Lasurit eshop

И Малайзия с “национален” автомобил?

И Малайзия с “национален” автомобил?

И Малайзия с “национален” автомобил?

Реклама Skoda Stock
Правителството на Малайзия обяви началото на търг за нов национален автомобил, който ще бъде създаден с подкрепата на италиански компании. По предварителна информация става дума за електрически кросовър с пробег от 450 километра с едно зареждане на акумулаторите. Стартът на продажбите на новата кола е планиран за 2022-а година. Подобни планове за "национален" автомобил имат Турция и Виетнам, като последният проект вече работи с пълна сила с марката VinFast.

Местните СМИ съобщават, че в търга са заявили участие две компании - Elenvi Otomotif и Alam Perkasa Consortium (APC). Последната има намерение да създаде като национален автопроизводител компанията Malaysian International Motor Company (Mimco) и заявява готовност за сътрудничество с “водещ италиански производител на композитни материали”, както и със студиото GFG Style, основано от Джорджето Джуджаро и сина му Фабрицио. Новото предприятие, според представителите на APC, няма да има нужда от никакви инвестиции и може да бъде стартирано във всеки момент.

В случайна спечелване на търга, APC е готова да представи ездови прототип до шест месеца и да го представи по време на Женевския автосалон през март догодина. Консорциума има правата за използване на платформата AMP (Advanced Modular Platform), разработена от Tata Motors, която теоретично позволява производството на всякакви модели - от ситикари до пълноразмерни кросовъри.

Ескизи на първия модел — електрическия кросовър Mimco Alif са дело на GFG Style. Моделът ще се предлага в няколко нварианта, ще има акумулатор с капацитет 95 килоВатчаса, което ще позволи изминаването на 450 км с едно зареждане. Заявената максимална скорост е 230 километра в час. В плановете на APC фигурира навлизане в глобалния пазар, включително и в този на Европа, годишна реализация на 60 000 коли, 80 процента от които за износ.

Продажбите на електрическия кросовър в Малайзия могат да тръгнат през 2022-а година. На другите пазари моделът може да тръгне през 2023-а, след приключване на тестовете при различни климатични условия. Всички компоненти на автомобила, включително и силовият агрегат ще се правят от малайзийски фирми или съвместни предприятия, намиращи се на територията на страната. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Volkswagen

Автосалон Пекин 2024: Volkswagen с нов концептуален модел и подмарка (Видео)

Апр 24, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Електромобили MINI

Новото MINI Aceman

Апр 24, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Тестове BYD Mazda

BYD Experience Day с Yangwang U8 - видео

Апр 24, 2024