Зад пожарите в Амазония - световният апетит за говеждо и соя от Бразилия

Стотици нови огньове бушуват в горите днес
27
Зад пожарите в Амазония - световният апетит за говеждо и соя от Бразилия
Снимка: БТА

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Интензивното отглеждане на говеда е основният фактор за обезлесяването на Амазония. Малко над 65 процента от обезлесените терени в Амазония днес са заети от пасища, казва Ромуло Батиста, специалист от Грийнпийс.

Още по темата

Бразилия е първият износител в света на говеждо месо. През 2018 г. износът в тази насока достигна рекордните 1,64 милиона тона, според Асоциацията на бразилските износители на месо. Основните пазари на този износ са Китай, следван от Египет и от ЕС. Зад това първо място стои малко над 20 години впечатляващ растеж. Между 1997 г. и 2016 г. например страната умножи по 10 износа на говеждо месо. Пазарът е доминиран от три компании Джей Би Си (JBS), Минерва (Minerva) и Marfrig (Марфриг).

6,5 процента от обезлесените терени пък са поле за земеделски дейности. Бразилия е първи износител в света на соя пред САЩ. През миналата година страната изнесе рекордните 83,6 милиона тона соя, което е с 22,6 процента повече в сравнение с 2017 г., според данни на министерството на икономиката. Този рекорд се дължи основно на апетита на Китай, първи клиент на бразилската соя, която е до голяма степен генномодифицирана.

Търговската война, която противопоставя Пекин на Вашингтон от близо година, принуди Китай да купува още повече от Бразилия, за да изхранва добитъка си. Износът на бразилска соя за Китай скочи с 30 процента миналата година.

Соята е една от основните култури, които подяждат амазонската гора. Но през 2006 г. в Бразилия влезе в сила мораториум и от тогава по-малко от 2 процента соя, засадена в Амазония, идва от обезлесени след 2008 г. зони, казва Батиста.

Европа е също клиент на бразилската соя, която служи основно за изхранване на добитъка, по-специално на свине и птици в индустриални ферми, уточнява Гринпийс.

Стотици нови горски пожари бушуват днес в Бразилия, сочат официални данни, цитирани от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това става в момент на засилване на международния натиск върху бразилския президент Жаир Болсонаро за потушаване на най-опустошителните пожари в Амазония през последните години. Съдбата на най-голямата тропическа гора на планетата се озова в центъра на дневния ред на срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция, през уикенда.

По последни данни от януари в Бразилия са били регистрирани 78 383 пожара - рекордно равнище от 2013 г. Повече от половината от огнищата са в Амазония. Около 1663 пожара са пламнали само в четвъртък и петък, сочат данни на бразилския Национален институт за космически изследвания.

Според експерти основна причина за тези природни бедствия е обезлесяването. В Бразилия освен това сега е сухият сезон, който ще продължи и през септември.

Вчера Болсонаро обяви, че ще разположи армията, за да се бори срещу пожарите и престъпността в Амазония.
Кадрите с горящия "бял дроб" на планетата развълнуваха целия свят, отбелязва Франс прес.

Бразилският министър на отбраната Фернандо Азеведо междувременно каза, че САЩ не оказват на страната му конкретна помощ в борбата с пожарите, въпреки общото обещание в тази насока, дадено от американския президент Доналд Тръмп на Болсонаро в телефонен разговор, предаде Ройтерс.

След това обаче не имало нови контакти между Съединените щати и Бразилия по въпроса, уточни Азеведо.
Тръмп и Болсонаро разговаряха по телефона вчера. Американският президент съобщи, че е казал на бразилския си колега, че е готов да му окаже помощ за справяне с пожарите в Амазония, ако е необходимо. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление това за което говориха - Нов Световен Ред е вече факт и прогреса е резултат от хорската лакомия и консуматорския модел. Определени страни подържат изкуствен стандарт на база на търговия и всички други имат затихващи функции. Вече няма нищо стойностно, защото дори храната стана само стока.Няма как това да продължава вечно. Просто Земята се задъхва от какво ли не, като се почне от безконтроното нарастване на населнието, та се стигне до еко-двуличността на Запада.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще получат каквото заслужават,накрая ще имат една утъпкана от *** земя,унищожена от ерозия и напълно безплодна,суша и липса на вода ще направят и реката маловодна и ***,но сега гледат само към джоба си.Знам и какво му е казал тръмпи на президента им-Поддържай огъня аз ще дойда да се направя на герой и ще гася с вода и бензин,първото за пред журналята,второто кат си тръгнат
19
3
 
