Откриха 17 умрели щъркели край електропроводи в Бургаско

Не е ясно кога са загинали птиците
17 авг 2019 14:22, Красимир Ангелов
28
Откриха 17 умрели щъркели край електропроводи в Бургаско
Снимка: Reuters

Общо 17 умрели щъркела са открити при проверка на служители от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас в близост до електропроводи, разположени до село Братово.

Екоинспекторите са посетили района след постъпил сигнал на "зелен телефон" за трупове на щъркели под електропровода преди селото. При проверката се установени 11 умрели щъркела на мястото, посочено в сигнала и още 6 под друг електропровод, пак в района на селото, съобщиха от пресслужбата на инспекцията.

Още по темата
От там посочиха, че труповете са в различна степен на разлагане и не може да се определи момента на сблъсъка с електропреносната мрежа. От РИОСВ-Бургас информираха, че съгласно разпоредбите на закона за биологичното разнообразие, труповете са оставени на мястото, на което са намерени.

По предложение на РИОСВ - Бургас, от началото на юни тази година, "Електроразпределение юг" ЕАД към EVN стартира обезопасяване на електропроводи чрез монтиране на устройства против кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки.

Електропроводите, под които се установиха труповете на щъркели при последната проверка, не е включен в тазгодишната програма на "Електроразпределение юг" за обезопасяване, съобщиха от инспекцията в Бургас. От там добавиха, че са проведени разговори с ръководството на дружеството за спешното им обезопасяване.

От началото на годината в екоинспекцията в Бургас са постъпили 31 сигнала за бедстващи щъркели, които са настанени в спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уф ши съ насълзъ ...
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инако си толкова загрижен, обезопаси мрежата и спри да хленчиш!!!! Мънклйик! 80% безполезни мрънкалници!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Не съм чивече, а човек, който е над теб. Моляте те, без посткомунистичеси заучени паевдо фрази. Нито са наши нито нищо. 15 щъркела са нищо за цялата популация. На хората им оука повече за щъркешите, отколкото за хората, ама и към двете се отнасят еднакво зле, така че не ми говори за човечност.
16
3
 
5
 
! Отговори
един от Турция преди 4 години
До Анонимен 10За последните 20 години все още не е имало спиране на електричеството в Турция за икономия. А колко разбира ганьовистанеца от екология го виждаме ежедневно! Ай сиктир у лево!!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за "човече" си бе 15 ? Това са наши български птици.Предвестник в природата за настъпването на пролетта! Тези птици прелитат и се събират около Варна .За да отлетят на Юг.И тамошното енерго. И не само То! Много добре знаят че трябва да се обезопаси електропреносната мрежа в него район! Но нали само печалбата гледат.И не желаят разходи излишни! Аз лично обвинявам държавната за това! Никаква я няма в лицето на ГЕРБ! Те и затова ще си ходят вече! Безхаберници и и крадци!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиони птици прелитат всяка година през България. Защото този вид е по-важен?
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Стой на тъмно и без климатик 3 седмици ти, заради някакви си гарги ...
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея работи стават най-редовно ... Не навсякъде инат места за кацне, понякога кацат върху стари жици при дъжд и се случва. Хубаво би било, да дадем няколко десетки милиарда, за да ни е цялата мрежа отче земята, ама дай първо да спасим хората без болници, преди да мислим за 15 поленца или съм много гаден и лош човек?
11
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Тази територия е прокълната!
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те в Турция тока са го спрели за икономия, те не разбират от екология.
9
5
 
25
 
! Отговори
Батман преди 4 години
Аз казах ли ви, когато Турция си спира тока заради миграциите на щъркелите, тук при нас ще предлагат печен щъркел. Бългаска му работа иначе са много отворени, природозащитници, политици и други индивиди!!!!!!
8
8
 
7
 
! Отговори
болог преди 4 години
Яли са прасета с африканска чума
7
7
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Някой замисля ли се, прави ли проучване защо става така? Електропроводите и преди ги е имало и не преди не са били обезопасени, но инцидентите бяха по-малко, а сега са масови, защо?
6
4
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
В "Дива Нецивилизована " Турция спряха тока за 12 часа за да не убият щъркелите - А в "Демократична" Европейска България хич не им пука за птиците- Какви Евроатлантически ценности имало в Европа -дами и господа ! Срам и Позор!!- После ми говорете защо заводът на Фолксваген няма да е в БГ! Ние сме на Анадола --Анадола!!!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В изостаналата Турция, да да, същата тази която не е в ЕС и е много назад, спирад тока за да предпазят щъркелите, а в ултра модерната мега подредена и с хипер висок стандарт на живот Бойковина не го правят, сакън да не падна стандарта на живот на мега развизитя гражданин дори за секунда..
4
4
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Питайте ЕВН - Те знаят най добре къде не са "инвестирали" ---защото вече има устройства за да се защитят птиците от жиците !
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага национален траур.
2
4
 
28
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А В ТУРЦИЯ СПИРАТ ТОКА И ГИ СПАСЯВАТ
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕЗ е виновен, знаех си. И Путин.