Монахиня издържа манастир с пенсия от 140 лева

И все пак се нуждае от помощ за посрещането на голям празник
17 авг 2019 18:22,
43

Монахиня издържа манастир с пенсия от 140 лева. Притеснена е обаче, че вековната света обител няма да може да посрещне храмовия си празник на 1 септември, става оясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.
Още по темата

На Голяма Богородица: Хиляди миряни в Троянския манастир

Наричат го начало на Църковната нова година. Това е и денят в който християните почитат Св. Симеон Стълпник. 1 септември е храмовият празник на манастира "Св. Симеон Стълпник и Св. Петка Търновска" край Елин Пелин.

Оставен на забрава, преди девет години в него идва 76-годишната сестра Серафима.

Светата обител е наследник на някогашен голям свети комплекс, изгорен по времето на турците. Манастирът пази спомена за силата на погубените девици. Отказали да дадат вярата си и били изгорени живи.

Според преданието, мощите им се пазят под старо крушово дърво.

Въпреки недоимъка, сестра Серафима стяга манастира за празника. Извикала работници, които окосили тревата.

Надява се на помощ от дарители и на нова кола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Енориаш преди 4 години
Чудо може да стане, но пари не могат да се намерят !
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам монахинята има нужда и от фитнес!Да вземат мотиките и да спестят някой лев!Да ,ама,не!Те са свикнали само да вземат!!
29
0
 
1
 
! Отговори
гого преди 4 години
До Жена свещенник -Жена за член не става!!!
28
9
 
4
 
! Отговори
Жена и манастир? преди 4 години
Магаре и духова музика...Не може жена да е духовник. Поне не християнски, ислямски, юдейски, будистки, индуистки или шиндоистки. Няма и регулярна масонска ложа, която да приема жени.Всеки сам да си прави изводите, с цялото уважение към женския пол.
27
0
 
2
 
! Отговори
Йоаникий го сложи 3 преди 4 години
Горките хора. Да Ви разкажа ли за един друг манастр в БГто? Имало един професор Ж..елев в Софето. Изпитвал плеймейтките по теология. Е, как няма да пише само 6ци? Нали, брат му цял манастир ПРИВАТИЗИРА.Йоаники? Нещо да кажеш за попа на Несебър? Спокойно, на ония Свят ще имаш честта да се защитиш, нали? Гледай, обаче накрая АЗ ДА НЕ СЕ ОКАЖА ПРАВ, ЧЕ ТОГАВА...Абе, професор Же..лев! Ти ли даде диплом на несебърския поп? Лъжа ли казах? Следващата седмица ще очаквам Йоаники да проповядва за парицииии. Гледай и се учи от поп Петър :) Още няколко год. такива кадри и скоро ще има в храм
26
0
 
1
 
! Отговори
Йоаникий го сложи 2 преди 4 години
Проповедта на несебърския поп за храмовия им празник трябва да бъде записана в учебниците. Миряните очакват прповед за Богородица,аТой разказва следната история,дори има видео в фейсбук."Той ни каза. Вие нямате пари. Аз му отговорих. Ти започни, ние ще съберем. Сложихме стълбата и до една седмица събрахме пари".Голям хитрец бил тоя поп. Първо обявява хората за бедняци, а после за седмица събрали парите. Явно са се почуствали засегнати. Кой иска да говорят за него, че няма пари,че е бедняк?
25
5
 
1
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Това е така защото Борисов не дава средства за монахините! И с продажба на свещички не става вече защото Борисов облага свещичките с непосилен данък. При БСП беше друго.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
55та година собственика се сългасил да даде имота си и тогава започнали да строят манастира. А какво става с комунистическяи мракобесен режим по това време? Как са го оставили този собственик с имот, как са позволили да се строи манастир и не са вкарали в коминистическия концлагер Белене строителите?
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нямаме дотации от никъде, и проблемите са много сериозно, нямаме ток..." Значи първо света Богородица се явява да обяви, че това е манастир, после самият Бог и се явява още веднъж, а собсвеника който отказал да направи манастир в имота си го поразило стадото му гръм, а сега дотации нямало! Само гърмовете ли са в Божия ресор, за дотациите и електроснабдяването друг ли е отговорен, че няма дотации и ток?
22
4
 
0
 
! Отговори
Йоаникий го сложи преди 4 години
Не е важно журналистите да разбират от теология, но когато и свещениците започнат да не разбират.Според попа на Несебър "очите на Бог светели". Като героите от Марвел? Горкият не е чел достатъчно по време на съкратения курс, който е завършил. Същият курс са го завършели дори плейметки :)Хора това са все факти!!! Магаре да вържиш и то ще завърши теология. Започнете по сериозно да изпитвате.Отче, я разкажи как в Несебър проповядвате? "...той ни каза,че ние нямаме пари. Извадихме пачките и д
21
3
 
7
 
! Отговори
Е, па, да... преди 4 години
До Свищеник се пишеАма който е виждал поп, не му трябва да вижда бандит.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Надява се на помощ от дарители и на нова кола."А кой ще плати после на новата кола ГО, ГТП, винетка, пътен данък и, недай бох, каско? А зимни-ленти гуми? Цялата си пенсия да отделя, няма да може да я поддържа.По-скоро да беше използвала медиите, да измоли помощ от държавата за храма(поне косене, боядисване на оградите и други на пръв поглед дребни неща). Но не би.
19
1
 
3
 
! Отговори
Карая бе преди 4 години
Да идват миряни тям.Да горят свещи за по левче.
18
1
 
6
 
! Отговори
Хрисиянин преди 4 години
Виновни са политиците, че не палят свещи! Требе сички да палиме свещи да се орпавиме, палете свещи, ама само в християнски църкви, другите църкви са фалшиви!
17
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Манастирът пази спомена за силата на погубените девици. Отказали да дадат вярата си и били изгорени живи. Според преданието, мощите им се пазят под старо крушово дърво. "От какво са се погубили девиците - пропили ли са се, или са тръгнали по мъже или да работят нещо в Амстердам или Хамбург? И какви мощи им пазят, като били изгорени?
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви ли е срам , господа управляващи. Като се върнете от 2 месечния отпуск , отидете , запалете свещ. Не , че ще ви помогне
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" Монахиня издържа манастир с пенсия от 140 лева ... ""..................На мен ми се струва, че главния въпрос тук е как може в страна от ЕС да съществува пенсия от 140 лева ... другарю Борисов ?
14
3
 
3
 
! Отговори
Свищеник се пише преди 4 години
До Жена свещенник - 13Иначе си напълно прав.
13
15
 
2
 
! Отговори
Жена свещенник - преди 4 години
няма... В нито една религия, в нито една деноминация. Бог така е решил, кои сме ние да спорим? Дори масоните не приемат жени за членове, какво остава за сановници.Да пратят мъж поп в манастира и нещата ще се оправят.
12
17
 
3
 
! Отговори
Лъже преди 4 години
С 140 лв. не може да си даде носията на химическо, да си плати тока, интернета и телевизията.А лъжата е смъртен грях.