Учените с нов пробив в борбата срещу рака

Кръвната захар е в основата на откритието
18 авг 2019 12:27, Александър Попов
12
Учените с нов пробив в борбата срещу рака
Снимка: Pixabay

Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на глюкозата в кръвта потиска развитието на някои видове рак, съобщи сайтът MedicalXpress.

В рамките на изследването лабораторни мишки, засегнати от белодробен рак, преминали на кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно съдържание на протеини. У гризачите освен това били инжектирани препарати, които намаляват нивото на кръвната захар. Резултатите показали, че това попречило на развитието на плоскоклетъчен карцином, макар да не намалило размерите на раковите образувания.

Учените изследвали също нивото на кръвната захар у 192-ма пациенти, засегнати от плоскоклетъчен рак на белите дробове или хранопровода, както и у 120 пациенти, засегнати от белодробен аденокарцином. Сред пациентите от първата група била открита взаимовръзка между високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване.

По думите на специалистите, контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ученирак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раковите клетки се хранят само и единствено с глюкоза. Усвояват я 10 пъти по-добре от нормалните клетки. За сметка на това раковите клетки нямат рецептори за усвояване на кетоните, които се получават при разграждането на мазнините. С две думи, ако не консумираш въглехидрати, рака гладува и се свива. Част от излишните протеини в тялото могат да се превърнат в глюкоза за мозъка, и затова те се препоръчват при нисковъглехидратните диети. Естествено в умерени количества.
10
6
 
6
 
! Отговори
до Ктарун преди 4 години
Явно си останал със знанията си по биология от 6-ти клас. Прочети статията още веднъж и се поинтересувай какво е кетогенната диета. Това е начинът на хранене, който са имали хората преди създаването на селското стопанство. Когато мозъкът (както и всички останали тъкани) не ползват глюкоза, започват да използват кетони, които са много по-чист източник на енергия. По-голямата част от болестите в днешно време са от високото ниво на захар в кръвта.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналята, пак сте закъснели. Това е известно на науката от много години.
8
1
 
7
 
! Отговори
До 7 Кратун преди 4 години
Пропускаш, че здравите клетки могат да живеят и само с мазнини (кетоза), а раковите НЕ.
7
1
 
17
 
! Отговори
1931 преди 4 години
Добро утро. 1931 година един германец Ото Варбург е получил Нобелова награда за това, а аз вече няколко години съм жив и здрав с изчезнал тумор благодарение на кетоза и масло от канабис.
6
4
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Със знанията по биология от 6-ти клас мога да заключа следното - клетките в тялото се хранят от глюкозата. Естествен процес е като им спреш храната, да не се развиват. Как обаче се отразява хипогликемията на мозъка? Със същия успех можем да спрем да храним болния, за да не се развива ракът в него. Защо ми се струва, че се обявяват открития, само за да оправдаем финансирането?
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия шега някаква ли е?!Това се знае много от отдавна, дори ПЕТ-скенерите работят точно на този принцип.
4
1
 
17
 
! Отговори
АтанаСпорМюнхен преди 4 години
Най-големият бизнес е здравето. Изнудват хората с най-ценното им.
3
1
 
17
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Нов пробив за Америка и стара истина за "изостаналите" Русия и България...Бодробния карцином е дребноклетъчен а не плоскоклетъчен, какъвто е при рака на кожата.Отново свободни съчинения и масова заблуда!Защо не се профилирате в плеймейт новините, където сте поне забавни, а медицината да я оставите на специализираните издания?В Русия, вече няколко години се тества препарат срещу метастазиращи меланоми и дава фантастични резултати.Глюкозната диета е по-добра от химиотерапията!
2
0
 
12
 
! Отговори
х преди 4 години
откриха топлата вода
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е, ДОБРО УТРО - ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ 20 ГОДИНИ.