4
 
! Отговори
ох преди 4 години
Честит празник !
27
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"До бобиТова са изявления, а не въпроси ..."Моля те не се хващаи за несъществени неща - и без това броя на символите в постовете е ограничен - приеми че пред всяко изявление си видял по един виртуален ЗАЩО и след всяко по един виртуален Въпросителен знак
26
2
 
3
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
Много ме кефи, как от Личен състав са си го получили:Дейвид Кравет се спасява от смъртта, защото клиентът, който очаква, си забравя личните документи, а трябва да се регистрира при охраната. Обикновено брокерът би пратил своята асистентка, но тя била бременна почти в деветия месец. Кравет си помислил, че й прави услуга, като не я праща долу. Всъщност бременната Моника била освободена от фирмата по-малко от 24 часа преди атаката. След трагедията тя отново се връща на работа в брокерската фирма,
25
7
 
9
 
! Отговори
чифтокопитно преди 4 години
Абе за всичко за виновни илюминатите, масоните, рептилите, орионците и..там кой още беше... В никакъв случай не са виновни промити от религиите мозъци - това е категорично изключено.
24
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде всички откачалки да ходят да ронят сълзи на улица Козяк ! Тези откачалки продължават да вярват в терористичния акт ! А това си беше постамовка с цел да нападнат Ирак и Афганистан !
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бобиТова са изявления, а не въпроси ...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна обсесия?Койййй туйй бе!!!!!