Карамел.кралство.подпис: What3words – традиционния адрес отива в историята

Идва ли краят на адрес с улица, номер и вход?
1 сеп 2019 17:29,
27
Карамел.кралство.подпис: What3words – традиционния адрес отива в историята
Снимка: what3words

Традиционните адреси вече не ни вършат работа. Тази теза стои зад създаването на лондонския стартъп what3words.

Според хората зад стартъпа традиционните адреси са скъпи, ограничаващи и предразполагат към доста грешки.

Отговорът на компанията към тези предизвикателства е да раздели света на 57 трилиона квадрата и да даде на всеки един от тях 3 произволни думи, които играят ролята на адрес.

What3words твърди, че така може да проследи на практика всяко местенце на планетата - от малки къщи в индийските гета, през бежански лагер в Уганда до просто някое ъгълче в Хонконг.

"Това е юзър френдли GPS", обяснява Гайлс Джоунс, маркетинг директор на компанията. "Всички имат история, в която навигацията им не е била достатъчно добра", казва той.

Идеята хрумнала на изпълнителния директор Крис Шелдрив, бивш организатор на музикални концерти. Често му се налагало да доставя оборудване на различни места и се ядосвал, че адресите не са достатъчно лесни за откриване.

Или не съществували, или не били достатъчно точни, или било трудно да се обясни как да се стигне до там, обяснява маркетинг шефът Гайлс.

Крис започнал да използва GPS координати, за да реши този проблем, но последователността от цифри е трудна да се запомни и споделя. 

Един ден, преди шест години, Крис и негов приятел се натъкнали на решението.

"Имало речник на масата и те си казали: Чудя се колко ли различни думи ни трябват, за да използваме система с думи", обяснява днес Гайлс Джоунс. Отговорът на този въпрос е 40 000 думи, в комбинация по тройки.

Представете си го така: Искате да се видите с приятел в мола, но има много входове и няма лесен начин да обясните къде сте. Но с приложението what3words можете да отбележите специфичния вход и да изберете виртуален квадрат, и ще се генерира фраза, фиксирана към тази локация.

Такава фраза например е "карамел.кралство.подпис" (caramel.kingdom.signature). Конкретно това ще ви отведе на място в Хонконг.

След това приложението отвежда потребителя в друго приложение с карти. Приложението е започнало само с английски думи, но вече е разширено с 36 езика.

Краят на традиционните адреси

Един от най-големите успехи на компанията е в Монголия. Широката и необятна страна с малко номадско население се оказва най-благоприятната почва за развитие и доказване на ефективността на what3words.

Толкова е успешна системата в Монголия, че се доказва като официалната адресна система в страната, която монголските пощи ползват. Банките, такситата, AirBnB и дори Pizza hut ползват what3words.

Много хора по света все още живеят без да имат официален адрес и това позволява на компанията да се развива. Например наскоро те започват да работят с бежански лагер с над 100 000 души в Уганда. What3words се заели със създаването на тагове за почти 50 000 сгради, за да може живеещите там да получават пратки и да могат да бъдат лесно намерени.

"Сега всеки един човек в този лагер има адрес", обяснява Гайлс Джоунс. Той добавя, че тези адреси дори са признати от местната здравна агенция и така медицинските работници по-лесно могат да открият хората.

Приложението работи и офлайн, което улеснява работата на спасители в отдалечени райони, където няма бърза интернет връзка.

What3words е полезно и в случаи, в които човек не знае къде точно се намира. Полицията в Англия обяснява пред CNN, че са използвали приложението да спасят жертва на отвличане.

"Помолихме я да свали приложението и да ни даде локацията си от три думи", обяснява Пол Редшоу от полицията в Хъмбърсайд.

"Успяхме да идентифицираме в коя сграда е и полицията беше изпратена на помощ веднага", казва той.

Печеливша стратегия

What3words е безплатна за обществено ползване и неправителствени организации. Компанията планира да започне да лицензира кода си за бизнеси, които искат да интегрират системата.

"Ако сте голяма спедиторска компания или автомобилен бизнес, можем да ви направим доста по-ефикасни", обясняват от What3words.

Двама от големите инвеститори в компанията са именно логистични фирми. Германската DB Schenker и Аramex от Обединените арабски емирства използват what3words, за да покажат на шофьорите си къде трябва да стигнат - пестейки време.

Daimler също започва да имплементира системата в някои от колите си.

Стремежът на компанията е да се превърне в глобален стандарт.

