Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?

Тя тръгна от Мурманск за постоянната си база в Певек
23 авг 2019 18:30, Елка Василева
201
Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?
Кадър: YouTube

Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване в Арктика от руското пристанище Мурманск до постоянната си база в Певек, в Чукотка, в сърцето на Източен Сибир, предадоха ТАСС и Франс прес.

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" ще бъде теглена на буксир на разстояние над 4700 километра. В Певек съоръжението ще бъде включено към енергийните системи и ще се експлоатира в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала, снабдявайки с електроенергия самия град и Чукотския автономен окръг. То ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ, която ще бъде окончателно спряна в началото на следващото десетилетие.

След пускането й в експлоатация централата ще стане най-северната АЕЦ, а атомните централи в Русия ще станат единайсет, уточнява ТАСС.

Пътуването се очаква да продължи между четири и шест седмици в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя, въпреки че морският Североизточен маршрут е все по-проходим поради топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне, допълва АФП, цитирана от БТА.

Още по темата

Блокът с тегло 21 000 тона е без собствен двигател и ще бъде теглен на буксир от няколко кораба. Централата има два реактора с мощност по 35 мегавата, почти колкото при ядрените ледоразбивачи. За сравнение - мощността на реактор в класическа централа от ново поколение е над 1000 мегавата.

Макар населението на Певек да не надвишава 5000 жители, централата осигурява потреблението на 100 000 души и ще служи най-вече за захранване на петролните платформи в региона като част от руската програма за развитие на експлоатацията на изкопаеми течни горива в Арктика.

Изграждането на "Академик Ломоносов" започна през 2006 година в Санкт Петербург. Съоръжението беше докарано в Мурманск миналата година.

Природозащитните асоциации от години предупреждават за опасността от този "Чернобил върху лед" и го наричат "Ядрен Титаник" - определения, получили ново звучене след експлозията през август в център за изпитания на ракети в Далечния север, която причини за кратко силно покачване на радиацията в тази зона, отбелязва АФП.

"Всяка атомна централа произвежда радиоактивни отпадъци и в нея може да възникне инцидент, но "Академик Ломоносов" освен това е уязвима и на бурите", посочва Рашид Алимов от енергийния департамент в Грийнпийс-Русия. А в Арктика метеорологичните условия са екстремни и непредвидими.

"Платформата е теглена от други кораби, така че при голяма буря може да има сблъсъци. Росатом планира да складира отработеното гориво на борда на корабите, така че всеки инцидент може да има сериозни последствия за крехката околна среда в Арктика, а да не забравяме, че там няма инфраструктури за почистване", допълва Алимов.

По думите му Чукотка има огромен потенциал за развитието на вятърна енергия, а плаващата АЕЦ е чисто и просто прекалено рисково и прекалено скъпо средство за производство на електричество.

Според Росатом обаче, която възнамерява да продава в чужбина плаващата си централа, това решение е по-просто, отколкото да се строи класическа АЕЦ върху замръзналата през цялата година земя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Русияплаваща АЕЦПевек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 172 Фукушима е следствие на неграмотно отношение ,незнание на особенностите на .технологиите . Взривовете станаха,не по времето на наводнението , след повече от 24 часа,защото персонала не се справи с обслужването поради неподготвеност. Пък и да имащ само един резервен ,походен генератор за обслужване на помпите ,не е много умно . Да охляждаш 2400 тона,обработено гориво в басеини , е ще по г.упаво . И как така гръмна ,празен ,неработещ реактор ? Явно нищо не знаеш ,двуполов цъ рвул .
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Значи самолетонасачите са ,,Ядрени Фукушими ,,или ,,Стандфорди ,,. Т.ъпо !
144
0
 
5
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Чернобил върху лед? Ядрен Титаник? Моите уважения, към редакцията, но това е типично грачене и викане на нещастния случай с тези свободни словоизлияния!
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората ви го пишат напълно ясно, мощността й не е много по-голяма от тази на съществуващите ледоразбивачи, но е пригодена за граждански цели.
142
4
 
