New Dacia Duster

Нов тип спирачен диск предлага университетът в Щутгарт

Авг 12, 2019
Нов тип спирачен диск предлага университетът в Щутгарт

Нов тип спирачен диск предлага университетът в Щутгарт

Реклама Honda ZR-V
Концепция за нов тип спирачен диск на университета в Щутгарт скоро може да влезе в производство. Тези спирачки имат три предимства според Института за технология на производство на керамични компоненти (IFKB), защото са особено леки, показват по-добро спирачно поведение и са по-екологични, следователно могат да са особено привлекателни за електрическите превозни средства. Понастоящем употребата им в серийните автомобили се тества с немски автомобилен производител.

Особеността на новите спирачни дискове е в керамичното им покритие. "Повече от 50 процента от частиците, отделяни от превозните средства, идват не от изпускателната система, а от износването на гумите и спирачките", обяснява ръководителят на проекта Септимиу Попа. Това износване на спирачките може да бъде намалено от специалното керамично покритие.

В същото време изследователите успяха да оптимизират работата на спирачките. По-конкретно, това означава че при спиране, благодарение на термично разпръснатото керамично покритие, няма промяна в качеството на спиране в зависимост от температурата. Леките спирачни дискове също са много интересни за бъдещи хибридни и чисто електрически превозни средства.

Поради възстановяването /рекуперацията/ на спирачната енергия при тях механичната им спирачка се използва по-рядко. Конвенционалните спирачни дискове имат склонност към изразени корозионни ефекти, което може да доведе до критично за безопасността увреждане на спирачната функция. Този проблем е напълно решен от устойчивата на корозия керамична повърхност. Лекият конструктивен аспект също е много важен както за състезания, така и при нормалните автомобили. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Техника /Technics Авто глобус Безопасност | Safety

Keyless Go системи: покана за автокрадците

Май 10, 2024
Авто Новини Техника /Technics Електромобили Polestar

Polestar 5 презарежда от 10 до 80 % в рамките на десет минути! - видео

Май 01, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Бизнес /Business Audi

Audi Q7 и Q8 PHEV: по-голяма батерия, по-голям пробег

Апр 29, 2024