"Така че когато видите три драсканици върху сграда, или три несвързани думи върху визитка и ще знаете - това е адрес", казва Гайлс Джоунс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизаш в общината и питаш - къде е гише "работлив.умен.служител" и там ти отговарят - уволниха го, че нямаше връзки, ама идете при "мързелив.загубен.смотльо" и той ще ви свърши работата.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгнате примерно по пешеходната част на Витошка и се опитайте да разберете какъв е адреса на някой магазин. Или пък се опитайте да разберете коя сграда е "ул. Сребърна 21" - на въпросния адрес са офис сграда, сервиз, и цех на кока кола.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проста сметка показва, че дават адрес на всеки квадрат 3х3 метра. Това е доста по-точно от традиционните адреси. Например два съседни входа ще са със сигурност с различен адрес. Ако съседните адреси не си приличат ще е допълнително улеснение. И което е по-важно - адреса винаги съществува, дори там да няма сграда, регулация и т.н. Доста пъти ми се е случвало да търся адрес в София и той просто да не е написан на сградата. Тръгнате примерно по пешеходната част на Витошка и се опитайте да разберете
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искате да кажете, че например - васил левски 8 е по-трудно за разбиране и запомняне от автобус.заек.телбод ? Значи две смислови думи/в много случаи и една/ или име(известно от историята) с номер ви е по трудно от разбъркан словоред? Абсолютна глупост. Не отричам, че самото приложение, ще намери приложение и ще е полезно, но твърдението, че ще измести традиционните адреси е глупост.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 9Особено голяма трягедия е, когато някой реши да ползва Google Maps ... Който си работи отлично в "белите" страни, ама мааалко куцее в България.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakУмните и красивите движат света, докато придворните като теб, се надяват, че ще настъпи светлия комунизъм ...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер ... вече няма да казвам, че живея на улица Васил Левски 8, София, а на122.888312, 44.291331, надморска висозина 712.21 метра.
13
0
 
7
 
! Отговори
Бритиш преди 4 години
Тея ако не са биле пияни на 7380 бири като им е дошла идеята на векъ... Иван да не се казвам
12
0
 
12
 
! Отговори
Aми да преди 4 години
Да, аз постоянно по телефона обеснявам на Спиди къде е улицата ми в селото.. От центъра нагоре шо главната, бройш 7 пресечки на 8мата има кош на угала, там на ляво и след 300мт на левият тротоар има тухли че отсреша е номер 8
11
3
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Айде сега всички умни и красиви като стадо след новия стартъп.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този, Шелдрив, не е от най-интелигентните, в повечето молове по света има табели като - Изход/Вход Изток, Запад.. или А,В,С...И с какво неговата идея е по-различна от ЖПС?! Заменени цифри с думи! Хаха, ама за пари, първо се прави такава реклама като в "Днес" и после, на ви... няма вече улици, има квадрати! Хаха! И как ще обясниш в кой ъгъл на квадрата живееш?! Хахаха
9
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЩЕ СТАНЕ ПЪЛНА КАША!!!ПРОБЛЕМА НЕ Е В НОМЕРИРАНЕТО А В ОБЩИНАТА ДЕТО ДАВА В ЕДИН КВАРТАЛ ЕДНИ И СЪЩИ НОМЕРА НА БЛОКОВЕТЕ!!!НИЕ СМЕ БЛОК 136А СРЕЩУ НАС Е БЛОК 136 КОЙТО СИ ИМА 3 ВХОДА А,Б И В :D ДО НАС Е БЛОК 136Б И ДО НЕГО Е БОЛК 136В :DТРАГЕДИЯ!!! ТОЛКОВА НЯМА ЧИСЛА БЛОКОВЕТЕ ДА СА 136,137 ,138
8
2
 
2
 
! Отговори
отCиднейAaв$тpалия преди 4 години
Аз пък си ползвам ГПС координати и друго няма как да етука в австралия усвоената земя е много малко, и когато скитам някъде из джунглите да търся поредния кристално чист водопад насред красиво мястоили търся пътя до някоя съвършено нереално красива лагуна чийто плаж няма отпечатъци защото човек не е стъпвал по него отдавна, плажа е идеално гладък, какъвто не сте виждалиЧесто числата ми дават някаква степен на приблизителност на отклонение. Ако ползвам думи как ще има градиента на отклонението
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост...
6
0
 
4
 
! Отговори
Ддд преди 4 години
Доста тъпо...В Ирландия са го измислили...всеки има уникален пощенски адрес...а не някакви несвързани с мястото думи
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко
4
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Така че когато видите три драсканици върху сграда, или три несвързани думи върху визитка и ще знаете - това е адрес", казва Гайлс Джоунс."Тоест ако видя надраскано на някоя сграда "К-р за ЦСКА", значи се намирам на адреса на клуба?
3
1
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
сигурно жена ми ще ме намира по лесно и бързо .. а не мерси
2
2
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво означава "имплементира"?
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Карамел.кралство.подпис: What3words традиционния адрес отива в историята"Нищо няма да отива в историята без да сме дали съгласието си, така че успокойте малко топката.