Частните фирми и властта заедно да пазят киберсигурността?

Хакерските атаки ще продължават да се увеличават
21 авг 2019 22:22,
10
Частните фирми и властта заедно да пазят киберсигурността?
Снимка: Reuters

Възможно ли е да опазим частната, корпоративната и държавна киберинфраструктура от хакерски атака, чрез т.нар. публично-частни партньорства?

По тази тема ще разискват участниците в дискусия "Публично-частно партньорство като стратегически решения за противодействие на киберзаплахи".

Още по темата
Според Павел Димитров - представител на голяма застрахователна компания и съорганизатор на събитието, обществото има нужда от подобно партньорство.

"Киберсигурността трябва да бъде разделена на лична и на бизнес сигурност…Държавата не може да се справи сама, частната сигурност трябва да си взаимодейства с държавата и това може би е по-важно от размера на санкциите, на които трябва да има увеличение, тъй като виждаме, че това е модерният начин за провеждане на една политика за рекет и изнудване", твърди той пред БНР.

На същото мнение е и Ростислав Петров - председател на Българскат аасоциация на сертифицираните етични хакери. По думите му, евентуалното бъдеще взаимодействие между държавата и специализираните в киберсигурност частни компании е наложително, защото хакерските атаки няма да намаляват. Напротив - те само ще продължават да се увеличават.

"Много хора ще кажат, че държавата, премиерът, президентът са виновни (за кибератаки – б.р.), но всъщност са виновни хората, на които е поверена тази сигурност. Имайте предвид, че тези хората, на които е поверена сигурността на сайтове на държавни институции като НАП, трябва да са висококвалифицирани и обучени. Няма как това да се върши от обикновен системен администратор, допълни той.

Според него хората на рискови позиции трябва да минат през обучение, за да няма такива пробиви. А тези, които откриват уязвимости, да бъдат стимулирани (например финансово) да съобщават пред властите за тези пропуски в сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
venix преди 4 години
Кристиян, като е писал многократно до НАП, да не би някой да му е обърнал внимание?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора ще кажат, че държавата, премиерът, президентът са виновни (за кибератаки б.р.), но всъщност са виновни хората, на които е поверена тази сигурност. Хахаххаха! Че те тогава, за какво са отговорни? После защо младите не харесвали държавата си ...Защото не са тотално смачкани и изтръпнали към всичко в сбъркано в нея.
6
0
 
1
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Що не спрете да се излагате по тема, в която очевидно нямате познания? А... да ясно плаща ви се да се... (Освен на фана...феминистките в екипа)
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Властта може да опази само схемите си и нищо друго, и то защото все още не сме награбили акулите от графа, за да им ги набием в угоените дупари. Като човек работи за МРЗ, той няма как да излезе на улицата на протест, защото децата му трябва да ядат. На това разчитат шкембетата. Но стават все по-нагли и скоро иде видовден.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерските атаки постигнаха целта си - частни ИТ фирми ще получат поръчки от държавата.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и компютърните фирми ли ще задължите да са доносници и да работят за ченгесарите безплатно?
2
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Властта практически има интерес да пази само себе си, а при една пазарна икономика и примитивен капитализъм на човек не му остава нищо друго освен собствени сили, ако няма такива може да се обърне към религията..
1
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
На финала частните фирми пазят киберсигурността на властта.