Заплатата за чужденец в персонала на BG хотел - ?300-350

Най-търсени си остават камериерки и миячи, няма кандидати
Обновена: 7 авг 2019 09:53 | 7 авг 2019 08:10, Камелия Цветанова
133
Заплатата за чужденец в персонала на BG хотел - ?300-350
Снимка: Булфото, архив

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, че липсват достатъчно хора, които да обслужат туристите. Това заявиха за “Труд” от бранша.

Проблемът с недостига на персонал в туризма е актуален през последните години, заради липсата на достатъчно подготвени кадри и ниските заплати в бранша. Поради трудния старт на летния сезон и липсата на туристи хотелиери и ресторантьори не наеха достатъчно работници в началото на лятото. През август обаче местата за настаняване на първа линия до плажа се запълниха, а останалите са заети на 70-80%. Сега обаче няма кой да обслужи туристите.

Още по темата

Гости на едни от най-големите ни курорти се оплакаха, че при пристигане ги настаняват в непочистени от предните гости стаи, а кърпите в банята се сменят само веднъж през едноседмичния им престой.

Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности в туризма има кандидати млади хора, които искат да съчетаят работата с морски купон. За най-тежките професии обаче кандидати няма. Затова и собствениците на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, за да си намерят служители.

В началото на сезона в курорта Албена търсеха миячи без допълнителни познания или квалификация с по-високи заплати от рецепционистите, от които се изискваше владеене на поне един чужд език.

Два пъти повече са работниците, които са дошли от Украйна, Беларус, Русия, Киргизстан и Узбекистан през това лято, спрямо предходното, каза Гешо Любенов. Той е представител на една от най-големите компании, които помагат на родните хотелиери да наемат служители от чужбина. И в момента имаме заявки за нови работници, заяви той. Като допълни, че сред причините за търсенето е не само пикът на сезона, а и фактът, че част от дошлите на работа у нас сервитьори, бармани и пикола вече са и изтекли тримесечни работни визи.

Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро, каза Любенов. Но разходите на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро плащат собствениците на хотели за настаняване и изхранване на тези служители, за транспорт и за застраховка, обясни Любенов.


Повечето младежи, които пристигат у нас от чужбина, за да работят през лятото са доволни от условията. Затова и повече от половината от тях се връщат и през следващата година, обясни Гешо Любенов.

Въпреки чуждите работници, голяма част от заведенията и хотелите продължават да търсят служители онлайн. В обяви в социалните мрежи има оферти за спасители край басейни, помощник готвачи, камериерки и миячи, като кандидатите трябва да са готови да започнат веднага. Друг е въпросът как се пресяват служителите, така че да се гарантира качество. Защото, ако през това лято настанят хора в непочистени стаи или пък туристите чакат с часове за омлет, то догодина на родния туризъм наистина ще му е необходимо чудо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
350Е заплата+350Е разноски=1400лвЗа 1400лв може да се намерят местни ,но за тях е 800лв заплатата парадоксално...
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите назначени капиталисти от БКП-БСП за хотелиери да почнат те и цялото семейство да мият чиниите. Тези хора с крадени от Държавата пари са построили хотели и никога ама никога няма да плащат на работниците нормални заплати. Трябва да минат още 50 години и да се съборят тези т.н. хотели и да се мирне .
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тва *** нямате умора .Не знам от къде ги изчисли че 80% от Българите били с 400 лева.Ти май обикаляш страната и правиш проучване.Или си бил в кома последните 10 години.Познавам стотици хора и освен пенсионер или неквалифицирани работещи, не знам друг да получава такава заплата.
95
0
 
28
 
! Отговори
ххх преди 4 години
Цял живот си мечтая да работя по 14 часа без почивен ден за 300 евро на месец(ако ми ги дадат)
94
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
80% от българите получават МРЗ, или чисти 450 лева и спят и се хранят у дома, с тези 450 лева, и даже гледат деца с тях! Малко са тези, които получават ваучери за храна, въпреки че тези пари не се облагат с данък! Иначе казано по-зле сме от чужденците-работници на морето!
93
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен кой ти купува апартаментите на морето руснак да идва да работи на морето средната заплата в москва е1200 долара кой ще идва да ти мие чиниите за 300 евро
92
10
 
7
 
! Отговори
пфф преди 4 години
До 106ако си мислиш че единствената разлика между неквалифицирания и квалифицирания персонал е владеенето на 2-ри език, още дълго време ще бачкаш такава нископлатена работа. Само да ти припомня че в държавата ни има над милион и половина тъмнолилави и интегриращи се, които освен българския говорят и техния си език. Аз лично работя на 3 езика и дори не считам владеенето им за кой знае какво умение. Работя заради другите ми умения. Нещо друго?
91
2
 
