Меркел: Благодаря на Унгария за обединението на Германия

Преди 30 години пада Берлинската стена
17 авг 2019 20:13,
38
Меркел: Благодаря на Унгария за обединението на Германия
Снимка: Reuters

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази благодарност към Унгария за ролята й за обединението на Германия преди 30 години, когато Будапеща отвори границата си за източногерманците, предаде ДПА.

Това позволи на жителите на бившата комунистическа държава да емигрират на Запад и помогна за падането на Желязната завеса, пише БТА.

"Това беше важна стъпка към падането на стената и след това, към постигането на единство на Германия", заяви тя в седмичното си обръщение, публикувано днес.

На 19 август 1989 г. на германско-австрийската граница се събира "Общовропейски пикник", организиран от групи на гражданското общество. Само за няколко часа успяват да избягат на Запад стотици несъгласни с комунистическия режим в Германската демократична република. Потокът от бежанци се засилва, след като Унгария, тогава член на Източния Блок, отстъпва пред десетките хиляди източногерманци, лагеруващи близо до границата й и премахва загражденията.

Берлинската стена падна само три месеца след Пикника, превърнал се в движение за мир. Източна и Западна Германия се обединиха официално през 1990 година.

Очаква се в понеделник Меркел да посети унгарския граничен град Шопрон, за да отбележи годишнината от Общоевропейския пикник заедно с унгарския премиер Виктор Орбан. Това ще е първото посещение на канцлерката в Унгария от 2014 година.

Двамата лидери са на противоположни позиции по въпроса за миграцията.Антиевропейските позиции на Орбан и близостта му с Русия също пораждат напрежение, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветският съюз и Горбачов обединиха Германия.Днес в Евопа се разпространява десният тоталитаризъм. Европа винаги подкрепя десния авторитаризъм и тоталитаризъм в Европа. Десните режими на Франко, десният режим на гръцките генерали, десните преврати в Латинска Америка, Пиночет, фашистките селища в Латинска Америка бяха подкрепяни. Борбата през Студената война беше между левия и десния тоталитаризъм.
31
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Добре че беше оня перушан с белега на главата,Горбачов, иначе още щяхте да марширувате на 7 ноември...
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Колега не лъжи!Хрущов никога не е работел като свинар,бил е овчар.
29
4
 
2
 
! Отговори
Германохейтър преди 4 години
Немската армия се готвила за война заменяла Тауфуните с Месершмити с перка от ВСВ хехе.Треперете съседи немецо го е измислил и идва идват и още няколко танка страшилища ама нямало кандидати за огняри хехехе.
28
3
 
12
 
! Отговори
Тодорчо преди 4 години
Поредното западно лицемерие. Протестантките еретици пак лъжат. Трябва да благодарят на Русия за това, а не на бившия им фашистки съюзник. Също така да благодарят и на товарищ Сталин, че ги освободи от фашизма. Иначе за джендъризацията и ориенталския оттенък на съвременна Германия да "благодарят" на капиталистическите кхмети от Вашингтон. Много немци имат носталгия по чистата и бяла ГДР.
27
6
 
9
 
! Отговори
Горд Валонец преди 4 години
Хехе тая си мисли че още германия е някаква империя заедно с австрииската ко.ина !Свърши тая дъртофелница германия е треторазрядна държава с 300к територия и нищо за в бъдеще няма да зависи от нея.Измислена държава създадена 1871 продукт на Бисмарк.Ама той почина отдавна!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност първата идея за обединение на Германия е на Берия още 53-та година.Ноооо идва свинаря Хрущов и строи стена.Четете повече ;)
25
2
 