8
 
! Отговори
Председателя Си преди 4 години
От както китайците разбраха, че ориза е само за гарнитура, потреблението на месо в световен мащаб се увеличи драстично.Затова и експорта на говеждо и соя от Бразилия, се вдигна многократно.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад пожарите в Амазония - световният апетит за говеждо и соя от Бразилия------------Не, не и пак не!!!!Това не може да бъде истина с такъв проамерикански и още по-силно произраелски президинт на Бразилия като Жаир Болсонаро!!!!!!Само Путин ще да е виновен!Той пак е изпратил двамата си супер агенти Баширов и Петров, но този път вместо газ "Новичок", те са носили Увеличителни Лупи, с чиято помощ са запалили пожарите в Амазония!!!!!-)))))))))
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбрах защо САЩ трябва да помагат след като клиента е Китай, Европа и Близкия Изток????
16
4
 
21
 
! Отговори
V преди 4 години
Тука имаме един пожарникар дето не ни трябва .Да го пращаме там .Ама да не го връщат .Накрая да го пуснат у джунглата .Той не мой се оправи .И тука не мой да се оправи значи и там ще си остане само фейса му пуснете и да си седи при май.муните .Те са една идея по умни от него
15
25
 
10
 
! Отговори
ООН го доказа преди 4 години
Интернационалния Панел за Промените в Климата към ООН, препоръчва веганизма, на база на научни изслевания на група от 107 учени. Най-ефективните мерки срещу замърсяването, е правителствата по света да направят преход към веганизъм на всички нива на обществото. За да се избегне глобална катастрофа, не е достатъчно да спре употребата на изкопаеми горива, но и да се закрие животновъдството. Освен това веганизма осигурява по-добро здраве и дълголетие, от храненето с мър ша.
14
6
 
24
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Доста маймуни се навъдихме на Земята и всеки иска да консумира, при това да е евтино и с някакво приемливо качество. На милиарди деня им започва с чаша кафе от Бразилия, подсладено със захар от Бразилия, пушейки цигара със отчасти бразилски тютюн. Не е и само това, обичаме шоколади и всевъзможни какаови (от истинско какао) изделия. Само изгорените джунгли могат да Ви го дадат на поносима цена. "Тайна" за екоактивистите е, че плантациите гълтат повече въглероден диоксид от джунглата. Факт.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази държава не може да управлява жизненоважен ресурс за планетата. ООН да изпрати сините каски!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говеждо?Телешко.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНад 70% от соята се използва pа фураж
10
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екоталибаните предлагат да умрем от глад, за да освободим терен за дръвчета, тревички и зайчета - колко хуманно.
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ще наследят земята, щастливо пасящи ГМО соя.
8
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Тръмп, Болсонаро и т.н., кажат нещо то веднага се поставя под съмнение и се критикува яростно, но пък за сметка на това кажат ли нещо нещо екоталибаните от Гринпийс, то се приема за чиста монета, единствената истина, нищо че впоследствие винаги се оказва, че това са долнопробни манипулации - просто безпристрастна журналистика.
7
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им се не види и веганите...
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожарите са поредната сорсо-американска разработка !
5
9
 
39
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Нали искахте дивия капитализъм. Честито. Бедна ви е фантазията за бъдещето.
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако индийците и африканците станат като китайците - светът остава без Амазония.Затова световните лидери държат гладни и бедни африканците и индийците, за да спасят света и природата.Китайците ги изпуснаха от контрол. Те забогатяха и се развиха.
3
6
 
63
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Тази идиотскa система на 'пазарна' икономика ще затрие планетата заедно с основния й *** - хората. Всека държава трябва да произвежда храна, която да е достатъчна за изхранва своя народ. Да опустошаваш екосистеми и после да транспортираш тая продукция на другия край на света е абсолютно безумие.
2
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадните китайци са основни виновници за:1. Глобално затопляне с високите емисии, в резултат от индустрията им;2. Пренаселване на планетата, ресурсите не са достатъчни, те се множат ли множат;3. Сега вече и за ненаситността им изчезва и Амазония;Не, че обичам САЩ или Русия, но ако някой от тях не спре Китай... апокалипсисът може и да не е толкова далеч.