Проучване: Отказ от личните автомобили ще спаси природата

Британско изследване стигна до стряскащи резултати
24 авг 2019 10:08, Екип на Automedia.bg
108
Проучване: Отказ от личните автомобили ще спаси природата
Снимка: архив, Reuters

Отказ от притежаването на личен автомобил и сериозно намаляване на използването на коли изобщо – това са мерките, които трябва да предприеме Великобритания, за да може страната да стане „въглеродно неутрална” до 2050 година.

Този стряскащ резултат показа последното изследване на околната среда и решенията за опазване на природата, поръчано от британския парламент, съобщи Automedia.bg.

Някои независими анализатори прогнозираха, че подобни препоръки към правителствата ще бъдат отправени и след такива проучвания, поръчани в почти всички западноевропейски държави.

„Правителството не трябва да се стреми да постигне намаляване на вредните емисии чрез просто заменяне на съществуващите превозни средства с такива, които отделят по-малко вредни емисии”, се казва в доклада на комисията за наука и технологии на британския парламент.

В него е отбелязано, че производството на возила, „използващи алтернативни горива”, включително и електромобилите, също води до отделянето на „сериозни количества емисии”.

„В дългосрочен план широко разпространеното притежаване на лични автомобили не се вписва в мерките за сериозно намаляване на емисиите въглероден диоксид”, гласи друг извод от доклада.

Най-спешните мерки, които трябва да се вземат, включват сериозни поощрения на возилата, отделящи нулеви вредни емисии, както и най-вероятно увеличаване на акцизите върху конвенционалните горива. Също така се очаква и нова вълна на изграждане на зарядни станции, въпреки че на Острова броят им вече надхвърли този на традиционните бензиностанции.

И накрая, забраната на продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, която трябва да влезе в сила във Великобритания през 2040 година и през 2032 за Шотландия, може да се окаже твърде закъсняла, смятат авторите на изследването.

Прогнозите са, че до 2030 година 60% от продажбите на нови коли на Острова ще са на возила, отделящи ултра ниски вредни емисии, като до 2035 този процент вече трябва да е 100.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тая работа е много странна, всички политици по света лъжат, крадат, предизвикват войни, конфликти, разпространяват дрога, бедност, мизерия и в същото време са много загрижени за хората и планетата, на мен лично нещо не ми се връзват нещата.
97
0
 
6
 
! Отговори
екоактивист преди 4 години
Горящите гори в Бразилия и Сибир и въобще изсичането им, взривяването на ядрени оръжия, избиването на цели екосистеми с човешка дейност, свръхпроизводството на стоки, индустрията, горенето на въглища, добиването на ел енергия от замърсяващи източници и много други освен личните превозни средства са виновни за унищожаването на планетата.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната блестяща глупост от английските ОООчени!!!!-)))))))
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Повече електромобили ГЛУПОСТИ ? САМО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ,,БАТЕРИЯТА ,,Е МНОГО ПО ЗАМЪРСЯВАЩО .ОЩЕ ПО МРЪСНО `СТАВА, СЛЕД НЕЙНАТА СМЯНА И РЕЦИКЛИРАНЕ .
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50-100-200 метра без колата не мърдам.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязвам, че колкото по-скъпо струва колата на хората, толкова повече карат те?
92
8
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Ходя на работа с велосипед. Гледам около мен палят колата за 100 м. и това е масово. С този манталитет и мързел се самоубиваме и планетата унищожаваме.
91
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
добре,ще минем на магарета като превозно средство.Аз съм ЗА!!!..Но:..-Никой не споминя за частните самолети,които първо замърсяват стократно повече!..Що така?...Или "редовите" ТРЯБВА да се лишат от автомобилите си,но "ИЗБРАНИТЕ" ще прждължат да си фъркат с частните самолети,които,м/у другото като бройка,вече заемат застрашителна позиция..--Та?!
90
10
 
