Радев от Петрова нива: Няма да забравим пепелищата!

Въпрос на достойнство е да не позволим да се преиначава историята
18 авг 2019 07:30, Александър Попов
105
Радев от Петрова нива: Няма да забравим пепелищата!
Снимка: Dnes.bg

Хиляди българи почетоха паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива вчера, където се бе отбеляза възпоменателен събор по повод 116-ата му годишнина.

Събитието бе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските дружества в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас.

"Въпрос на отговорност на всеки български държавник е да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове, имане, но и човешки съдби", каза в словото си президентът Радев.

Той заяви, че е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята. Президентът каза, че това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов.

Президентът присъства и на отслужването на заупокойна молитва в храма "Света Петка". След това той прие почетния строй на представителните армейски части.

"Това е едно въстание, една страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост", допълни още Радев.

По време на Националния възпоменателен събор кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви, че случилото се на Петрова нива е най-значимото събитие в цялата история на Странджа.

След словото на президента се състоя и заря-проверка. В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията завършиха с празничен концерт с участието на странджански народни певци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
akud преди 4 години
за коя история радеф, я кажи от коЙ бяха поръчани двете убийства на действащи Български министър председатели (Стамболов и Стамболийски) я кажи кремълски кашкавал
56
1
 
4
 
! Отговори
Радиомълчалив преди 4 години
Не може да забравим истеричното ти лобиране за Грипените Сега Грипен няма да те забрави
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е един нищо не казващ плямпач, който само човърка за да поддържа рани, но не се ангажира да даде решение, а това се нарича долнопробно политическо интригантство !
54
5
 
8
 
! Отговори
Празнодумец Радев преди 4 години
Поредната доза празни приказки и заучени фрази от пенсионирания военен Радев ! На кого е нужен такъв президент ?
53
14
 
17
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Радев е най-достойният и най-чистият президент който сме имали...и казва винаги истината. От 30 години не се е появявала такава личност в политиката. Много е прав за апатията на българите и за продажните медии...
52
4
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Явно не желаем да помним историята си, само говорим клишета. Като спомена , че трябва да се знае за зверствата на турците и бивам изтрит! Мир на праха на одраните живи в Стара Загора и Батак, мир на праха на разпорените бременни жени, чиито неродени бебета са били набучвани на сабите на аскера!
51
13
 
13
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Добре че поне имаме добър президент....аз подкрепям Радев, от 30 години демокрация, това е най-достоеният човек на лидерска позиция.
50
19
 
10
 
! Отговори
Руми Радев за смях.. преди 4 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
49
11
 
11
 
! Отговори
Нерон. преди 4 години
А,така.Този президент само за пепелища ли мисли и не ги забравя.
48
20
 
15
 
! Отговори
Чоки.. преди 4 години
Този все ще направи някое изказване ,за да напомни за простотията си. Не сме имали толкова *** президент.
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛЕКСАНДЪР ДУГИН ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТНИК- "БЪЛГАРИЯ НАША, ЗАЩОТО ПРЕЗИДЕНТ НАШ- А КОЙТО НЕ НИ ОБИЧА Е ПСИХИЧЕСКИ БОЛЕН"- МОЛЯ НЕ МЕ ТРИЙТЕ АЗ САМО ЦИТИРАМ.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нека Радев обясни какво разбира под..."дълбока политика на благоразумие" и какво е дълбока политика на неблагоразумие"...ИМА НЯКАКВО ПРОТИВОРЕЧИЕ И ИСКАМ ДА ЗНАМ АКО НЯМА "ДЪЛБОКА ПОЛИТИКА НА БЛАГОРАЗУМИЕ"- КАКВО ЛИ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА БАЛКАНИТЕ?!
45
20
 
19
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Румен Радев е единственият достоен политик в България! Гордея се с този президент. Гласувам за президентска република!
44
19
 
16
 
! Отговори
TT преди 4 години
За човек с мозък колкото едно аспиринче Радев се справя доста добре...На следващите избори няма да се учудя ако българинът избере за президент и Митю Пищова...
43
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не срича и не мънка, просто нищо не казва. Фатмашкият му мозък има две гънки - за кубинки и за пустословие.
42
15
 
15
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 4 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години демокрация=30 години геноцид!
40
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения нормален политик в момента в блатото!
39
9
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Президенте аз искам да празнувам Покръстването през 866 г при Византия , така съм станал насила християнизиран Българин , така пише в Историята ни за Борис 1 под Покръстването в Уикипедия , ако е лъжа да се премехне веднага от Уикипедия и да съдят сайта им за разпространение на неверна Информация
38
1
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Дааааа... Гледам доста селяци сте се припознали тук...