50
 
! Отговори
Размисли.... преди 4 години
''Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро, каза Любенов. Но разходите на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро плащат собствениците на хотели за настаняване и изхранване на тези служители, за транспорт и за застраховка''А ако тези пари ги дадат на нашите работници, дали няма да искат да работят...да уточня за не разбралите, ако дадат 700? ,а не 700 лв.В най-близко бъдеще робовладелците или ще плашат или ще затворят
90
1
 
14
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
нямам намерение да ти се обяснявам, тази статия е за Туризъм и Заплати, ако търсиш заяждане на руска тематика не си уцелил...
89
7
 
17
 
! Отговори
до пфф преди 4 години
човек не те трая с *** змите, Работя в момента на Златни в 4 звезден хител с 200 стаи и 40 апартамента, хотела бачка от април до средата на октомври. Без език са само някои от охраната и камериерките, всичко друго рецепция, пикола, сервитьори е с еьик че на рецепция без два нямаш шанс. Стига си словоблудствал кое кск е. Ето така е, както ти го пиша. А с тези украинци е голям проблем.Гладни пистоянно и мързеливи, чакам след 20 дни да си заминават че се не траят
88
4
 
14
 
! Отговори
пфф преди 4 години
До 104явно бъркаш нормалните хотели в ваканционните. Един ваканционен хотел предлагащ временна заетост няма как да плаща целогодишно на персонала, а от там и няма как да има кадри все едно е Хилтън. Работата е такава каквато е. Това впрочем не е само тук. Познавам хора работили и в Германия, Франция и че и Швейцария и споделят неща: заплатите са ниски спрямо местния стандарт. Какво вече казах при нас проблема е че и останалите заплати са ниски, не само тези за неквалифициран персонал
87
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пффПроблем е! Има специални изисквания за езикова и професионална квалификация на персонала в хотелите (включително и за камериерките) и заведенията. Колкото е по-висока категорията, толкова по-високи са изискванията.Само че никой не ги спазва и от там - лошото качество на обслужването, от което всички се жалим.Обаче квалифициран персонал се привлича със заплати, а не с голи обещания, 24 часа работа и накрая - нищо. и кръчмарлъка и сервитьорството са си професии, но на мутрите им дреме...
86
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 101Факт ли е че *** каза че руснаците и украинците са един народ? Факт е. Тоест няма как да отречеш че руснаци бачкат на морето. Вместо това сега изкара и въпросните руснаци мързеливи. Да не вземат от руското посолство да ти спрат парите за "сътрудник по нагласа на общественото мнение" накрая?
85
4
 
11
 
! Отговори
Паралиата преди 4 години
Оставете статистиката руснака ще му купи хотела заедно с оркестъра, Украйна, Молдова студенти на стаж,така,че собственика може да е и камериерка в свободното си време
84
7
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 4 години
един народ ама мързеливата му част която винаги е държана в покрайнините, намери си другаде да тролиш, на руската струнс. Не си актуален в тази статия, чао.
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някакъв *** се мъчи да ни убеди, че някакви украинци се маскирали на руснаци без да си показват документи откъде са.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :):)аааа не! Лично големия вожд бай Владо Путиненко каза че руснаците и урките са един народ. А неговата дума за вас е закон, така че да не съм те чул да не се съгласяваш с мненито му
81
9
 
13
 
! Отговори
:):) преди 4 години
тук явно има няколко олигoфрeна които продължават да ми обяснявст кск руснаци работели в бг хотели. Така и не схванаха че това са урки и плещат на руски щото техния новосътвирен език никой не разбира. грам руснак няма да намерите в Бг туризма, ама нали требе да се *** по всички сайтове...
80
4
 
7
 
! Отговори
до 94 преди 4 години
много си точен, тази измeт украинска работа не върши, тези имат претенции на западняци и трудиви навици от времето на СССР, един бачка петима го гледат и коментират. Неее стават и езици не знаят....
79
1
 
23
 
! Отговори
пфф преди 4 години
аз лично не виждам проблем. В крайна сметка това е работа за млади хора без опит, да поработят малко сами без да разчитат на мама и тате и да видят какво ги чака ако не учат. За мен е далеч по-обезпокояващо че хора на средна възраст, с много повече опит и по-сериозни професии получават горе-долу същите мизерни пари. Е там е исктинската трагедия.

Спонсорирани публикации