New Dacia Duster

Десет години хибридна мощност във Формула 1

Десет години хибридна мощност във Формула 1

Десет години хибридна мощност във Формула 1

Реклама Honda ZR-V
Без хибридна мощност във Формула 1 днес не може. Изминаха десет години, откакто британецът Люис Хамилтън спечели Гран При на Унгария през 2009 г. като първия пилот в състезание от Формула 1 с хибриден двигател. Системата за възстановяване на кинетична енергия (KERS) беше първата стъпка в процеса на електрифициране на двигателите във Формула 1.

Хибридната система се развива непрекъснато през годините в топ-класа на автомобилния спорт. Миналата неделя само победителят остана същият. Тогава, както сега, Люис Хамилтън е в свой собствен клас над всички останали в сребърната стрела на Mercedes. Той изпревари три обиколки преди края на състезанието водещият да момента холандец Верстапен и си осигури победата в унгарската Гран-При през 2019 г. отбелязвайки достойно десетилетието на хибридите във Формула 1.

Говорейки за хибридна мощност нека върнем за кратко колелото на времето. През 2009 г. на екипите беше разрешено да решат дали да използват KERS или не. Mercedes вече бяха разработили хибридна система, която се използва през сезон 2009 от McLaren-Mercedes. Така победата на Люис Хамилтън на 26 юли на Гран При на Унгария през 2009 г. беше първият успех за хибриден автомобил в историята на Формула 1. Всъщност KERS изигра важна роля в това - Хамилтън направи решителната изпреварваща маневра с помощта на KERS.

Как работи днешната хибридна система? Световната автомобилна федерация FIA разграничава шест различни компонента в силовия блок Формула 1, четири от които съставляват хибридната система, известна още като Система за възстановяване на енергия (ERS). Два от тези четири елемента ERS са електрически двигатели, които възстановяват енергия и я освобождават под формата на допълнителна мощност. От една страна, това е кинетичният двигател-генератор (MGU-K), който възстановява кинетичната енергия по време на спиране.

Днес системата е далеч по-напреднала и мощна от своя предшественик от 2009 г., но основният принцип е подобен на този на KERS. Енергията, спечелена от MGU-K, се използва за захранване на автомобила. Вторият електромотор е двигател-генератор Heat (MGU-H), който се намира между компресора и турбината на турбокомпресора.

Самият турбокомпресор се задвижва от изгорелите газове на двигателя, обясняват инженерите на Mercedes. След като компресорът работи, в изпускателния поток се създава излишна енергия, която може да бъде възстановена от MGU-H. След това тази електрическа енергия може да се използва за задвижване на компресора по време на спиране, което не води до забавяне на турбото.

В този контекст батерията съхранява енергия химически в литиево-йонните клетки. Електродвигателите превръщат ротационната енергия в електрическа енергия, която от своя страна се съхранява като химическа енергия. Цялата хибридна система или дори цялото захранване се контролира от Control Electronics (CE). Това се помещава в корпус заедно с акумулатора. По време на състезание контролната електроника прави средно над 43 трилиона изчисления. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии