Opel Stock

Jaguar I-PACE: Електрификация за пример (Видео)

Авг 09, 2019
Jaguar I-PACE

Jaguar I-PACE

Реклама Peugeot 408

Световен автомобил на годината 2019, Автомобил на годината 2019 на ЕВропа, Автомобил на годината на Великобритания 2019, Автомобил на годината 2019 на Германия, Автомобил на годината на Норвегия, оценка за върхова безопасност от EuroNCAP ... Това са само част от повечето от 30 международните признания, които първия в историята на Jaguar изцяло електрически модел записа в актива си само за наколкото месеца след пристигането си на пазара.

Макар и разработен изначално като изцяло нов и то с изцяло електрическо задвижване автомобил, I-PACE притежава всички онези параметри, които моментално го асоциират в портфолиото на легендарната марка. В същото време обаче, моделът се отличава като цялостно излъчване и дискретно подсказва, че е от изцяло нова за компанията порода.

Jaguar I-PACE е може би най-добрия пример за това как една автомобилна компания трябва да реализира идеята си за първи в историята си 100% електрически представител. Като се има предвид, че марката не е сред масовите, а в центъра на премиум сегмента, задача изглежда още по-трудна и рискова.

Дали Jaguar забави пазарното лансиране на I-PACE малко повече от необходимото е тема за друг разговор, но дори и да е така, всяка минута от забавянето си е е струвала в пъти, като се има предвид крайният продукт, който стъпи на пазара. Електромобилът притежава абсолютно всичко най-добро по отношение на технологичността, дизайна и функционалността, на които са способни към момента от английската фирма, но идва с добавена идея- тази на мобилността на утрешния ден, демонстрираща готовността на марката открие изцяло нова глава в своята история.

Екстериорният дизайн на Jaguar I-PACE е по равно революционен и класически, комбиниращ класически за марката стилистични решения с аеродинамично оптимизирани повърхности и функционални елементи за повишаване на общата ефективност. Невидимо за невъоръженото око остава изцяло алуминиевата конструкция, както и перфектното 50:50 разпределение на масите. Последното, в съчетание с позиционирането на батерийните елементи под пода на купето, превръщат I-PACE буквално в непоклатима пътна единица, която предлага наистина впечатляваща, а в по-екстремни моменти, и изненадваща пътна стабилност в завой.

Интериорът на Jaguar I-PACE отново предлага комбинация от класика и футуризъм, с отлична позиция за седене на водача, и употреба на интересни иновативни текстилни материали. Изключително приятни за окото и ръката, те придават на вътрешността чувство за елегантен уют и модернизъм, отново акцентирайки върху различната "природа" на модела. Не липсват разбира се и типичните за останалите модели на луксозната марка метални апликации и елементи, кожени тапиции, луксозна аудиосистема Meridian, възможност за поръчка на специално разработени за модела спортни седалки и други.



Интересна част от екипировката на Jaguar I-PACE е интелигентната функционалност на навигационната система, която анализира въведеният маршрут, данните от предишни пътувания, в това число и стила на управление, за да изчисли до максимална точност възможен пробег и статус на батерията. Новият Jaguar I-PACE се предлага с иновативна информационно развлекателна система Touch Pro Duo, която се състои от 12.3 инчов дисплей за водача с висока резолюция и два чувствителни на допир екрана на централната конзола съответно 10 (за бордовата инфо-комуникационна и мултимедийна система) и 5 инча (за климатичната инсталация).

I-PACE разполага и с редица системи за повишаване на комфорта и безопасността, като сред най-интересните са Smart Settings с изкуствен интелект за персонализиране на настройките спрямо съответния водач, възможност за обновяване на бордовата система през безжична интернет мрежа OTA (over-the-air), непрекъсната свързаност чрез приложение за мобилен телефон с показване на основни актуални параметри на колата, прожекционен head-up дисплей и други.

Вътрешността на I-PACE идва с възможност за превозване на петима възрастни, като в същото време товарно отделение на електромобила е с вместимост от 656 литра, а след сгъването на задните седалки полезното пространство се увеличава до 1453 литра. Макар и значително по-малко, под предния капак на колата има още едно товарно отделение.

Jaguar I-PACE е оборудван с два електромотора, задвижващи четирите колела, наличната мощност е 400 конски сили, а въртящият момент е 696 Нм. Колкото и впечатляващи да са на хартия тези показатели, те не са в състояние да ви подготвят за истинското върхово изживяване, което ви очаква зад волана на автомобила. Процесът по ускоряването е мигновен, тялото сякаш потъва и след гърба на седалката, а усмивката не спира да се разширява. В сухи цифри, необходимото за осъществяването на класическото 0-100 км/ч е само 4.8 секунди. В същото време обаче, благодарение на четирите си задвижващи колела и адаптивното си окачване, I-PACE не се страхува от това да бъде изкарат извън асфалтираните пътища, като за целта се разчита и на специален офроуд режим на работа.

Литиево-йонната батерия на I-PACE е с капацитет от 90 kWh и обещава автономност на движението в продължение на 480 километра. При употреба на система за бърз заряд зареждането от 0 до 80% може да бъде осъществено за 40 минути, а допълнителни 100 километра пробег се постигат само за 15 минути. Разбира се, електромобилът може да бъде зареден и посредством домашната електрическа инсталация, като в случая са необходими малко над 10 часа за постигане на 80% заряд. Рационално, идеалното време за зареждане безспорно би било през нощта, а от Jaguar правят груби изчисления, според които за 1 година при 25 000 изминати километра бихме спестили 6 000 лв. от разхода на ток спрямо дизелов агрегат на автомобил със същите параметри.

Допълнително предимство за постигането на по-добра автономност при Jaguar I-PACE идва благодарение на системата за регенериране на спирачната енергия, която дозарежда батерията всеки път когато автомобилът се движи по инерция или се натисне спирачния педал. Същата дава възможност, след известен период на свикване, за движение с употребата само на педала на газта, защото в момента, в който вдигнем крака си от него, електромобилът започва да намалява и може да бъде доведен до абсолютен покой.

Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Спорт Авто глобус Jaguar

Jaguar TCS Racing със 100 старта във Формула Е! - видео

Мар 28, 2024
Авто Новини Спорт Електромобили DS Jaguar Porsche

Hankook на път за премиерата на Formula E в Япония

Мар 28, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Hyundai Smart

Усъвършенстван Hyundai i30 – практичност и комфорт

Мар 25, 2024