Радев от Габрово: Завещаната свобода иска и дела!

Вековният морален компас на българите е жив, обяви президентът
25 авг 2019 13:12, Красимир Ангелов
77
Радев от Габрово: Завещаната свобода иска и дела!
Снимка: Президентство

Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и държавата ни, заяви президентът Румен Радев в Габрово по време на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея.

Още по темата
В изказването си държавният глава призова да се борим за духовност и единение срещу моралното падение, злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни.
 
"Казват, че това, което човек прави за себе си, умира заедно с него, но това, което прави за другите, живее вечно", заяви Румен Радев и подчерта, че в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които преди 142 години на Шипка отстояха нашата свобода.
 
Държавният глава припомни думите на един от летописците на Освободителната Руско-турска война от 1877-1878г., че "на Шипка не се искаха сложни военни действия, а само едно - да загине всеки на поста си, да умре като герой. В тази смърт бе истинското величие на Шипка".

По думите му потомците трябва да знаят, че саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух и да помнят, че свобода не се дава, а за нея се воюва, дори и с голи ръце. "Да знаят, че доблестта е по-силна от щика на поробителя, който се пречупва в гърдите на храбрите", каза още президентът.
 
Румен Радев определи присъствието на хилядите граждани на тържествената церемония като доказателство, че духът на опълченците все още е с нас и посочи, че вековният морален компас на българите е жив. "Към вас е моята дълбока признателност. Носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, вие градите и достойния ни утрешен ден", обърна се държавният глава към гражданите и гостите на Габрово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
ххл преди 4 години
Ох господин Радев, да вземете да се върнете в авиацията няма да е лошо. От както сте на този пост не сме чули нещо смислено да кажете. Все пак трябва да бъдете обединител на народа,а не марионетка на БСП и на Нинова. Няма събитие в страната като( Нова година,3ти март,на Шипка и т.н.да не ухапите управляващите или тези които не са солидарни с Вас и опозицията. Стига вече, социализма и комунизма си отидоха още след като ,, да дойдат танковете,, повече приказки не бива да си говорим.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
унизителните условия на договора с канадците----------Първо, този договор е подписан от зор - трябваха пари след Виденовия фалит.И второ - какво точно е унинизителното?България получава около 30% от теоретичното златно съдържание без никакви вложения и рискове.
59
2
 
3
 
! Отговори
Христов преди 4 години
До ХристоваГоспода, срамно и недостойно е да обиждайте първата българска институция, т.е Президентската.госпожо тоя е срам за тази институция. Долен близач на руски зaдници.
58
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
От опълченците и борците ни за свобода са произлезли едни от най-видните ни русофоби - Д. Петков, Д. Николаев, Ст.Стамболов.Като народ можем да се гордеем, че никой български националист не е бил с официална Просия. Имали са допир до руснаците и са видели за какво иде реч. Русофилията е занимание на платени агитатори и несведущи про стаци.
57
2
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
И Цвета -пекинката,интеуектуалка от класа се изказа боса по въпроса.Боевете на Шипка са минали истории.Важното е,че боко е новатор....
56
4
 
3
 
! Отговори
боже вземи си го преди 4 години
Този индивид чел ли е руска преса. Знае ли каква антибългарска пропаганда се вихри. Говорил ли е с руснаци и знае ли какво кроят зад гърба му?Той знае ли че в центъра на Велико Търново все още съществува комплекса Полтава? Той чел ли е с какво се свързва Полтава в руската история?
55
1
 
6
 
! Отговори
Станишеф е виновен преди 4 години
А сега кой го би през ръцете да подпише нов договор за златото в Крумовград срещу 1 % комисионна?Ба си колонията.Едно злато имахме и него ни взеха.Вместо сами 9да си произвеждаме и да си стъпим на краката.
54
6
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Не го е направил, защото не може, не е в правомощията му, но ако беше премиер....И явно защото си с краткотрайна памет, ще ти припомня, че унизителните условия на договора с канадците са подписани от правителствата на Сакскобурготски и бетонирани от тройната коалиция на Станишев. И в двете участва БСП, излъчила Радев за президент!
53
4
 
2
 
! Отговори
Радев от Габрово преди 4 години
Кой разбрал-разбрал.Аз не говоря на Ненор Малните.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Премерена и точна реч. След излагацията която направи, и реакцията на руския патриарх, явно е сменил писателя на речите си.Наследството за което говори, е в идеите и волята на Българските възродители и революционери. В саможертвата на първите български организирани и обучени военни части. Или поне аз така го разбирам.Но на поста, все още не съответства. Делата му, в синхрон с тези приказки, ги няма.
51
5
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Президента на нищоговоренето.
50
8
 
10
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НЯМА ТАКИВА "РУСКИ ЗАВЕЩАНИЯ" И ..... ПОДОБНИ ГЛУПОТЕВИНИ ПИСАНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСКИ ДУ. ***. ДАВЦИ И Т. Н. "БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ"!!!!ТОВА Е ДОЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!!
49
6
 
14
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
48
9
 
11
 
! Отговори
КАКВО ЗАВЕЩАНИЕ... преди 4 години
... КАКВИ РУСКИ ГЛУПОСТИ И ПРОПАГАНДНИ...??!!!ЕДНА Е ИСТИНАТА:БЪЛГАРИТЕ СПАСЯВАТ НЕКАДЪРНОТО РУСКО КОМАНДВАНЕ ОТ ПОЗОРЕН ИЗХОД И КРАЙ НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА!!!!!ДОЛУ РУСКИЯ ИБРИК РАДЕВ!СЛАВА НА БЪЛГАРИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ!!!!!!!!!!
47
11
 
11
 
! Отговори
Христова преди 4 години
Господа, срамно и недостойно е да обиждайте първата българска институция, т.е Президентската. Още по зле е, когато го правят анонимни субекти, които се страхуват да застанат с името си...Останалите коментари са излишни, а относно престъплението за подмяна на българската история, то ще бъде наказана. Една достойна позиция на Президента.
46
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя се подиграва с хилядите оставили костите по бойните полета. Дай да видим завещанието. Толкова ниско образован човек, някой не му проверява речите или да го пита какво ще каже. Кажи му Генчев и не го обиждай!
45
6
 
14
 
! Отговори
Радев от Габрово преди 4 години
Кажи го на *** от Банки.Но нищо няма да разбере.Не случайно е спечелил конкурс за тъ пота от немската фондация,която направи партията му и го постави на власт.Защото е удобен и послушен.Само за пред публиката запретва ръкави и с ръце в джобовете плещи щуротии.Той не иска тук да изглажда добърИска само чрез медиите МУ да пляска с кал всеки що-годе полунормален човек,появил се на обществената сцена.
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев от Габрово: Завещаната свобода иска и дела!Иска дела като кражби, шуробаджанащина и нагаждачество! Това го постигнахте сите БКП-та и превърнахте България в Lainaаааria - Майстори!
43
6
 
14
 
! Отговори
Охлюв преди 4 години
Както и досега, утре никой няма да помни какво е казал този льохман.
42
3
 
8
 
! Отговори
До ре ми преди 4 години
До До.. чудя сеНема начин.ТОЙ е ненадминат в глупостта,защото има психиатрически проблеми-мания за величие и вреден нарцисизъм.Нищо друго не го интересува.И милиардите му са така-за всеки случай.