10
 
! Отговори
Бог да пази Русия преди 4 години
Западните компании изсичат горите или опожаряват за да съдят рапица и палми за палмово масло после пускат крокодилски сълзи.В Русия природата е най -запазена в цял свят и дано да не се докопат ноктите на корпорациите и дивите китайски *** консуматори и ликвидатори на всичко живо до руската земя...
141
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукчата си купува радио. Носи го вкъщи и решава да се похвали на роднините. Сядат около масата, слагат радиото по средата, Чукчата натиска копчето и... нищо не става. Най-мъдрият от присъстващите казва: - Ток му трябва. Поглеждат - само една жица стърчи. Пъхват антената в контакта и пак чакат. След малко от апарата започва да излиза пушек. Най-мъдрият Чукча казва: - Ей сега диригента като си допуши цигарата и ще засвирят.
140
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
159, ДА!, Обясних го по-долу, ушанке! Не разбирам защо вие колхозните при мати намесвате Фукушима. Фукушима е ПРИРОДНО бедствие, ве болшевишки тъ пунгери! Чернобил може да е "природно бедствие" само ако приемем че природата е лишила от разум едни безхаберни при мати населяващи т.нар. вСеСеСеРе. Ако не го приемем това, значи Чернобил е предизвикана от некадърността, безхаберието, прос тотията и безотговорността на една шайка де били.Сейчас понял, ***?
139
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече търсят ефекта, демонстрацията да им обръщат внимание. Не , че тоя малък от населен град е много нужно да се прави енергия от атом. На накой номенклатурен кадър му влезнала тая фантасмагория в главата и дай да харчат пари. .
138
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До169 Панев. Проблема не е в СДС. А много преди него. ЛИКВИДАЦИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ИМА НА Д С. Службите трябваше да ги ликвидира И. Костов. Както стана в другите страни Унгария, Полша, Чехословакия. Почнаха на чисто. Тука стана мърлява работа.
137
2
 
17
 
! Отговори
Панев преди 4 години
До Анонимен -157 : В България цъфнахме и вързахме пък от мащабната умишлена ЛИ-КВИ-ДА-ЦИЯ на икономиката и държавността след 1992 г. , ОТ САМОНАЗОВАЛИТЕ СЕ СИНИ "ДЕМОКРАТИ" ! Сега демагогското им оправдание е ,че са били създадени от БКП/БСП и видите ли последните са пак виновни за разрухата. За това станаха горди ГЕРБЕРИ и продължават заедно ликвидацията. Така че ,гледайте си в паницата и не злорадствайте по адрес на Русия ,защото Путин не ви е.ава за сливи.
136
3
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Вие още дранете руснаците. Точно пък вие най големите ми зерници на Северното полукълбо..
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факти. Без лично отношение или поне с малко по-малко патос. Тогава ще е журналистика, а не пропаганда. *** пропаганда. За ***.
134
16
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ушанките все някой ден ще видят сметката на планетата :(
133
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злоба, завист, бендеровщина
132
28
 
15
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Колхозниците не могат да правят АЕ на сушата, а тръгнали на кораби да ги правят. Господ да ни е на помощ заради тия некадърници!
131
11
 
34
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Очевадно е,че руснаците и тук са първи,както това стана с многото първи неща,които направиха с мирни целипървата атомна електростанция,първия спътник на земята,първия човек в космоса и т.н.За разлика от пиндосите,чийто първи неща са все зло сторено на другитеизбиването на милиони индианци,при заселването шепа бандитска сбирщина на континента,първа атомна бомба срещу мирни жители и избиването на стотици хиляди.Единственото им мирно постижение,кацането на Луната,се е състояло в студио на холувуд
130
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската радиация - най-нерадиоактивната радиация
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалноста А сектата -БКП-ГЕРБ ???
128
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атомните подводници на ФАЩ- Фукушима под вода ,а атомните самолетоносачи - Стратфорд,над вода .Ех ,бедна ми ЕЛВАС . Много си т .ъпа !
127
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ДРУГИ ,ФУКУШИМА ,СЪСИПАХА ЦЕЛИЯТ ТИХИ ОКЕАН . НЕЩО ПО ВЪПРОСА !