Говори МЗ: Какво е легионерска болест и как може да се заразим?

Двама британски туристи вече починаха в Слънчев бряг
22 авг 2019 18:15,
23
Говори МЗ: Какво е легионерска болест и как може да се заразим?
Снимка: Reuters

Двама британски туристи починаха от т.нар. легионерска болест, докато са били на почивка в Слънчев бряг, а други двама, отседнали отново в градчето, са заразени, но се възстановяват.

Още по темата

Каква обаче е тази болест и как можем да се заразим с нея? Лекува ли се и как да се предпазим? На тези въпроси отговориха от Министерството на здравеопазването, малко след като информацията за трагедиите в Слънчев бряг заляха медийното пространство.

"Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания", обясняват от министерството.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

Какво се случва в Слънчев бряг и защо точно там са се заразили британците?

Според Министерството на здравеопазването хотелите, както там така и по цялото Черноморие, подлежат ежегодно на планов и извънпланов контрол от РЗИ-Бургас, в това число и наличие на легионели.

"Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс "Слънчев бряг" преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни", категорични са от ведомството.

От там допълват, че в случай на съмнение за легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки - да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса, перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.

"Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални", завършва писмото на Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Легиониран двукратно преди 4 години
Преди 6-7 години разхождам внучката покрай т.н. пеещ фонтан в градската градина на Плевен. Нямаше ми абсолютно нищо. На сутринта се събуждам отпаднал. Виеше ми се свят. Отидох при личния лекар и описах същото. Изписа ми антибиотици. Трябваше да закарам една бригада до Пазарджик. Направих го с върховни усилия. Много тежко изкарах 4 дни там. Когато се завърнах, пуфкащият блатна вода "пеещ фонтан" беше спрян.Тази година на 7-ми август, минах покрай фонтаните на центъра. На другия ден-същото
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина Слънчака не е образец за чистота, но как пък само ингилизите се тръшнаха. Как нито един германец, норвежец, руснак, българин не го покоси тази чума. Оня ден разбрах, че американците не си сменяли гащите, ами англичаните са същите. После тръбопроводът на Слънчака им бил виновен.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите ама ДРУГ ПЪТ !!Така ви е удобно, нали?!
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е ЯСНО!!!Ниска хигиена.ЗаповядайтИ на Жълтоморие............Има ли нужда от повеч коментари????НЕ !!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотели, самолети, круизни кораби са сред първенците за разпространението на тази болест. Циркулацията на въздух през климатици и водата в затворени системи са идеалната среда.
15
1
 
9
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
След като се начетох на интересни предположения защо Легионерска болест ето отговора.Защото първия установен случай е на Конгрес на Американския легион в хотел в Филаделфия през 1976 г.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите са най-ужасните преносители на въздушни болести със затворените си климатични системи и превоза на най-различни от*падъци помислили се за вечни
13
2
 
7
 
! Отговори
Легионер преди 4 години
До АнонименТочно от "Легионер" идва думата "легионелоза". Някакви легионери често умирали от нея, та за това.
12
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво ми пука за няколко наглосаксонци, дето не им понесъл климата?! Да си седят там в НовоПакистания и няма да имат проблеми.
11
8
 
20
 
! Отговори
не бързайте ! преди 4 години
Климатиците на самолетите са най-вероятните места ,където могат да се депонират такива бактерии ,защото те правят курсове по целия свят.Най жестоки дихателни заболявания се получават от климатиците на превозните средства -автобуси ,влакове , самолети ,където преминават хиляди хора на седмица за разлика от една хотелска стая , така че според мен по-вероятно е англичаните да са се заразили в самолета.Аз самия съм патил от пневмония от климатици на самолет , която е устойчива на всякакви антиби
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като причинителя е легионел, защо болестта не се нарича легионелска, а легионерска?Думата легионер има друго значение в езика ни.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бактерии има навсякъде. Взема се проба, "засажда" се в хранителна среда, и след определен период се отчита процентно развитие на колонията бактерии. Приравнява се към някакви норми. При здрав организъм, примерно 300 к бактерии, не са в състояние да предизвикат болестно състояние, а при такъв с намалена защитна функция и 30к са достатъчни. Ето я и дилема. Останалото е как медиите ще поднесат информацията.Там е и разликата между епидемия и единични случаи.
8
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 4 години
Е, щом РЗИ-Бургас казват, че си били свършили работата, аз пък ще взема да им повярвам!!!
7
1
 
16
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Сън да публикува инфото и избягаха наглосасонските пиянки от бетономморието следващото лято.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-кухи парчета от бели англичани работническа класа. Постоянно с бирата в ръка, целите в татуировки и пиърсинги и с бръснати глави, със супер несъразмерни и странни дрехи, говорят на някакъв нечленоразделен английски. Нищо общо със средната или горната класа които са доста по-възпитани и културни.
5
2
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Направо Брекзит без сделка! Ама с венец ...
4
4
 
23
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Често се питам дали някой в България изобщо разбира от нещо.Със сигурност не,що се отнася за работещите за институциите "експерти"??? и уж трябващите да ги контролират журналисти.Легионерската болест или легионелозата е бактериална инфекция,причинена от бактерии от семейство Легионелла.Твърдението,че взетите проби са отрицателни значи едно от две неща.Или държавните инспекции са пълни с тотални некъдърници или резултатите от изследванията се подправят.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниска здравна култура на енгилизите. На 75г да се грабнеш на морето в БГ, в най горещите дни, в най рисковите зони тип Слънчака, си е игра със съдбата. Успешните истории на пенсионери от същата възрастова група, са по села в къщи от камък.Също масираната употреба на алкохол, от по младите, без специфичната ултравитаминозна лятна, натурална българска салата, също е фактор, за снижаване на защитните сили на организма.Със сигурност не само след нашите курорти, енгилизите се разболяват.
2
2
 
28
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Тия британци са умрели напук на инат! За да свалят правителството на другаря Бойко Борисов!
1
2
 
17
 
! Отговори
БеГето Легионер преди 4 години
Хотелите на мутроморето се изкупуваха колкото цената на един двустаен в младост.