3
 
! Отговори
Повече електромобили преди 4 години
Повече електромобили - това е спасението. Но за нас са все още много скъпи.
89
6
 
2
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
До Размисли... Доста ироничен ник в твоя случай. Първо кой къде е роден няма никакво значение, ама няма как да направиш разлика между селянин и ***, като си от вторите. Па и роден на жълтите павета ако ще. А и да - живял съм и по доста градове, от които София изглежда като село. И да, София се превръща в село заради *** като теб и такива с твоя манталитет, вместо да върви напреде. П.с. яд ли те е, че вече има свободно движение на хората и месторождението ти вече не ти дава предимство?
88
4
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 4 години
Тези електрически централи които отделят големи количества СО2 са единствено тези използващи фосилни горива, най-вече въглища. АЕЦ, ВЕЦ, вятърни турбини и фотоволтаици СО2 не отделят. Така че аргументите са ти първо глуповати и несъстоятелни и второ доказват колко облъчен си от екоталибанската пропаганда, която е против всичко свързано с развитието на цивилизацията.
87
2
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Коня одавна е утишъл в ряката.То че жа са мре,жа са мре котуи да правим.Ами яжте пийте и си носете новите дрехи.Няя братия живот повеке.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много съм доволен, когато има големи задръствания по булеварди и магистрали. Голям кеф е да гледаш как "нормалните хора" се държат като ненормални. Ха-ха-ха
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А американците продължават да си карат 4-5-6-8 литровите двигатели и да пушат като печки...Те като ударят Евро 6, тогава ще се притеснявам за себе си!
84
7
 
5
 
! Отговори
Размисли.... преди 4 години
До БахуроАве кървавица ли си , бабек ли си,но я ни светни от кое село се замъкна и ти в софето,че си толкова запознат с нещата...30г. , а особено сега, куцо,кьораво и сакато се мъкне в тая "столица", щот видиш ли там е живота, и парите и бъдещето,е то като няма работа на село, кво да прави човека....ама взехте много да се оплаквате, кой не му изнася....пак на село..Относно колите, аве що никой никога не споменава за братската ВИ Хамерика, там се карат най-големите лами,но...за тях може.....
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85"Нормалните хора в България отдавна пътуват само с кола или самолет.."Не малко хора в България, които пътуват, използват и други транспортни средства. Освен това ти гарантирам, че не малка част не са се качвали в самолет. Като равносметка, определението ти за нормалност довежда до логичния извод, че повечето хора са ненормални според критериите ти. Но по дефиниция нормата е това, което се среща най-често. Следователно пътуващите само с кола и самолет са по-скоро ненормални.
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74Аз правя по около 18к км на личния си автомобил за година. Преди 1989г едва ли колите от целия ми квартал правеха толкова общо. Изкарваха се 2 пъти месечно. Айде стига с тъпизмите... В момента всеки 2ри е на качен на автомобил, в час пик има по 5км задръстване на Цариградско шосе
81
13
 
11
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
До Анонимен 85: Само хора, дето не са виждали по-далеч от носа си, казват, че "нормалните хора" се движели само с коли и пеш. Просто селяндурския манталитет се изтрива мноооого трудно. Аз се надявам да вдигнат зверски данъците за МПС, да обърнат скалата и да затегнат техническите прегледи. П.с. иначе виждам много "нормални хора",дето си паркират курниците по тротоари, градинки и зелени площи, щото "нямало къде"...
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82За "производството на азотни торове, сух лед и газирани напитки", както и за всяко друго производство, се използва енергия, за чието получаване отново се налага отделяне на CO2. Това е една от причините идеята да се абсорбира или свърже химически "излишния" CO2 от атмосферата да не може да се приложи на практика, поне не и с наличните технологии. И не съм ти говорил за никакви екологии, освен че обърнах внимание на параноичната ти склонност да виждаш еко-сектанти навсякъде.
79
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалните хора в България отдавна пътуват само с кола или самолет и ходят пеша. Само хората с някакви проблеми плюят по колите.