5
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Ляля Меркел дано като отиде в Унгария да забегне на някъде, че да миряса. Нея вече никой не я има за нищо. Германските медии всеки ден се питат кой ще я наследи. Посочената от нея за наследничка, грубо наречена АКК поради факта че не си струва да се запомня името й, няма никакъв авторитет. Паниката в Германия е голяма, Меркеловата партия губи позиции и след десетки години на власт, май май няма вече да управляв.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалата за онези които не са запознати с историята!След разгрома на Фашистка Германия западните сили в лицето на САЩ, Британия и Франция(оказала се в числото победители по настояване на Сталин) решават, че държава и нация Германия повече не трябва да съществува!Сталин е против унищожаването на Германия с прочутата си фраза" Хитлерите идват и си отиват, а немския народ остава".С падането на Берлинската стена отново Запада е против обединението на Германия и пак СССР помага.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,Меркел защо не е избягала във ФРГ!Оо,забравих ,че тогава Меркел е Висш комсомолски функционер и някак си не й отива да бяга във ФРГ!Още повече ,че като бебе е направила обратния курс ФРГ-ГДР!!!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей,тия унгарци са последователни,още от преди 30год.не са искали мигранти и затова пуснали източногерманците в Австрия,само и само да им се махат от държавата!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Като федерален канцлер от Източна Германия Ангела трябваше да започне управлението си от Пикника и Стената,а не да ги почита отивайки си.Вероятно тогава Европа можеше да се размине с много от пороците на "реалния социализъм",които сега са основна част от начина по който се прави политика в "Обединена Европа".
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейския Съюз благодари на агента Меркел с прякор Треперещата, за троянския кон на исляма, който донесе в Европа. Следваща стъпка в плана са назначените десни популисти като Борето Джонстън турчина, и война между християни и мюсюлмани, за нова война о отслабването им. Така евреите остават по-силни, защото иначе нищо не става от тях, и просто ще ги изхвърлят. За 3000г израилтяни и хазари не родиха 1 учен.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аллоооо грамотния вземи се ограмоти ти , kanzlerin e думата за жена , на мъжки род викат kanzler .
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16. С глупавия " Ник"! Тези събития за които говориш.Станаха много след като Русия се изнесе от Германия! Кой разбрал и помни добре! Който не.....-:)
17
8
 
11
 
! Отговори
Петров преди 4 години
ГДР беше анексирана от ФРГ. Първата анеския в Европа с американска благословия и платена от САЩ на перестройчиците.
16
5
 
5
 
! Отговори
ЦРУ от Унгария преди 4 години
До Анонимен 12........И тогава источногерманците товарят БАГАЖА в Трабанчетата и Варбургсите и преминават в Чехословакия.....Унгария....Австрия ...ФРГ !Първите 24 часа преминават 100 000 источногерманци !!! Следващите 3 дни още 1 000 000 / а ГДР беше 17 милиона. щяха да останат ИНВАЛИДИТЕ....но нямаше кой да работи / и ГДР отиде в АДА ....последвана от ссср !
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14.. Помня това време! Само че.Австрия и Унгария.Нямаха нищо общо с тогавашното ФРГ и ГДР! А после през годините.Мижатурката Рейгън.Се оказа.Че просто е имал добри " съветници"! Да си актьор и " политик" са 2 различни неща!-:) И само " визия" Не е достатъчна! И за Горбачов помним и разбрахме.Че се е продал като Юда за 30 сребърника уви! Но късно! Един човек предаде и продаде цял един строй! Децата не знаят Но ние помним истината!!!
14
5
 
4
 
! Отговори
ЦРУ от Унгария преди 4 години
До Анонимен 12......... РЕЙГЪН беше казал в Берлин на митинга пред Брандербуркската врата знаменитата си фраза - М-Р ГОРБОЧОВ....махнете тази стена ....но нищо не се случваше ..но напрежението витаеше във въздуха ! ТОГАВА по ТВ в Унгария четат съобщение - ДОВЕЧЕРА в 20 часа ще има ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ !!! ПОВТАРЯТ го всеки час ! И директно по ТВ външните министри на Унгария и Австрия ЧЕТАТ съвместно комюнике - / НИЕ наследниците на АВСТРО-УНГАРСКАТА ИМПЕРИЯ премахваме границата м-у нас!
13
2
 
9
 
! Отговори
пдч преди 4 години
кравари, на които дърпат конците евреи, я туриха тая