Европейците зарязват колите, минават на мотоциклети?

Ръстът на продажби на нови мотоциклети скача с 10%
Обновена: 2 сеп 2019 16:05 | 2 сеп 2019 15:50,
33
Европейците зарязват колите, минават на мотоциклети?
Снимка: Reuters

Пазарът на нови коли в Европа се е свил с 3,1% за първите 6 месеца на тази година, но за сметка на това пазарът на мотоциклети и скутетери се е увеличил с 9,1%, съобщава Bloomberg.

Ръстът на продажби на нови мотоциклети в Европа е около 10%, което позволява да се говори за тенденция за отказ от автомобили и замяната им с двуколесни моторни превозни средства, категорични са експертите.

"Тази динамика е свързана с това, че младите хора вече не се увличат толкова по автомобилите, а много от тях не могат и да си ги позволят", смята Щефен Пирер, шеф на автстрийската компания КТМ, която е най-големият производител на големи мотоциклети в Европа.

Италианската компания Vespa, която прави скутери и мотопеди, също се похвали с ръст на продажбите за първото полугодие - 5,9%. На свой ред BMW отчете 7,3% увеличение на продажбите на мотоциклети за периода януари-юли. В същото време ръстът при автомобилите на марката е 0,9%.

Най-силно растат продажбите на електрически мотоциклети - 77% за първите 6 месеца на 2019 г., като общият им брой достига 34 000 единици. В KTM се надяват до края на годината да продадат 65 000 мотоциклета на ток, а през 2021 г. да достигнат годишен обем от 100 000 продажби.

В цифри превъзходството на новите автомобили в Европа засега все още е тотално - 15,1 млн. бройки срещу 1 млн. мотоциклети и мотопеди.

Още новини за света на моторните средства четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забелязвам такава промяна в Цюрих и Франкфурт !
29
1
 
4
 
! Отговори
избирател преди 4 години
А дали не е заради непрекъснато увеличаващите се трафик и задръствания?!Не може ли да си позволят коли .....
28
1
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
"А, когато сняг забръска,що ще правят те зимъска?"
27
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
По-скоро европейците си заминават.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Тиквария да караш СКУТЕТЕР все едно да поддържаш кола с тая скъпотия!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелеееее колко много донори. Доста народ ще бъдат спасени на тези с органите.
24
1
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Статията е ***! Аз съм моторист от години - по убеждение и за тръпката. Разбира се, карам и автомобил. Не знам кой какво да си позволи, но нов качествен мотоциклет не струва по евтино от нов автомобил. Влезте в сайтовете на вносителите и ще се убедите. Точно BMW пък, като е едно мерило !? Техните мотоциклети - несъмнено много качествени, за нас са безсрамно скъпи. Ръста при тях може да покаже всичко друго но не и липса на покупателна способност.
23
5
 
7
 
! Отговори
след още 20 години преди 4 години
в гнусния Ротшилски кибук наречен ЕС ще минат от мотоциклети на велосипеди,а от апартаменти ще минат на каравани
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...младите хора вече не се увличат толкова по автомобилите, а много от тях не могат и да си ги позволят..."+"BMW отчете 7,3% увеличение на продажбите на мотоциклети"Логика нула. БеееейемВйеее правят едни от най-скъпите мотоциклети като цена-качество или цена-външен вид или цена-ускорение или цена-каквото се сетите. Във всеки клас мотоциклети има два-три пъти по-евтини мотори, които тръшват БеМеВе във земята. Няма логика да не можеш да си позволиш кола и да си купиш мотор БеМеВе...
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нема начин да не е така
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво друго има в новината на Bloomberg?Продажбите на нови автомобили са 15,1 милиона, а на моторетките 1 милион.Спадът се отнася за ръста на продажбите на автомобили, т.е. продажбите на автомобили се увличават, но по-бавно. Ръстът на ръста при моторетките е главно заради електрическите моторетки. Обарзно казано, ако продажните на моторетки през предишната година са се увеличили с една бройка спрямо предходната година, а през тази година с две бройки, то имаме 100% ръст на ръста на продажбите.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колите ще се карат от компютри,шофьори няма да има.До две години ще има нет по цялата земя от спътници.Само богати и колекционери ще имат собствени коли,другите ще карат общи коли,викаш я с приложение караш оставяш я,взима я друг.На бензин и дизел няма да има,както няма на пара.Ще има на газ и ток.Самолетите също ще се увеличат и ще има общи арани от компютър.Ползваш оставяш,друг ползва.Виж за жените няма да е така,както някой ще иска да ме апострофира.:))Моторите също ще са на ток.
18
1
 
6
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Накрая на изречението е сложен въпрос, защото не е вярно, а се опитват да те излъжат. Но се застраховат по този начин, за да не ги осъдиш! :))) Платена журналистика стана навсякъде. Няма място където някой журналист или агенция да прави собствени анализи и проучвания, както е било преди!
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдещето е богаташите с коли, а бедняците и средната класа с кракомобил.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма зими вече затова карат мотори,ама много екстремно и загиват.Не е ли на 4 колела не се качвам!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mda...na matori i s kitaiski chadarcheta za slance, za dajd, za tayfun, za gradushka...interesno ot betonovata kletka na koi panelen etaj i blok krai Vrajdebna gi madruvate tea vulgarski chetnicheski inovacii?!
14
4
 
11
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Глупости направете си труда да намерите мотоциклетист през зимата то у нас ги нЕма никакви да не говорим за едни държави е там по на север.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продажбите на нови автомобили се увеличават, но според новината европейците се отказвали от автомобилите!!!!
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдещето на градското придвижване са електрическите скутери и мотоциклети, както и малките електрически коли, които много марки предстои да пуснат на пазара от другата година.Нещата също така вървят и към отказ от лично притежание на автомобил, а по-скоро към наемане при нужда от по-дълго пътуване.Даже не знам как още горублянските тарикати не са се светнали да започнат да отдават под наем част от бараките, които залежават по автокъщите им.
11
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
ми щом трябва да се качват, некой да ги зори.