Останки от древна планета открити в известен метеорит

Въглерод се е свързал с желязо и е образувал нов минерал
4 сеп 2019 15:28, Елка Василева
8
Останки от древна планета открити в известен метеорит
Снимка: архив, Reuters

Учени откриха останки от древна планета и непознат минерал в метеорита от Уедърбърн, намерен в Австралия през 1951 г., съобщи Фокс нюз.

Червено-черният метеорит с тегло 200 гр е изследван многократно, но чак сега беше установено, че е от стопеното ядро на планета отпреди милиони години, каза планетологът Джефри Бонин.

Заради експлозия метеоритът, който е съдържал много въглерод, се е нагрял. Въглеродът се е свързал с желязото в него и е образувал нов минерал - едскотит, наречен на космохимика Едуард Скот от университета на Хавай.

Едскотитът не е съвсем непознат. Той се образува в пещите при трансформирането на желязото в стомана. Сега за първи път е открит в природата, което дава възможност да получи име.

Планетата може да е била ударена от друг космически обект. Колизията е запратила астероид в Слънчевата система. Той е навлязъл в астероидния пояс между Марс и Юпитер и накрая метеоритът е стигнал до Замята.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Планетата Паайнер е с ядро от силикон, а не от метали
5
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 4 години
ФАЕТОН
4
1
 
15
 
! Отговори
DeepImpact преди 4 години
Кога най-после някой космически обект ще удари и планета пайнер, за да се разпадне чалгата на малки звездички и метеоритчета без метално ядро?
3
2
 
7
 
! Отговори
Мътилник-изпъченяк преди 4 години
Как ги научават тия работи!?Откъде знаят какво съдържа ядрото на древните планети?Нито сме достигали ядрото на нашата планета нито на чужда!Или е мижи да те лажем,или е вярно че реалността е измислена ,всички сме в Матрицата и ни управляват рептили, които ни подхвърлят знания на час по лъжичка...Брррр
2
1
 
20
 
! Отговори
древно маке преди 4 години
Този метеорит е част от древната планета на извън галактическите македонци!О, вселено земьо македонска!
1
4
 
20
 
! Отговори
изкопземо преди 4 години
Като прочетох "древно" и помислих, че са открили плоча на Лили Иванова на метеорита, пък то железа, въглероди, минерали и други глупости.