Половината българи щракат на чалга, рокът вирее в големите градове

Най-много харесваме народно музика
18 авг 2019 09:35,
316
Половината българи щракат на чалга, рокът вирее в големите градове
Снимка: ТРЕНД

48% от българите харесват поп-полк, а народната музика има най-много слушатели. До този извод стигат от социологическата агенция "Тренд" в ново изследване на музикалните предпочитания на българите, поръчано от "24 часа".

Народната музика се слуша от най-голям дял – 26%. На второ място е попфолк/чалга – 21% и поп с 19%.

14% от българите слушат рок.

Кръшните ориенталски ритми са най-актуални сред младите. Преслава, Галена и сие се радват на най-голяма популярност сред хората на възраст между 18 и 29 г.

С увеличаването на възрастта обаче се променят и предпочитанията, които отиват към народната и поп музиката.

В малките населени места и селата хората предпочитат народната музика и попфолка, а живеещите в столицата и областните градове – поп и рок. 8% е делът на българите, които слушат естрада.

В най-голяма степен българите слушат музика вкъщи – 56%, в колата - 21%,  а 7% в ресторанти, кафета, барове, клубове, дискотеки.

Данните показват, че 43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Очаквано - младите слушат музика всеки ден в най-големи дялове, а с  с увеличаване на възрастта намалява делът на тези, които слушат ежедневно.

Радиото и телевизията са основните източници, от които българинът слуша музика – 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си. Младите между 18 и 29 г. основно слушат през мобилното си устройство.

Близо две трети от българите посочват, че ходят на концерти, докато цели 71% посочват, че не ходят. Живеещите в Столицата в най-голям дял ходят на концерти за сметка на живеещите в областни градове, малки населени места и села.

"Това, в голяма степен се дължи на факта, че в София хората имат повече опции и възможности да посещават концерти", коментират експертите.

За малко над половината от българите (56%), когато слушат музика водещото е мелодията, ритъмът, инструментът, докато за една трета водещи са съответно текстът, смисълът, посланията. Прави впечатление, че само за хората над 70 години е по-важен смисълът и текста, отколкото мелодията и ритъма.

Българските изпълнители са по-често слушани от чуждестранни такива. Малко повече от половината (56%) слушат най-често български изпълнители, докато 28% най-често слушат чуждестранни.

Близо половината (48%) от българите посочват, че харесват попфолк музиката, докато 41% посочват, че не я харесват. Тук отново се наблюдава, че младите симпатизират в по-голям дял на този жанр за сметка на по-възрастните. Две трети от живеещите в селата харесват попфолка, а в Столицата този дял е 44%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: "само питам"Прав си, и аз не го виждам Кряско като певец изобщо!
234
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има огромна разлика между народна музика и поп фолк.Първата е фолклор (а не "фолк"), докато второто е кич!
233
0
 
3
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ами той един ду-петат преди време беше казал, че в Бългрия са останали 80 % ***, така че 48 % процента си е направо положителен резултат, но какво друго да слуша младежта, при положение, че това се рекламира масово ? Като погледнеш на какво ниво е българския поп и рап с Газела и Базука се чудя направо коя българска музика да се слуша ? Факт е обаче, че има доста хора, които искат да се дистанцират от чалга културата, защото тук не говорим само за слушане, а за навици свързани със слушането !
232
3
 
12
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Tова платена статия от Митко Пайнера ли е? Преслава и Галена одътяха,кой 18 годишен ги слуша? Иначе аз харесвам английска поп музика,съвременна българска поп музика просто няма. Криско, Гери-Никол, Сузанита НЕ са певци за мен. Без глас и гласови данни,защото си плащат клиповете,ги показват. Аз в коя категория трябва да се наредя, не разбрах?
231
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев МИТЕВ преди 4 години
ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРАСАМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
230
3
 
6
 
! Отговори
Se7en преди 4 години
Bach - "Air" е музиката която слушам в момента . ТОВА е музика .
229
3
 
10
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Кънтри е нещо уникално.Туй е стил на живот.Ако идеш в кънтри бар хората, дето пеят и свирят после сядат на маса и общуват с публиката, щото тоз начин на живот им харесва.Другите стилове са само за гледане и бизнес.
228
3
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Простите хора харесват елементарни ритми,А новата жена харесва Нова Телевизия!
227
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои слуша това половината слушат диско а не чалга които вие дал информация е ненормален
226
4
 
21
 
! Отговори
Антидебилист преди 4 години
48% *** салфеткохвърлячи. Честно казано мислех, че ще е по - зле. Но пак положението не е розово. Това значи, че има само около 3,5 милиона българи с достатъчно наличие на мозък, които да движат държавата ни напред. Тц, тц. Не е на добре.
225
4
 
12
 
! Отговори
БайХуай преди 4 години
Нищо изненадващо.... само 48% от музикално неграмотни и низкоинтелигентни културно осакатени индивиди е всъщност доста добра статистика. Същото е и в повечето общества на държави където съществува нещо друго освен фолклор. Вземете Северна Америка и кънтри музиката например. Също поп музиката в чистия и вид притежава същия интелектуален профил като чалгата - максимално опростени лирика и мелодия, лесна за възприемане, базирана на първична тематика, за да не затруднява много слушателя...
224
17
 
10
 
! Отговори
6EFA преди 4 години
Аз карам БеЕмВе, слушам само коньо и пия Загорка рафтър или радлер ли беше. Около мен се въртят само млаки пиччета, кой кат мен А? :))))
223
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също слушам класическа музика, дори в момента, но съседът отсреща отявлено слуша именно народна музика. Не чалга, а народна музика.
222
6
 
20
 
! Отговори
У НАШЕ СЕЛО преди 4 години
Ний с баджанака като си спретнем една салатка, и като хакнем в нея няколко люти чушки, и като си сипем ракийка, и разбира се, че веднага си пускаме .. Овертюра към Танхойзер.. от Вагнер
221
5
 
26
 
! Отговори
@ преди 4 години
Аз честно казано не съм чул някой да слуша народна музика, НИКЪДЕ. Пък нз какви са тези проучвания.Масово се слуша чалга и тази простотия с говоренето на цинизми, която се нарича рап.Аз лично слушам основно класическа музика.
220
3
 
17
 
! Отговори
До 259 преди 4 години
Слави ше свърши работа.
219
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много изpocтя тоя народ. Де ще ви намерим такъв пpоcт управник да ви пасва. Той Баце направо професор в сравнение с тея 48% чалгаджии.
218
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 233Ама много ги харесвам такива като теб дето "слушат всякаква музика".В 100% от случаите това означава - Слушам лигав поп - тип Мария Илиева и Графа, рапа ми е Криско, от време на време Фики и онова малолетното ***, дето е щерка на дрътия ***, а най-великия рокаджия е Слави Трифонов.
217
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само класика и книги! Другото са глупости!!!
216
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЛОВИНАТА НА ЧАЛГА, А ДРУГАТА НА ЧАСТУШКИ И ГЕЛ ЗА ВАНА...