Наемите в "Студентски град" скочиха със 17%

Цената се определя от типа строителство и локацията
16 авг 2019 18:51, Петя Славова
18
Наемите в "Студентски град" скочиха със 17%
Снимка: Bulgaria ON AIR

Малко повече от месец преди началото на новата академична година стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София. Има ръст на наемните цени на апартаменти в двата най-предпочитани от студенти района – "Студентски град" и "Овча купел".

За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в "Студентски град" е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м, показва анализът на сайта Imoti.net.

Началната цена на двустаен обзаведен апартамент в "Студентски град", какъвто най-често търсят студентите,  започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м.

Цената се определя от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Цените на наемите за двустаен апартамент започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро.

В другия привлекателен за студентите район – "Овча купел", също има лек ръст – от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент. Изчисленията на Imoti.net показват, че ръстът в цените за продажба на двустаен апартамент в "Студентски град" продължава.

За една година средните суми са нараснали с 10% като в момента за най-масовия тип жилища в района цените достигат до 1048 евро/кв.м. Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в "Овча купел", които в момента варират между 900 и 930 евро/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Този квартал пропадна тотално.Трябва да се провери ,кой разрешява строителство на паркингите и зелените площи.Там е пълна анархия,а Столична община бездейства.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо продължавате да го наричате студентски град?! та там е пълно със селяни - миекането е официалния език, за възпитание да не говорим!
15
0
 
3
 
! Отговори
6,8 или 5 евро преди 4 години
За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в "Студентски град" е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м, показва анализътНачалната цена на двустаен обзаведен апартамент в "Студентски град", какъвто най-често търсят студентите, започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яки цени за неми изравнени с цените за нов строеж,не че цените на кв.м. за нов строеж са в норми по средна заплата за купуване или по кредити за изплащане как норма 20 год,а направо с един наем за месец изплащане на стойността на апартамента за година или одма както казват,че например при месечен наем 83 ?/кв.м. за 50 кв.м.площ наема е 4150 ?,а апартамента струва 1048 ?/кв.м. по 50 кв.м. = 52400 ?, което значи за 13 месеца по наем = 53950 ?,а това е повечко от цената му с 1550 ?-леко обзавеждане
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАххаха държавата цирк. Средна заплата 1000лв, искат наем 1500лв. Добре ще му кажа, всичко е едно изкуствено вдигане и съвсем скоро нямада има стиденти. За тези наеми по-добре в Прага, или някъде в Германия отколкото на село София.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Първо, не си софиянец и нямаш имот нито за наем, нито за продажба; а наема или цената за продан я вдигаш, за да се опазиш от "озверелите" селяни. Просто е - те си врещят балон било, пък балона - пук!, ти си вдигаш цената и тъкмо на тебе хич не ти пука, защото имаш поне 2 - 3 апартамента от баби и дядовци и тъкмо на тебе никак не ти пука, включително и за тези, които чакат да смъкнеш цените.Второ, "пук" за такива никога не е имало, няма и да има - ама нищо де, на кой му ПУКА!
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахо 8Наема в Лондон се плаща всяка седмица - е, прав си, че 2000 паунда седмично за такъв апартамент си е напълно нормална сума.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София се напълни с озверели диви селяни,заявявам с прискърбие ,че напускам моят роден град София!Чао БГ!
9
1
 
16
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Петя Петя ах Петя отново платена реклама на приятелят ти Брокер
8
3
 
18
 
! Отговори
хахо преди 4 години
2500? за двустаен?И после що одили у Англията,Германията и Холандията да учат.Че то у Лондоно 2-ра зона къща с 3 спални,2 бани ухня и всекидневна е 2000 паунда,верно че старо строителство,ама то там 90% е такова.
7
1
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
в скапаната София нашенеца ще плаща ПОВЕЧЕ отколкото ако е във Виена,при това при минимална ,НО ОБЛАГАЕМА заплата от...280 евро!!!..За другите държави няма да споменавам,ако някой има интерес,да провери.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакво значи "умат"? Умират ли?
5
3
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
простотии!..Нали щеха да правят "кампуси" в така наречения "Студентски град"?..Какво стана?ВСИЧКО Е ДАЛАВЕРА!!!....ТАРГАШЛЪК!Студентсвото се превърна в особен "ОТРАСЪЛ" на ПЕЧЕЛБАРСТВОТО!!!!НЯМА НИКАКВА държавна стратегия по въпроса.ВСИЧКО е оставено на "капиталистическите закони за търсенето и предлагането"..Тоест,ЧИСТА ПРОБА ТЪРГАШЛЪК!....му другото:..-във Виена студентско общежитие струва на студента 260 евро.При МИНИМАЛЕН,НЕОБЛАГАЕМ доход от 1120 евро,или почти 2300 лв.в скапаната Соф
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакво значение. Децата ми умат навън. Какво става в кл.оаката "Студентски град" или в по-голямата такава - София, се надявам никога да не ни вълнува.Каквото щете повишавайте, лъжете, мажете. Все ми е тая.
3
1
 
17
 
! Отговори
мюфтия преди 4 години
Елаааате хиляди младежиииииина родната страна надеждаааааМама и тате да са им здрави гърбинитечадото отива в София
2
2
 
18
 
! Отговори
дедо Боре преди 4 години
Овча купел си е баш Факултето, ама нали в НБУ приемат кьораво и кьопаво, та братята добре ще "заработят" от хапченца и прахченца.
1
0
 
21
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
това не го ли четохме сутринта ?всяка "новина" по 5 пъти ли ще я пускате