Българинът не вярва на институциите, доверието пада

С най-малка подкрепа е Народното събрание
11 сеп 2019 09:09,
51
Българинът не вярва на институциите, доверието пада
Снимка: архив, Булфото

Има криза на доверие към българските институции, показаха данните национално-представително проучване. Най-ниско е към Народното събрание – около 15%, съдебната система и правителството са около 25%.

"Юни месец, непосредствено след изборите за Европейски парламент, хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна”, коментира социлогът Добромир Живков.

По-малко от 50% от българските граждани обаче смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра.

„В контекста на този дефицит на доверие, виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли”, допълни експертът.

По думите на социолога, гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.

„Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство”, заяви Живков.

54% от запитаните отговарят, че одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите, 28% не могат да преценят, а 18% - не са съгласни.

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят”, посочи социлогът.

Съвместното проучване на „Маркет ЛИНКС” и bTV е проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
работещи институции преди 4 години
КЗК за последния повече от 1 месец (6 август - 9 септември) няма нито едно решение, определение или разпореждане.Ако това не е отказ от правосъдие, не знам кое е. Не може цяла институция да излезе в отпуск и да спре работа. Това е подигравка с хората. А после важни проекти се бавили ...
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До регулировчикЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ Е СПРЕТНАЛА ОТ ГОДИНИ ХИБРИДНА ВОЙНА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД СЛЕД КАТО ГО ОГРАБИ ПРЕЗ ФАЛИРАНИТЕ БАНКИ- ТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ. МИЛИОНЕРИ ОЛИГАРСИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ НО СОЦИАЛИСТИ, ТОВА ГО ИМА САМО У НАС....
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИТАКА Е, ДРУГО Е ПРИ НАЙ СПРАВЕДЛИВИЯ СТРОЙ - Я ДА ВИДИМ В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- НАЙ МНОГО МИЛИОНЕРИ- ЕЙ ТАКА ОТ НИЩОТО И ИЗВЕДНЪЖ И РОБИТЕ С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 240ЛВ, ДА ВИДИМ И КУБА- 48 ДЛ СРЕДНА ГОДИШНА ЗАПЛАТА- А СЕГА ДА ВИДИМ НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ РУСОФИЛИ КАК СА НИ СГОТВИЛИ- 1.1995Г/2.1997Г- МИН ЗАПЛАТА 2600ЛВ, 1 ДЛ ЗА 3000ЛВ, СРЕДНА ЗАПЛАТА 3 ДЛ, 13 ФАЛИРАНИ БАНКИ А СПЕСТЯВАНИЯТА НА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСКИ- ДО ВЧЕРА В ПАНЕЛКИ, А ДНЕС ДВОРЦИ И ЯХТИ И САМОЛЕТИ.
42
0
 
9
 
! Отговори
регулировчик преди 4 години
Аз не вярвам, за мене е очевидно, че "институциите" извършват хибриден геноцид над българите в България. Под ръководството на посланиците на "демократичните" държави у нас, нпо-рките на сорос и т.нар. "медии" на т.нар. "международна общност".
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е що да пада доверието едното звено на КАТ глобява шофьорите на тротинетки че не са регистрирани а същият този КАТ отказва да ги регистрира.не е като в агенцията да знаят какво правят.
40
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това изследване е пунта-мара. Защо не пишете и коментирата шпионския скандал в , който са замесени т.н. Президент и Нинова . Най после се видя истината за действията на БСП и КГБ. ген. Решетников е със забрана да идва в България за 10 години , и това не може да стане без сериозни доказателства. Иначе Радев и Нинова си говорят глупости все едно са на селска вечеринка на партийния актив.
39
1
 
17
 
! Отговори
Iceblast88 преди 4 години
Ако можеше да се измерва доверието като отрицателна стойност, то НС щеше да е някъде между нула и минус безкрайност! Какво доверие в институциите искате като едва 25% ходят да гласуват и това е с купения, контролирания вот + мъртвите души в списъците, тоест реално гласуват има няма 5% от гражданите! Какво доверие искате? И това ви е много!
38
1
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 4 години
Тъй като журналистката явно не е наясно с българския, определящо това е по голяма стойност, затова трябва да си оправи новината от НС събира колосалните 15% доверие, на НС събира само 85% недоверие!
37
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вместо меда на демокрацията, българина усети жилото на уродливия експлоататорски капитализъм.
36
0
 
8
 
! Отговори
До 38 Професор преди 4 години
Другарю професор Вучков, от рано сте започнал с ракията а може да сте комбинирали и с някоя евроатлантическа " весела" таблетка.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквоооо ! Да имам доверие на тези за които не съм гласувал от времето на царя ! Вие майтап ли си правите със стария Бентън ?
34
14
 
0
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Благодарение на Герб страната ни е в мощен подем под мъдрото ръководство на нашия лидер Генерал Борисов!
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво доверие, какви пет лева...Престъпниците и мошениците от преди 1989 година, пуснати от демократите от затвора, сега са днешните капиталисти.
32
2
 
7
 
! Отговори
Как да им вЕрвам ?! преди 4 години
Като старите крадливи комунисти, станаха днешните капиталисти.
31
0
 
21
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Кой нормален ще има доверие на мутрата Бойко Борисов осъден и лежал 8 месеца в чешкия затвор Панкрац за измами.
30
2
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Е колко очаквате да е доверието в НС след като на изборите имат 25% гласували от които поне половината са контролиран или платен вот? Даже 2% им е много! На последните избори ГРОБ едвам събра 16% от гласовете, БеСиПе-то и те с жалките 12%! То цялото НС е нелегално с тия жалки проценти с които е избрано вие за доверие говорите, ха! Ако се кандидатира една обелка от банан ще събере повече доверие от всички партии всети заедно и умножени по 20! То цялото НС е бъкано с бивши БКП-ци в нова боя!
29
1
 
17
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Естествено. Няма такива бок**ци. Полицията ли работи? Народното събрание? Има агенция по храните а все ние трябва да си следим покупките в магазините. Паркираме колите една върху друга обаче се работи само по сигнал. Епизодично. За администрация ако ти се наложи да отидеш да свършиш нещо трябва да вземеш 2 дни отпуск.
28
4
 
18
 
! Отговори
червен шпионин преди 4 години
Ще го търсите времето на бай Тошо,ама нЕма да го намерите !!
27
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да пада. Руснаците и олигарсите от прехода хвърлят луди пари за пропаганда по собствените и чужди медии. Армия от *** денонощно пише по форумите и коментари по сайтовете колко скапана ни е държавата и институциите. Имам чуството че 10% в България се издържат от тролене. Путин Цветанов от КТБ са развързали кесията.Като ни разбият държавата олирсите и руснаците ще си правят каквото си искат без да ги е страх от полиция и прокуратура.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия и проучване за доверие към институциите, в която не фигурират процентите доверие към Президента? Това как да го разбираме?