Архитекти зоват: Сградата за детската болница е опасна!

Трябва технически паспорт за състоянието на сградата
14 авг 2019 09:56,
9
Архитекти зоват: Сградата за детската болница е опасна!
Снимка: bTV

Сградата, която ще помещава Националната детска болница не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност, смята инж. Иван Каралеев – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Според него трябва да се направи технически паспорт за състоянието на сградата Той е участвал в обследването на едни от най-големите болнични заведения и проектирането им – ВМА, "Майчин дом" и Националната кардиологична болница.

Още по темата

Като една от причините за некачествено строителство той изтъкна възрастта на сградата – строежът е започнал 1976 г.

В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019г. сградата е обследвана, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителни дейности.

"При реализирането на една идея трябва да се има предвид  добре разписано техническо задание, което да облече в съответната форма и да изпълни със съдържание. Изискванията в  техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания", допълни инж. Каралеев.

Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, посочи, че целта им е била да се обединят функции на различни здравни заведения.

"Мен ме притеснява, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза", коментира медикът.

 По думите на инж. Каралеев, едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага тя да издържи десетилетия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През социализма се строеше с мрамор. Днес слагат фаянс и боядисват с боя.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техните частни болнички и поликлинички са тесни, мръсни. С малки коридорчета, евтини теракоти. Новото им строителство е тясно, мръсно, евтино и некачествено.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"строежът е започнал 1976 г."Как може толкова време бе?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сграда изглежда все едно че е почната миналата година .......
5
1
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Прав е човека, не отговаря на съвременните изисквания.Построено е много по-здраво с повече арматура и бетон.
4
1
 
10
 
! Отговори
Многократно преди 4 години
съм минавал около въпросната сграда. Бетонът изглежда така сякаш вчера е свален кофража. Слушах този Каралеев и разбрах, че не е поглеждал какво е състоянието на сградата, но изприказва един куп празни приказки от рода "трябва да", аргументирайки се само с началната година на строежа.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каралеев римляните са строи пътища и сгради, които са издържали хилядолетия, но дойдоха инжинерите, като теб ... Ако погледнете изоставени строежи от 1990 как бетонът им се рони, а тази сграда все едно е строена вчера. Просто през 70-80те си има стандарти и няма как една торба цимент по-малко да се сложи, имаше изпитание на бетона и т.н. Но инжинерът, който си е стоял само в кабинета няма как да знае това
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като една от причините за некачествено строителство той изтъкна възрастта на сградата строежът е започнал 1976 г."Не е некачествено. Просто като зарежеш едно нещо за горе-долу половин век и то почва да се разпада. Някак си.Виж, друго щеше да е, ако мръсните комунисти го бяха завършили и сега само трябваше да му се удари една боя. Тогава щяхме да го боядишаме и да го наречем триумф на капитализъма! :)))Сега въпроса е друг - ако се построи от нула дали ще е по-качествено или ще е по-зле?
1
2
 
24
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
43 годишен строеждо 10 години е готова най-вероятнотова че няма лекари нито пък тази сграда ще отговаря на каквито и да било изискваниянема значениеважното е сега една строителна фирма на приятел на баджанака на некой си да я оправи за 100-тина милиона и болницата ще заработиза да се похвалим на покрива може да направим и писта за новите изтребителитамън и те ще дойдат до 10-тина години