Skoda Monte Carlo

49 години Opel Manta

Авг 22, 2019
49 години Opel Manta

49 години Opel Manta

Реклама Opel Stock
На 7 септември 1970 г. се появява спортният модел Opel Manta в три версии. Първата е с 1.6 литров двигател (68-90 к.с. при 5200/5100/ мин). Колата е спортно - елегантна в италиански стил, отвътре предлага пространство и комфорт на лимузина. Покривът преминава безстепенно в спортната задна броня с четири големи кръгли осветителни тела. Ниската линия на талията и големите зони на прозорците дават добра видимост от всички страни.

Компактен, но просторен
Компактните външни размери на Opel Manta са 4433/1632 /1355 мм. Собственото тегло на превозното средство е между 950 и 970 кг, в зависимост от версията на модела, полезният товар на всички версии е 365 килограма, местата с малко сгъстяване отзад са за петима.

Предните индивидуални седалки с висока облегалка са с възможност за регулиране до хоризонтално положение. Имат подходяща за тялото форма, вградени бъбречни опори и осигуряват добра опора на тялото. Всички лостове и превключватели са изработени от мека пластмаса. От съображения за безопасност арматурното табло е силно и изцяло подплатено, а местата за закрепване на триточковите предпазни колани са подсилени отпред и отзад.

Предлаганото по избор опционално оборудване включва: облегалки за глава за предните седалки, триточкови предпазни колани, предно стъкло изработено от ламинирано стъкло, тонирани предни и задни стъкла, отопление на задното стъкло, винилов покрив, тапицерия от имитация на кожа, автоматик за 1.6 литра S и 1.9-литра S-двигател и диференциал с ограничено приплъзване.

Оптимална безопасност
Наред с други неща, срязващото закрепване на предния мост осигурява равномерна деформация на зоната на смачкване при челен сблъсък. Избягването на наранявания на главата /най-често срещаният вид/ се осигурява от отклоняващ се профил на предната рамка на покрива, а радиото е извадено от деформационната зона на таблото и преместено в средата.

Формата на волана води до възможно най-ниско повърхностно налягане рри челен удар. Капакът е специално закрепен срещу проникване в купето чрез яки улавящи кукички. Многобройните усилвания в преградата също предотвратяват предаването на деформация от зоната на смачкване към волана и арматурното табло. Резервоарът е изваден от задната деформационна зона, специални ламаринени капачки на стърчащите болтове за монтаж на окачването тип Panhard закрепват резервоара, така че да не може да бъде пробит.

Новоразработено шаси
При развитието на шасито предната ос е била изцяло преработена. Стандартният вграден U-образен стабилизатор на торсионна щанга е зад предната ос. Така наречената система против гмуркане /antidive/ е използвана срещу наклони по време на спиране, за да се потисне потапянето на автомобила. Кормилната уредба се състои от новоразработено кормилно устройство за багажник и зъбчато колело със спирално зъбно колело и предпазен волан, разкъсващ се плъзгащ елемент, абсорбиращ енергията при сгъването си и телескопичен кормилен шпиндел с допълнителна универсална връзка. Спирачната система е с предни дискови и задни барабанни спирачки в двукръгова система и усилвател на спирачката.

Двигатели с детоксикация на отработените газове
Manta и Manta "L" са се доставяли стандартно с новоразработения и базиран на принципа на дизайна на спортните двигатели 1,6-литров, четирицилиндров двигател с горен разпределителен вал, даващ мощност от 68 к.с. по DIN при 5200/ мин. При поръчка има 1.6-литров, S-двигател (80 к.с. поDIN) или за Manta "L" и добре известният 1.9-литров двигател (90 к.с. по DIN), който се доказа в рали-кадета от години и Opel GT. Рали версията се предлага с 1.6 литров S или 1.9 литров S двигател. И трите версии са стандартно оборудвани със система за детоксикация на отработени газове в съответствие с германските законови разпоредби в сила от 1 октомври 1971 г. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024
Авто Новини Ретро Авто глобус

Съвети за гумите на класическите автомобили

Апр 09, 2024