През следващото тримесечие: Лихвите по кредитите намаляват

Прогнозите важат и за трите валути - лева, евро и щатски долара
15 авг 2019 14:07, Петя Славова
3
През следващото тримесечие: Лихвите по кредитите намаляват
Снимка: архив, Булфото

Лек спад може да отбележат лихвите по кредитите и депозитите у нас в следващото тримесечие, сочат данни на доклада "Финансов сектор: Оценки и очаквания", изготвен от Министерството на финансите.

Кредитните посредници прогнозират намаление в лихвените проценти в депозитите и в трите валути - лева, евро и щатски долара. Очакванията им са в синхрон с последните сигнали, свързани с паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и решението за понижение на лихвата на Федералния резерв (ФЕД) на САЩ. Прогнозите за запазването на лихвите по депозитите в лева и евро обаче до голяма степен не се реализираха, докато тези в долари предвиждаха леко повишаване. Лихвите по кредитите в трите валути също ще спаднат и ще се запази тенденцията на понижение от второто тримесечие на годината, пише "Монитор".

Основният лихвен процент ще остане без промяна, прогнозират още експертите. "С оглед на последните решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв (ФЕД), както и запазващата се висока ликвидност на банковата система, няма предпоставки за рязко покачване на основния лихвен процент", пише още в доклада на българското финансово министерство.

Инфлацията в страната пък може леко да се повиши. Причина за това са някои шокове в предлагането в световен мащаб като например на свинско месо, както и по-високите цени електроенергията и топлоенергията в страната.

 Ускорен ръст на заетостта в следващите 3 месеца прогнозират експертите. "Повишените очаквания на финансовите посредници кореспондират с оценките за движението на наетите през следващите 3 месеца в бизнес анкетите към юни", се подчертава в доклада. Темпът на икономически растеж ще се запази като анкетираните предприемачи остават позитивни за текущата икономическа ситуация в България. В сравнение с прогнозите за същия период миналата година, позитивните оценки отбелязват ръст.

В доклада се обръща внимание и на общата пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ), която в края на юни 2019 г. възлиза на 27.6 млрд. лв. или с 1.4% нагоре. Според експертите обаче в следващото тримесечие може да има минимален спад като една от причините за песимизма им са обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
БнБ преди 4 години
Какви европейски централни банки, федерален резерв и търговска война сащ-китай ви гонят, вижте си гнусната *** - кредит от търговска банка 10%, бърз кредит 50% лихва, депозит в бг банка 0,00000 % лихва.
1
0
 
9
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Кредит само за жилище !!!Ако вземете за друго не е на добреайде тук правят изключение неща по-спешност като хладилник, пералня ако се счупят неочаквано.всеки месец отделяйте настрани някаква сумадори по 10 лв на месец да отделяте пак е нещов противен случай ако разчитата само на кредити за всяка по-голяма покупка винаги ще плащата лихвида не говорим ако стане нещо и неможе да платите

Спонсорирани публикации