Тол системата тръгва, но без такси, засега само пробно

Събирането на парите за камиони над 3, 5 тона започва от март 2019 г.
Обновена: 16 авг 2019 12:56 | 16 авг 2019 12:47, Камелия Цветанова
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тол системата тръгва пробно от днес.

Вече са инсталирани  камерите, които ще отчитат изминатото разстояние. ТОЛ системата обаче тръгва от днес тестово, като  реалното събиране на таксите за камиони над 3 тона и половина ще започне от март следващата година.

Още по темата
Вече са инсталирани  камерите, които ще отчитат изминатото разстояние. ТОЛ системата обаче тръгва от днес тестово, като  реалното събиране на таксите за камиони над 3 тона и половина ще започне от март следващата година.

На терен ще се отчитат реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите, съобщиха от АПИ.

Тол системата ще стартира с около 6000 км от републиканската пътна мрежа. Това ще са основно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, както се договори премиерът Бойко Борисов на среща с превозвачи през месец май.

Очакваните приходи от тол такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки.

Системата предвижда три начина за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подходяща за шофьорите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането ѝ.

Може да се купи един или 7 дни предварително в зависимост от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще трябва да подаде и 4 междинни точки, освен началната и крайната точка на маршрута. Бордовите устройства и GPS тракерите са за редовните ползватели на републиканските пътища. Маршрутните карти ще се продават чрез познатите канали – сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, физически в офиси, и в терминалите за самотаксуване.

Разработен е и калкулатор, който ще бъде публикуван на www.bgtoll.bg след окончателно приемане на тарифите и обхвата на пътищата с тол такса. Целта е всеки превозвач бързо и точно сам да може да изчисли таксата си съобразно характеристиките на превозното средство и маршрута, по който ще премине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ви се вижда Бургас-София 120 че и повече лв. само в едната посока? Бихте ли пътували?
8
2
 
5
 
! Отговори
асд преди 4 години
ТОЛ системата трябва да се замарази. Защо не се калкулира разхода за нея за закупуване, сума на заплатите на 1000 служители 30 години напред, цена за ТОЛ полицейски коли, разходи за гориво и ремонти. С тези пари могат да се ремонтират изцяло съществуващите магистрали и първокласните пътища. Допълнителни приходи е могло и може да се генерират десетки години по-рано, ако транзитните такси и и винетките за ТИР-ове-на границите станат като в Австрия и Сърбия.
7
0
 
6
 
! Отговори
джурналиста джурка преди 4 години
"Събирането на парите за камиони над 3, 5 тона започва от март 2019 г."Това беше преди 5 месеца...
6
1
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Поредното дърво ,което ще изядем от герберастите.Вече 10 години ни удрят като брашнен чувал.Всички данъци скочиха от 2-10 пъти.Винетки ,екотакси ,зелени зони ,огромни глоби и всевъзможни проверяващи.Близо 1000 човека и 300суперскъпи автомобили за ТОЛ полицаите са абсолютно ненужни храненици.Преди месец КАТ поръча 200 супербързи коли за да респектират нарушителите.Няма ли край тая герберска диктатура?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешници!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До както е тръгналоДа турят и на горските барем айдуците дето изсякоха горите да платят по некои лев
3
2
 
10
 
! Отговори
както е тръгнало преди 4 години
Абе герб ще тури толтакси и на селските пътища!
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ победа!
1
1
 
2
 
! Отговори
избирател преди 4 години
В пак ли?!