Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2019 13:26 - По повод посещението на Урсула фон дер Лайен в София
Автор: anthroposophie Категория: Политика   
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.08.2019 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Някои хора смятаха, че това посещение е особена чест за България и правителството, че то може едва ли не да повлияе на решението на концерна “Фолксваген” да построи завод у нас. Това са много наивни надежди. Истината е, че Урсула Аматьорката (на немски вече започнаха да правят каламбур с името й, изписвайки вместо правилното Leyen Laien ‘аматьори’) в речта, произнесена в деня, когато беше избрана за нов председaтел на ЕК, обяви намерението си да състави екип от еврокомисари, в който половината членове са жени: “Ние жените представляваме половината от населението и искаме нашия справедлив дял”. За момента тя е отдадена изцяло на събирането на равнопоставен екип. Някои страни-членки, като България, Малта, Естония, Швеция, Финландия, Дания, се съобразиха с искането й, но повечето го игнорираха и са номинирали мъже за еврокомисари. Според немския “Цайт”  (https://www.zeit.de/politik/2019-08/ursula-von-der-leyen-eu-kommission-frauenanteil-paritaet) съотношението в момента е 13:9 в полза на номинираните мъже, така че засега няма шанс Урсула да изпълни намерението си.  

Друга цел на посещението й беше, разбира се, сондиране на предпочитанията на страните-членки към ресора на техния бъдещ комисар. В това отношение изразеното от нашето правителство желание Мария Габриел да поеме киберсигурността се разминава с битуващото в Брюксел мнение, че България се интересува от поста на комисар по земеделието. Да видим дали разглеждането на мозайките в подземието на църквата “Света София” ще порази толкова силно Урсула, та да изпълни българското желание.     

Вчерашното посещение в София беше отразено единствено в интернет-изданието на списание “Focus“, другите основни немски печатни медии и телевизии не сметнаха за нужно да го споменат. Според “Фокус” Урсула наблегнала на предизвикателствата, които стоят пред ЕС - дигитализацията, демографските промени, климата и сигурността. При миграцията бил необходим нов подход.     

В какво би се изразил този нов подход, могат да ни подскажат нескритата радост, с която беше посрещната в Брюксел издънката на Салвини, както и една резолюция на Европейския парламент. Тя е още от 26.3.2019 и е надлежно преведена на български: http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0239_BG.pdf . В нея става въпрос за основните права на хората от африкански произход в Европа. От резолюцията научаваме, че в Европа живеели 15 милиона африканци. Тази цифра е щедро завишена, още повече, че цифрите в самия доклад в сянка, на който се позовава резолюцията (https://www.enar-eu.org/IMG/pdf/shadowreport_afrophobia_final_with_corrections.pdf), са други. Тези 15 милиона африканци били засегнати от форма на расизъм, наречена афрофобия, затова Европарламентът решил, че трябва да се ползват със специална закрила. Така че може би при следващите избори за еврокомисари ще трябва да се въведат квоти и за малцинства.     

Независимите немски наблюдатели, които познават по-отдавна фон дер Лайен, нямат илюзии за нейните намерения като председател на ЕК. Тук ми се иска да цитирам по-голямата част от една статия, която хвърля светлина върху новия социализъм, към който ще се стреми Урсула и който беше се очертал, още преди избирането на новата шефка:    

“Новият евросоциализъм на Урсула фон дер Лайен  
(https://www.freiewelt.net/nachricht/bruessel-ursula-von-der-leyens-neuer-eu-sozialismus-10078680/)  

Справедливото заплащане и социално осигуряване са нещо добро. Но могат ли всички да бъдат приравнени? Могат ли да се сравняват България и Румъния с Дания и Германия? И трябва ли работещите в Германия скоро да плащат на безработните във Франция?     

С Урсула фон дер Лайен ЕС се превръща в ЕСССР. Нейните речи и обръщения показват ясно, че тази жена подхожда към нещата идеологически, а не прагматично. Също както и в Бундесвера, където за нея беше по-важно да се пеят политически коректни песни, да има униформи за бременни и да се изгради джендър-неутрален имидж с цвета на дъгата, вместо да се погрижи за това техниката, самолетите и корабите да са в изправност и да се преодолее дефицитът на резервни части.     

Сега е наред ЕС, който трябва да бъде изцяло преобразуван. Урсула фон дер Лайен одобрява и се бори за еднакви минимални почасови ставки в целия ЕС и за европейска застраховка за безработица. Как ще стане това? В България минималната ставка е 1,72 евро, в Германия - 9,19, а в Люксембург - 11,97. Как ще се въведат при това положение единни стандарти? Още повече, че в тези страни разходите за живот са различни. В Дания и Швеция животът е по-скъп, отколкото в България и Румъния. Как могат те да се изравнят и защо въобще се иска това?   

Друга точка от списъка на фон дер Лайен е европейската застраховка за безработица. И при нея тя желае по-голямо изравняване в рамките на ЕС. Това ли беше причината Еманюел Макрон да се застъпи за нейната кандидатура? Защото той също е привърженик на тази еврозастраховка. Тогава немските работещи ще имат честта да плащат за безработните във Франция и България. Кой иска подобно нещо?...   

Но принципно най-важната причина, която изтъкват критиците [на това намерение], е следната: Исканията на Урсула фон дер Лайен представляват ясно превишаване на компетентността на ЕС. Той не бива да се намесва при такива важни въпроси в суверенитета на държавите. Изобщо можем да се учудваме на разбирането за демокрация, което има фон дер Лайен. Каква е тогава ползата от избори в страните-членки, ако те нямат право да решават за себе си дори и принципните въпроси на икономическата и социалната политка? Как гражданите на една страна в бъдеще ще могат да изберат дадена социална политика, ако всичко се определя от Брюксел?” 
 

За България такова уеднаквяване на минималното почасово заплащане звучи прекалено привлекателно, за да бъде реално. А и повечето малки фирми, особено в търговията, биха фалирали и това би довело до още по-силно монополно положение на големите чуждестранни концерни. Ясно е, че изравняването на стандарта на живот във всички страни-членки няма как да стане по друг начин, освен в едни страни той да бъде намален, а в други увеличен.   

Но този стремеж съвсем не е породен от любов към бедните източноевропейци. За това какво се крие зад него, можем да се досещаме от изказванията на зелената евродепутатка Ска Келер (всъщност Франциска, но се срамувала от това име). Всичко, което казва тя, на пръв поглед звучи налудно, но Ска Келер определено не е луда. По-скоро от нея може да се научи какво готви задкулисието. При един дебат за нежеланието на страните от Източна Европа да приемат масово бежанци поради слабите си икономики тя смело заяви, че в такъв случай ще им се помогне да повишат стандарта си, за да са годни да приемат повече бежанци. Тя съвсем сериозно беше предложила и цели сирийски села да бъдат преместени в Източна Европа, срв.  https://jungefreiheit.de/politik/ausland/2017/gruene-wollen-syrische-doerfer-in-osteuropa-ansiedeln/     

На 1. ноември Уши Пушката (Flintenuschi е другото име, с което я наричат немските й “почитатели”) ще встъпи в длъжност. Заявените й намерения говорят за трудни и важни години, които предстоят за европейските страни, защото в края на мандата й може да се окаже, че техните граждани живеят в нов Съветски съюз.      



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824270
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031