Откриха следи на едно от първите животни с крака

То се разхождало по Земята преди 550 млн. години
5 сеп 2019 23:00,
14
Откриха следи на едно от първите животни с крака
Снимка: Pixabay илюстративна

Преди 550 милиона години умряло странно създание, което оставило следи от последното си придвижване. Въз основа на тези следи учени описаха един от първите организми, които са можели да се придвижват, предаде Франс прес.

Още по темата

Учени откриха микроби на дълбочина 2,4 км в канадска мина

Животното Yilingia spiciformis напомня разделен на сегменти червей - тялото му е съставено от няколко последователни сходни пръстена. "Животното имало тяло с две симетрични страни, глава и опашка", заяви палеонтологът Шухай Сяо от университета на Вирджиния.

Макар че в Австралия, САЩ, Канада и Африка бяха открити много следи от премествания през едиакарския период, учените рядко се натъкват на фосили от оставилите ги животни.

Екипът на Сяо изследвал подобна следа и фосилите от оставилото я животно в пролом по течението на река Яндзъ в Южен Китай. Животното умряло, докато си проправяло път.

"Не съществъват живи животни, които действително да имат прилика с Y. spiciformis. Най-близки до вида са стоножките", поясни ученият.

Животното живеело във водна среда, като тялото му било широко между 5 и 26 милиметра и с максимална дължина 27 сантиметра.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Александър преди 4 години
Македонски? Нема начин, да не е той.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуБавноходките-луноходките са ги намирали в по-късни периоди - от камбрий насам. Те са с по-късичко тяло, което означава, че са по-специализирана група и са възникнали по-късно ...
7
4
 
22
 
! Отговори
:) преди 4 години
ЧЕСТИТ 6-и СЕПТЕМВРИ, БЪЛГАРИ !
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7За събитията от преди 75 години ли говориш?
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност са открили древно двустранносиметрично животно със следи от сегментация, подобно на червей. Остатъците от животното са открити заедно със следата от движението му, което доказва, че е било подвижно. Особеното в случая е това, че животното е живяло през Едиакарския период, твърде рано за такива сложни същества. И нищо общо със скрипята на снимката, разбира се.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е първото македонско ceмe!
3
1
 
14
 
! Отговори
Преди 550 милиона г. преди 4 години
е живяло странно създание, това разбрахме.Но луната тази вечер отново има леко червеникав оттенък. Това е по-важното. В такива моменти, под въздействието на специфични атмосферни явления, психарите се активизират, така че бъдете внимателни, ако не сте си у дома и трябва да се прибирате по тъмните улици.
2
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 4 години
По-добре е да не давате илюстративни снимки на стоножки.
1
4
 
7
 
! Отговори
Пейо преди 4 години
Лили...?