Учебната година чука на вратата: Как МОН дири учители?

Около 1000 са обявените свободни места за преподаватели
25 авг 2019 20:00, Петя Славова
58

На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна. В столицата към момента те са над 600, съобщава Bulgaria ON AIR.

Три седмици преди началото на новата учебна година в 119 училище текат последните ремонти. Училищният персонал обаче е обезпечен напълно. Още в края на юли всичките 11 свободни места за учители са заети.

Още по темата

Недостигът е съществен, но съизмерим с изминали години. Категорични са от столични инспекторат по образование. В последните години трудно се намират начални и детски учители, преподаватели по чужди езици и информатика.

От Министерство на образованието създават програма "Мотивирани учители".

"Създава условия да бъдат подпомогнати училищата с квалифицирани учители в ония области, които имат недостиг на специалисти. Заплатата на тези специалисти ще бъде увеличена с 500 лева. Включилите се в програмата, могат да работят в отдалечени области на страната, както и с ученици с ниски резултати", обясни Полина Фетфова

Програмата дава възможност на хора, които не са учители, да придобият квалификация в рамките на една година. Оказва се, че те не са малко.

183 са одобрените, които ще бъдат включени в обучението. Те ще започнат работа в началото на новата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 години
1000 места за хора с връзки или ги обявяват просто, не взимат никой и после някой прибира бюджета както обикновено...
51
0
 
3
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
Да ги дири в класните стаи на закритите паралелки. Да ги дирят и в закритите училища. Да ги търсят и по морето като сервитьорки и бармани. Но най-вероятно ще ги намерят със сигурност около 32-ри март при пълнолуние в годината на съблезъбата жаба според индуския календар!!!
50
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Заплатите и привилегиите на учителите трябва да се изравнят с тези на полицаите.Чул съм че в САЩ е така. Дали е вярно не знам. Как е в Русия , не ме интересува.
49
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Моя дядо беше руснак белогвардеец, избягал от съветската власт. Роден е в с. Сарашкин Донска област. Разказвал ми е че като ученик в горните класове е преподавал на по малките поради липса на учители.Беше математик. След 44г. работеше като строител на частно. Комунистите не му даваха работа Дали и ние няма да стигнем до там,ученици да преподават на ученици.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямали кадри... а защо се страхуват от образованите учители?Ходих на няколко интервюта, но, като кажа каква магистратура уча, от страх ли, от яд ли, не ми звънят. Конкуренция ще стана скоро...на директора
47
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
До Анонимен38Заетите в средното образование/ 1-12 клас/, са 50 000. Другите са в детските градини и университетите!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НякойКаквото в сферата на МОН, такова и в БАН.Много вярно си описал ситуацията.
45
2
 
6
 
! Отговори
До Бивш учител преди 4 години
Донякъде са били прави селските чорбаджии. Го:ве:до:то не поднася неочаквани изненади, за които го:ве:да:рят не е подготвен.Същото не може да се каже за ситуацията в класната стая. Спомни си "Мамино детенце". И през 19-и век е имало дечица, които са създавали нетипични за деца проблеми. После са ставали нетърпими Николчовци.Днес е още по-зле. Така че, ако на мястото за даскал назначат елементарен уличен маризчия, с много от възможните ситуации той ще се справи по-добре отмома-висшистка.
44
2
 
10
 
! Отговори
Как МОН да ги дири? преди 4 години
В сайтовете за запознанства!Повечето кандидат-преподаватели са жени. Повечето от лицата, които се обучават в педагогическите ВУЗ-ове също са жени. Много от тях не успяват да се омъжат по време на следването и, за да не останат стари моми, си търсят половинка чрез сайтовете.Затова, качете там обяви, че се задължавате да организирате излети и дискотеки с ергени, а за дами сте решили да поканите на тези увеселителни инициативи само такива, които са съгласни да работят като учителки!
43
0
 
6
 
! Отговори
Гочо тъпия преди 4 години
Държавата търси учители, за да образова народа = Пастира търси вълци да пазят овцете. *** народ - лесна манипулация, показвате го в коментарите си
42
0
 
24
 
! Отговори
Мосю Густав преди 4 години
Веднага мога да кажа, къде МОН да дири учителите - на Терминал 2! Успех!
41
6
 
35
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Нищо не търсят. Пълно е с връзкари и пенсионери. Само вдигат аларма да могат да си набутват свои хора тук и там. Кадърните не им трябват. Принуждават ги да си ходят и си събират некадърници и пенсионери.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има голямо разминаване между заплати, които искат работниците и това което дават МОН. За 1000 учители трябват 1000 конкурси и това е абсурд. Кой луд ще се явява 1000 пъти на конкурс за да почне на 1000 лева или по-малко. Трябва максимално олеснена процедура за почване и максимално високи заплати.
39
4
 
19
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
До Анонимен17 "Който не може да стане друго, става учител."---Едно време, селските чорбаджии, по турско, плащали на даскала , който учил децата на селото им. Назначават нов даскал, и го питат, колко годишна заплата иска. Даскала искал 1000 гроша. -Не може толкова!- възмутили се чорбаджиите-1000 гроша получава селския говедар, а той е навън, в студ и дъжд!17-ти, в 21 век мислиш като селски чорбаджия от 19 век....
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си мисля, че статията не трябва да бъде озаглавена " еди колко си места...", а "Липсват кадърни учители". Относно числата има световно одобрена пропорция 1 учител средно на 11 ученика. В момента имаме около 90 хил. учители, но само около 650 хил. ученика. До 10 години статистиката предвижда около 550 хиляди в средното образование. Следователно са необходими около 50 хиляди учители, но трябва да бъдат най-добрите за да могат да произведат принадена стойност. Но няма как да стане по тоя начин.
37
1
 
32
 
! Отговори
Просто човек 3 част преди 4 години
Преди половин година ми се обадиха от един неправителствен проект,на фондацията "Америка за България" за хора,които не са в образованието, но имат желание да преподават на проблемни деца (разбирай ***, турчета, от ТВУ,бандити,дилъри,крадци и т.н.). Условието беше да се махна от София и да отида на майната си някъде,като ми се предлагаше заплата от около 750-850 лв. брутна заплата...Служителката на телефона, упорито отказваше да нарече учениците каквито са и логично им теглих майните.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До30Е щом няма да има ученици - успокоих се. Ама все си мисля, че има реални статистики, и пожелатено ( в случая негативно) мислене. Някои хора упорито отговарят на постове без да проверят статистката, без да вникнат в написаното, просто така. Да не са "капо".
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много причини голяма част от учителите да са пред пенсия. Първо учениците намаляваха всяка година, затова на мястото на пенсионирал се учител не се назначаваше друг. Второ вдигна се възрастта за пенсиониране и затова в училищата нямаше свободни места. Сега да му мислят.
34
0
 
31
 
! Отговори
Просто човек 2 част преди 4 години
Учители се връщаха от пенсия да преподават,защото нямаше желаещи.Не искам да се връщам назад по мое време, когато още преди 10-12 години самите ученици бяха изпуснати и не никой не му пукаше,а лошите ученици и двойкаджии ги държаха,защото с делегираните бюджети, всяка глава ученик носи приходи...Мине се не мине време и бизнеса се оплаква, нямало кадри, техникумите ги били закрили, нямало инженери и програмисти, после пък туризма,че нямало келнери,бармани и камериерки. Цялото МОН е за линч...ам
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Просто човек 32В Сев. Бг и малките населени места за 1 учителско място кандидатстват 35-40 безработни учители. Навсякъде има наплив за учителските позиции, защото всеки се стреми към държавна работа.